sf_other

»

Diskussiontråd - fisk/liter

1/2
I denna tråd kan vi diskutera kring lämpliga storlekar på akvarium till olika arters fiskar. Detta är en diskussionstråd, det finns alltså inget rätt eller fel. Det är folks åsikter, så var vänliga respektera dessa så kommer också din att bli det.

Däremot finns det mer eller mindre humana sätt att hålla akvariefiskar, i synnerhet majoriteten av våra. Hur man än vrider och vänder på det så har man begränsat fisken att leva naturligt sekunden man sätter fisken i ett akvarium, oavsett storlek.
Så att ta akvariets form och storlek i beaktande när man väljer art är av vikt. Dock så brukar det bli att man bestämmer sig för en fiskart och sen ser man vilka alternativ till akvarium man har råd/får plats med. Det senare brukar ofta leda till denna typen av diskussion. Vart den moraliska gränsen för hur en fisk ska ha det upp till var och en. Här är tråden där ni kan uttrycka och förklara hur ni tycker och tänker kring detta.

Det finns arter som vi, personalen på Rovfisk.se och för hoppningsvis majoriteten av våra användare, gärna hade sett färre av i handeln och i folks akvarium. Om inte de hålls i akvarium med rimlig yta för fisken, givetvis. Anledningarna är delvis att de växer fortare än många andra liknande arter, de förekommer ofta i handeln samt till ett mildt pris för gemene mans plånbok. Detta gör att vi ofta ser dessa fiskar på köp & sälj vid en viss storlek. Dessa växer alltså vanligtvis ur innan akvaristen har hunnit köpa sig ett större kar.
Med det sagt exkluderar vi ingen som äger dessa fiskar att vara medlem eller att delta i diskussionen och föra sin talan.
Arterna vi talar om är, bland andra:
RTC, red tail catfish, Phractocephalus hemioliopterus
TSN, tiger shovelnose, Phseudoplatystoma faciatium
Paroonhaj, Pangasius sanitwongsei
A-gar, alligator-gar, Atractosteus spatula
Pacu, "tambaqui", Colossoma macropomum

Som vanligt har vi högt i tak men vi tolerar inga personangrepp eller påhopp. Låt tagnenterna smattra...fridens liljor.
1cm fisk per liter vatten kör jag stenhårt på. Funkar för mig
I mitt nya kar kan jag alltså ha 21m fisk. Fattar ni va coolt
Detta kommer bli intressant:)
Jag måste dock säga att övriga levnadsförhållanden känns viktigare än storlek av akvarium. Så jag måste nog säga att hellre ett klockrent vatten och lämpligt foder än större storlek av akvarium. 
För hur man än vrider och vänder på det så dör inte fiskarna av för små akvarium utan att det är för dålig vattenkvalité, en filterkrasch, strömavbrott, dålig cirkulation, dålig fiskkombo, tekniska problem osv.
Nu promotar jag inte att man ska ha en pima i ett nanokar! Alla fiskar behöver ändå kunna simma runt på någorlunda yta, vissa mer och vissa mindre. En Silver aro som i stort sett alltid simmar kanske inte ska ha mindre än 1000 litersburk medans en l-mal kan sitta på en rot i ett 360 utan problem.
Är man nybörjare och köper en silver till sitt 240 kar så lär man se efter ett tag när han inte kan vända på sig längre att det är något som inte stämmer. Men visst vore de bra om man satte upp någon tabell som man kan tycka är någorlunda rimlig för dessa större fiskar alternativt räkna ut ett "KPA" (ni som kan detta får rätta mig) Kilo Per Akvarium som är rimligt.
Jag har nog alldeles för mycket fisk i mitt kar om man ska tänka på yta per fisk men jag har en filtrering som klarar det dubbla så jag tycker det känns rätt humant ändå.
Malwi cyklid
Fint kar du har Olle;)
Finns många sätt att se detta "problem" (denna utmaning?) på. Som Offshore säger så är det ju faktiskt vattenkvallitén, fodret och syret i ett kar som är det vitala. Om fisken har 100x100 meter att simma på eller 1x1 meter att simma på är egentligen inte lika viktigt som vattnet den simmar i. Dock finns det ändå en uppenbar gräns, när djuret liksom inte riktigt kan simma... Länkar lämplig bild där denna gräns har överstigits: http://www.anythingfish.com/images/Ted/PhotoGallery/Arapaima%20Giigas%202.jpg

En fisk (nästan oavsett art) som går sådär trångt, kommer dö förr snarare än senare. Och det behöver inte vara till 100% pga av vattenkvallitén. Om en fisk inte kan röra på sig för att göra sig av med energi och allt annat som tillkommer vid förtäring av mat, så blir den inte långlivad. Tänk er alla RTCer, alla parooner, Agars, TSNer som köps... Och hamnar i standard 540, 720 osv.

En anledning till att vi inte skrivit med t.ex. arapaiman i huvudinlägget här är för att den skiljer sig trots allt från de andra vi radat upp. Det är en extremt ovanlig (som tur är) fiskart i vår akvariehobby. Och därför, när den väl finns så finns det förhoppningsvis intresse av de få som faktiskt kan husera en sådan fisk, att köpa eller ta över den. Även om den teoretiskt sett skulle behöva ett humongous akvarium. Alltså typ, superduper många liter. Med tanke på sin maxsize... Men som med många fiskar så kommer den inte nå sin maxsize över en natt, om ens någonsin.

Hela debatten ang. hur stort kar en fisk "kräver" är ganska svår. Det skiljer sig från fisk till fisk, från kar till kar osv osv osv... Och jag vill bara säga att bara för att fiskarna faktiskt klarar av, och överlever i ett x-antal liter akvarium. Så betyder inte det att man ska stanna där. "Pfft, channor klarar sig i ett 100liters..." Man ska inte sikta på att hålla fisken i absolut minimum utrymme, utan snarare tvärtom. Man ska sikta på att ha ett så stort kar som möjligt, för att kunna husera sina drömrovfiskar. 02

Vi vill inte avskräcka någon från att köpa och testa på rovfiskar, man har ju själv begått misstag i början och det är klart man får göra det. Jag köpte 2 st TSN på 10 cm och sa bokstavligen "det finns säkert någon på mfksweden som kan köpa dem sen". Postade bilder på forumet, blev upplyst om dess storlek och att det antagligen var en dum idé att köpa dessa. Lärde mig av mitt misstag... Men förhoppningsvis kan vi minska dessa misstag, så att folk kanske kan lära sig av andras misstag?

Hoppas på att se en trevlig och intressant diksussion här, och inte bara massa tossiga bilder från OLLÖ! 23
Skulle va kul o höra synvinkeln från de medlemmar som kör fisk listad i översta inlägget i standard 540/720 eller egentligen i kar som är mindre än fiskens potentiella storlek. Långsiktigheten, vad är humant, är fisk slit o släng bara nacka aset när det blivit för stort, jag vet bättre o hos mig blir fisken inte så stor för de blir inte så stora i små akvarium etc. Har hållt mig i bakgrunden men min åsikt är att så fort fisken finns i handeln är det kört men bara för man kan köpa den är du rätt ägare? bara för ja kan beställa hur många rtc som ja vill eller agars eller paima (ja ja har också kunnat köpa denna fisk) eller paddelfisk (ja ja har kunnat köpa dessa) eller "ens" en pacu så har ja passat för det är oetiskt då jag vet jag inte kan uppfylla någon form av i mina ögon sett adekvat boende. Just det senare är ju sett ur min synvinkel vilket är subjektivt sett. Men någon form av lägsta nivå borde väl finnas eller är man helt blind o bara ser "en sån fisk vill ja ha" ja kanske det är så att fiskhållare är grymma och bara ser till sitt eget behov för bara fiskarna lever o äter mår de bra?
En annan sak är inlägg från folk på "fejjan" där folk räddat fiskar från butiker o stoppat dom i minst lika små kar med undermålig filtrering med rop på hjälp att folk ska hämta fisken medan de stolt klappar sig på axeln och tycker man gjort en välgärning medan fisken bor i en spann..dubbelmoral? 
Tycker det är intressanta frågeställningar iallafall.

Sen som även sagt tidigare är det ju i förhållande till många faktorer trivsel för en fisk spelar in sett från mänsklig synvinkel, hur aktiv fisken är , vigheten på fisken, beteende mönster, solitär fisk i community och vice versa, yttre krav bara en sak som belysning påverkar fiskens stress för mkt för lite, sk singapore kar med lite gömsle för fiskar som lever under t ex överhäng i väntan på mat, ha 1-2 större botior i ett Comm kar för att de är snyggt (hur lever en praktbotia) osv osv osv
Även om vi håller fiskar i all välmening och i vissa fall räddar det ju tydligen arten L0...någonting zebra?
Då fiskens naturliga biotop är borta, samt någon skum ciklid från afrika? så är vi kanske oavsiktligt grymma som gillar att ha djur i bur oavsett hur mkt man lindar in det har man djur som mot sin vilja bor med dig men är beroende av dig för mat husrum då det är det eller dö typ...Och har du fisken för du vet den kommer trivas bättre hos dig eller i det vilda eller för att du vill glo på en fisk i en glasburk :)? 

Visst mer predatorer i det vilda för vissa arter som in är högt i näringskedjan men är det verkligen inte bara ett svepskäl för att rättfärdiga o ha djur i bur :)? eller ser vi oss som miljöhjältar var gång vi köper en ny firre?

som sagt inga värderingar mot någon på forumet i mina inlägg bara tankar och reflektioner.
Jag tycker det är gött att bara mata lite...helst prata med Olle samtidigt i telefon.
Som jag sa tidigare så kommer jag inte begränsa mig när jag söker efter kunskap och erfarenhet.
Jag förstår tidigare problematiken av fiskar som växer sig till monstersize och att folk tröttnar, eller inte kan ha kvar dem osv...och jag fattar att vissa människor reagerar som dem gör.
Enkelt börja med att planera sitt köp, elller har tät plånbok så du kan köpa nya kar i takt med stolek på fiskarna eller se till att mata sparsamt!!! känns som en tävling här inne bland vissa, vem som kan få en fisk att växa max på ett år!!! då är det väl inte konstigt att man har dessa evighets diskutioner.

Det viktigaste för mig är att mina fiskar har det bra! vad är då att ha det bra???
jo det att levnadsförhållade är drägligt, dvs RENT vatten, att ha bra vattenkvallite, varierat kost och att dem svagare individer har gömmställen osv..
I mitt stora Kar (1500L) så filtrering som klarar ca 50-60000L med måttligt med fisk, och endå så kör jag 80-90% vattenbyten i gång i veckan.
Och när mina asiater börja komma upp i storlek så Köper/bygger jag ett större kar åt dem,
det är både lättare och billigare för mig att skaffa nytt kar än att ta in fisken.
intressant att just mata sparsamt kom upp i diskussionen, vad är sparsamt och hur mkt behöver en fisk äta för att må bra i det avseendet. vad är lämpligt? då det är nog lättast att se det från en mänsklig synvinkel kan man applicera människor som exempel. Studieobjekt 1 får sedan födsel så mkt näring att den överlever men utvecklar bristsjukdomar organproblem, dålig tillväxt men får obegränsat med vätska. Studieobjekt 2 får äta sig mätt en gång i veckan och får obegränsat med vätska men går konstant hungrig och har magsmärtor pga ojämt födointag. Studieobjekt 3 får äta regelbundet 3ggr om dagen med obegränsat med vätska upplever inga fysiska lidanden. Studieobjekt 4 får äta hur mkt den vill hur ofta den vill med obegränsat vätskeintag. vilket av dessa objekt mår bäst kan man undra.

Sedan tillkommer även andra faktorer som hur mkt rörelse de olika objekten har samt diverse psykologiska aspekter av stimuli möjlighet till att träffa artfränder då människan är ett flockdjur i grund etc.

Återigen ingen specifik som är i åtanke utan endast tankar och funderingar.
En annan aspekt är att mixa arter som ofta är problematiska i det avseendet att de inte är flocklevande i naturen, hur många har inte varit med om att fiskar bråkar i "gruppen" de som blir är ett artificiellt stim av olika arter med olika krav, detta kan ju funka utmärkt men sen finns det ständigt återkommande scenarion där mindre lyckade kombinationer dyker upp är man som ägare ansvarsfull då det någonstans är levande djur eller betyder liv så lite för akvarister generellt. Finns fiskar som börjar sina liv i grupp men sedan blir mer solitärlevande, likadant med fiskar som t ex channor som parar ur och successivt mördar sina artfränder även om du har channor som är små 20-30cm hade man kunnat minskat överlevnadsgraden i ett större mer välplanerat kar? dvs mkt gömslen och naturliga hinder i form av växter rötter t ex, eller är det helt enkelt grymt då man vet detta kan inträffa? 

ett exempel på yxmördarfisk är pleuros från en dag till nästa har de blivit psykopater. Hade en asiat som va likadan provade olika metoder ändra om flöden möblera om etc men enda lösningen va att avyttra den eller alla andra invånare. Som någon vis sa att de brukar sluta med en asiat och en pleco och ett gäng söndertrasade silverdollars. Sen har man ju sett lyckade community kar men var går gränsen vad som är rimligt eller är de skitsamma bara testa slår de ihjäl varandra är de ju naturens gång har man hört. Men är det det när människan väljer att kombinera fiskar från hela världen i samma glasburk :)

Återigen ingen specifik i åtanke och då jag själv är akvarist och tänker fortsätta med det är det inte menat att nedvärdera folk inom hobbyn utan bara egna tankar och reflektioner.
Skrivet av Yanloo
Som jag sa tidigare så kommer jag inte begränsa mig när jag söker efter kunskap och erfarenhet.
Jag förstår tidigare problematiken av fiskar som växer sig till monstersize och att folk tröttnar, eller inte kan ha kvar dem osv...och jag fattar att vissa människor reagerar som dem gör.
Enkelt börja med att planera sitt köp, elller har tät plånbok så du kan köpa nya kar i takt med stolek på fiskarna eller se till att mata sparsamt!!! känns som en tävling här inne bland vissa, vem som kan få en fisk att växa max på ett år!!! då är det väl inte konstigt att man har dessa evighets diskutioner.

Det viktigaste för mig är att mina fiskar har det bra! vad är då att ha det bra???
jo det att levnadsförhållade är drägligt, dvs RENT vatten, att ha bra vattenkvallite, varierat kost och att dem svagare individer har gömmställen osv..
I mitt stora Kar (1500L) så filtrering som klarar ca 50-60000L med måttligt med fisk, och endå så kör jag 80-90% vattenbyten i gång i veckan.
Och när mina asiater börja komma upp i storlek så Köper/bygger jag ett större kar åt dem,
det är både lättare och billigare för mig att skaffa nytt kar än att ta in fisken.
Det här är ett lysande exempel på varför stora fiskar som är dyra och mindre vanliga inte blir samma bekymmer. När fiskarna är dyrare än att uppgradera karet så blir det sällan ett problem :)

Personligen hade jag gjort vågen om jag såg att nån byggde ett gigantiskt kar för agars. Jag har absolut inget emot agars som fisk, men tyvärr blir det en slit-och-släng-fisk för dom flesta som köper en.
Skrivet av splash
intressant att just mata sparsamt kom upp i diskussionen, vad är sparsamt och hur mkt behöver en fisk äta för att må bra i det avseendet. vad är lämpligt? då det är nog lättast att se det från en mänsklig synvinkel kan man applicera människor som exempel. Studieobjekt 1 får sedan födsel så mkt näring att den överlever men utvecklar bristsjukdomar organproblem, dålig tillväxt men får obegränsat med vätska. Studieobjekt 2 får äta sig mätt en gång i veckan och får obegränsat med vätska men går konstant hungrig och har magsmärtor pga ojämt födointag. Studieobjekt 3 får äta regelbundet 3ggr om dagen med obegränsat med vätska upplever inga fysiska lidanden. Studieobjekt 4 får äta hur mkt den vill hur ofta den vill med obegränsat vätskeintag. vilket av dessa objekt mår bäst kan man undra.

Sedan tillkommer även andra faktorer som hur mkt rörelse de olika objekten har samt diverse psykologiska aspekter av stimuli möjlighet till att träffa artfränder då människan är ett flockdjur i grund etc.

Återigen ingen specifik som är i åtanke utan endast tankar och funderingar.
Kolla på bilder av vilda florida gars så får du se hur ofta dom är långsmala. Vi matar troligtvis våra fiskar med mer mat än dom behöver och troligtvis mer än dom mår bra av.
Håller med djr83 , ett megakar med en sjuhelvettes stor A-gar hade vart nått riktigt udda och unikt!

Hittills väldigt intressant läsning. Bra att folk även nämner andra aspekter kring en fisks hälsa än just utrymmet.
*host host* även om det var det tråden var ämnad för :P 

Jag personligen ser hellre att en fisk går i friskt vatten och med bra mat än att den kan ha 100 % naturlig rörlig frihet i sunkigt vatten.
Kombinationen är så klart det bästa alternativet.
Skrivet av Sjebbe
Håller med djr83 , ett megakar med en sjuhelvettes stor A-gar hade vart nått riktigt udda och unikt!

Hittills väldigt intressant läsning. Bra att folk även nämner andra aspekter kring en fisks hälsa än just utrymmet.
*host host* även om det var det tråden var ämnad för :P 

Jag personligen ser hellre att en fisk går i friskt vatten och med bra mat än att den kan ha 100 % naturlig rörlig frihet i sunkigt vatten.
Kombinationen är så klart det bästa alternativet.
haha jaja satte det iallafall i relation till topic :) 

men håller med hade varit kul o se den typen av stl av baljor som man ser på publika akvarium privat, ägnad för en vanligtvis olämplig art för hobby akvaristen som har upp till ca 2kubik.

Just agar tycker ja faktiskt  inte är så snabbväxande vet en som fortfarande bara är lite över halvmetern trots mkt mer utrymme än vanligtvis erbjuds + fri levande föda. men upp till 40-50 går de sjukt snabbt så ett 540 med standardmått kommer se lite tragiskt ut snabbt :)
Agars blir extremt stora för att dom växer hela livet och blir gamla. Skulle tro att tremetersexemplaren är runt 50 år. 
Men det tar trots allt inte så lång tid för en att växa ur även hyfsat stora kar. 

Att just den agaren växer sakta kan ju bero på många olika faktorer. 
Jag har ju redan ventilerat mina åsikter en del men jag får väl ta det kortfattat en gång till. Jag tror att tankbusters får igång folks intresse för rovfisk. Självklart ska man inte uppmuntra folk att köpa fisk de inte kan hålla. Man måste däremot uppmuntra intresset som låg bakom köpet. Att någon med dåliga förkunskaper köper en Agar visar ett genuint intresse för rovfisk. Att de flesta nykomlingar som postar bilder eller ställer frågor om sina tankbusters oftast blir kortvariga beror på bemötandet. Jag tycker att det är tråkigt och jag tror att de flesta på forumet skulle vilja se fler aktiva medlemmar. Detta når man genom att ödmjukt försöka hjälpa nykomlingar på ett välkomnande sätt.

Vad gäller etik så tror jag att de flesta av våra fiskar har det sjukt mycket bättre i våra kar än i naturen. Jag skulle personligen hellre leva mitt liv i en 10kvm lägenhet med obegränsad mängd av min favoritföda än i någon sorts motsvarighet till the hunger games. Det skulle nog även fiskarna om de kunde välja. 0,1% chans att bli vuxen, oddsen som naturen erbjuder, är inte överdrivet coola. Det försvarar givetvis inte dålig djurhållning, det är bara värt en tanke. 

Vad gäller foder så behöver fisk knappt äta alls. Nästan all vår energi går åt till att hålla temperaturen och det behöver inte fiskar. Vi övermatar för att det är roligt :)
Skrivet av gar
Jag har ju redan ventilerat mina åsikter en del men jag får väl ta det kortfattat en gång till. Jag tror att tankbusters får igång folks intresse för rovfisk. Självklart ska man inte uppmuntra folk att köpa fisk de inte kan hålla. Man måste däremot uppmuntra intresset som låg bakom köpet. Att någon med dåliga förkunskaper köper en Agar visar ett genuint intresse för rovfisk. Att de flesta nykomlingar som postar bilder eller ställer frågor om sina tankbusters oftast blir kortvariga beror på bemötandet. Jag tycker att det är tråkigt och jag tror att de flesta på forumet skulle vilja se fler aktiva medlemmar. Detta når man genom att ödmjukt försöka hjälpa nykomlingar på ett välkomnande sätt.

Vad gäller etik så tror jag att de flesta av våra fiskar har det sjukt mycket bättre i våra kar än i naturen. Jag skulle personligen hellre leva mitt liv i en 10kvm lägenhet med obegränsad mängd av min favoritföda än i någon sorts motsvarighet till the hunger games. Det skulle nog även fiskarna om de kunde välja. 0,1% chans att bli vuxen, oddsen som naturen erbjuder, är inte överdrivet coola. Det försvarar givetvis inte dålig djurhållning, det är bara värt en tanke. 

Vad gäller foder så behöver fisk knappt äta alls. Nästan all vår energi går åt till att hålla temperaturen och det behöver inte fiskar. Vi övermatar för att det är roligt :)
Problemet är ju att om man inte ens klarar av att göra en google sökning på djuret som man planerar att lägga i sin burk så kanske man inte förtjänar ett så trevligt bemötande.

Sen kan man ju såklart göra misstag och ibland händer oförsutsägbara saker eller så får man fel information eller blir för ivrig, sånt händer.

Men solklar ignorans borde inte uppmuntras tycker jag.
1/2
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.