Emblem
  • Rockstar Rockstar
  • Personal
  • Av forumet känd person
  • Facebook: Thomas Roman
Statistik
  • Skapade trådar: 280
  • Totalt antal poster: 4189
  • Uppladdade bilder: 710
  • Mottagna rockningar: 5444
  • Antal prestationer: 24 av 24
Upplåsta prestationer
100%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (6,29%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,55%)
The Big Mouth
Postat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,23%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (9,57%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,69%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,75%)
Mr Popular
Fått minst 1000 inlägg rockade
Extremt ovanlig (0,43%)
Mr Generous
Rockat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,23%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,66%)
Obey Your Master
Loggat in minst 10000 gånger
Extremt ovanlig (0,10%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,94%)
Look, My Camera Is A Phone
Postat minst 500 bilder
Extremt ovanlig (0,30%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,83%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (4,19%)
Rockstar 2016
Blivit en Rockstar för 2016
Extremt ovanlig (0,79%)
Rockstar 2017
Blivit en Rockstar för 2017
Extremt ovanlig (0,89%)
Rockstar 2018
Blivit en Rockstar för 2018
Extremt ovanlig (0,99%)
Rockstar 2019
Blivit en Rockstar för 2019
Extremt ovanlig (0,99%)
The Facebooker
Ihopkopplad med Facebook
Ovanlig (5,10%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (7,13%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,97%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (4,14%)
One Time, At Band Camp
Skapat 20 nya trådar
Extremt ovanlig (0,96%)
The Creator
Skapat 50 nya trådar
Extremt ovanlig (0,20%)
10 senast postade inlägg
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Det vet jag, det behöver ju inte ens vara 1x per timme heller skulle jag tro. I en sump sker ju den biologiska filtreringen med hjälp av luften man pumpar in i sumpen, så lägre flöde mellan sump och kar gör bara att vattnet är kvar i sumpen längre tid och blir renare. Högre flöde gör att vattnet inte hinner bli lika rent, men kommer istället tillbaka ner i sumpen snabbare igen. Så det blir ett nollsummespel.

Men nu TROR jag att jag behöver öka flödet för att få det tystare. Återstår att se hur det blir i verkligheten.
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Enligt min teori så borde flödet mellan sump och kar inte påverka filtreringen, men jag börjar fundera på om jag har överdimensionerat allt så att jag är tvungen att ha ett större flöde. Jag har 2x 50-mm rör ner till sumpen och har jag för litet flöde så tror jag att det blir svårt att strypa ett av rören så exakt så att det finns något flöde kvar till det andra röret, utan att strypa det helt.
Men det är bara spekulationer från min sida än så länge.
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Jag kommer troligtvis att köra på en ställbar pump på 12000 l/h.
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Ok, då borde jag ha ganska god marginal 😅
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Boxen är 64 cm lång och 28 cm bred.
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Förresten, räcker det med ett avstånd på 3 mm mellan tänderna på kammen? Kammen sitter på en längd av 120 cm.
Mina fiskar
Så då lovar vi alla gemensamt att starta minst en NY tråd varannan dag här, för att dra upp aktiviteten? 😬
Sen naturligtvis skriva i dom trådarna som finns, men det kan ju vara svårt att tvinga sig att skriva i en tråd som kanske handlar om något man inte är insatt i.
Mina fiskar
Jag tror lite så jag också. Folk kommer att tröttna på det ytliga postandet.
Det bästa man kan bidra med själv här är nog att skriva inlägg. Dom flesta inlägg triggar minst ett svar från en annan, ofta flera. Alla inlägg behöver dessutom inte vara om det nya jätteakvariet man håller på att bygga eller något annat spektakulärt, det funkar lika bra med en färsk uppdatering över sina fiskar man har haft i flera år, eller något annat vardagligt.
Det näst bästa man kan göra är att ge repsons på det andra postar, för det triggar till att posta mer. Ju större respons desto bättre, så ett skrivet svar är bättre än en rocking, men en rocking är bättre än ingenting för att åtminstone visa att man har läst det.

Så vill man själv ha mer aktivitet så handlar det i slutändan om att vara mer aktiv själv. Sen följer resten med automatiskt.
Mina fiskar
Jag är öppen för förslag! Vi försöker komma med förbättringar men det är inte helt lätt.
Mina fiskar
Mm det är skillnad mot förr. Nog för att vi har mycket aktivitet mot andra liknande forum, men det säger egentligen bara att det går ännu värre för dom.

Tyvärr tror jag att Facebook är en stor bov i sammanhanget, mer än att folk skulle sluta. Det är väldigt tråkigt eftersom Facebook blir extremt ytligt och innehållslöst. Allt som inte är en intressant, lättsmält bild åker direkt ner i flödet och försvinner. Jag tror att alla användare får lida av det i slutändan med bristande kvalité på det som postas.
Men vill inte folk ta sig tid att ta sig utanför Facebook så är det svårt att lösa problemet också.
10 senast startade trådar
Rocktober: Årets julkalender och Rockstar 2019!
Som vanligt står vi inte still och gör samma sak år efter år. Julkalendern började lite försiktigt för många år sen i form av ett digitalt bildspel med tillhörande rim. Senare utvecklades den och fick det tillhörande programmet Jespers Julstuga där våran egen Jesper skapade en stämning som tidigare bara Arne Weise har lyckats få till. Förra året växlade vi upp ytterligare och konkurrerade med SVTs radiokalender (eller utklassade, som vissa säger) där vi dagligen bjöd på avsnitt ur en spännande följetong.
Vad finns då kvar att göra? Hur ökar man från en redan hög nivå? Man går all-in. Nog för att vi alla tycker om den digitala värld som vi lever i, men saknas inte den där känslan när man gick upp tidigt på morgonen för att få ta fram sin papperskalender? Att gå runt och fundera över vad som gömmer sig bakom luckorna man ännu inte har fått öppna. Nu behöver ni inte längre sakna det...

I år presenterar vi, kanske för första gången i akvaristikvärlden, en helt egenproducerad papperskalender!

Hur gör man då för att få Rovfisk.se:s papperskalender? Det är enkelt, man blir en Rockstar!
Alla som blir en Rockstar senast 2 november och betalar in minst 150:- får papperskalendern hemskickad helt utan extra kostnad.

Nu är det dessutom enklare än någonsin att bli en Rockstar. Man går in på https://www.rovfisk.se/rockstar/ och väljer vilket belopp man vill bidra med och fyller i sitt mobilnummer. Betalningen dyker automatiskt upp i Swish där den måste godkännas. Efter att det är gjort så aktiveras Rockstar automatiskt!

Är man inte intresserad av kalendern men vill hjälpa till ändå så går det naturligtvis lika bra att bidra med ett lägre belopp!
Serverbyte
Ett serverbyte kommer att ske väldigt snart, kanske redan ikväll, annars senare i veckan. Bytet kommer troligtvis att ta minst ett dygn, kanske längre tid.
Ligger sidan nere så är det bara att vänta och prova igen lite senare.
Rocktober 2018
Nu smyglanserar vi något vi har planerat under en längre tid... Rocktober! Från och med i år så kommer vi att göra oktober till våran egen månad här på Rovfisk.se.

Exakt vad det innebär är inte skrivet i sten, men vi kommer att hitta på fler och roligare saker än vanligt under den här månaden. Vissa saker är redan färdiga, andra håller på att göras färdigt.

Vad kan då Rocktober innebära i år och i framtiden?
Tävlingar, live-streamar, IRL-träffar och annat roligt!

Allt som händer i år kommer att postas i den här tråden, så för att vara säker på att inte missa något så kan man välja att bevaka den längst ner på sidan. Eller varför inte bara posta en kommentar här?
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Det är väl nästan dags för en projekttråd nu när jag har flyttat och ska till att bygga ett nytt kar i det nya huset ?

Karet kommer att stå centralt placerat, i vardagsrummet, med automatiskt vattenbyte. Filtreringen kommer att bli 720 liter sump och troligtvis ett beadfilter för partiklarna.

Måttbandet visar placeringen och storleken på karet. Bredden på karet blir så långt som måttbandet är och placeringen ut till knapparna på väggen blir längden på karet.
Mått: 300x140x80 cm

På andra sidan väggen finns köket med vatten och avlopp, så det är dit jag kopplar in det automatiska vattenbytet.

Ute i garaget har jag byggt upp en tillfällig förvaring av fiskarna i form av en pool på 4,6 kubik.
Rovfisk.se 6 år!
Idag är inte vilken dag som helst... idag fyller vi 6 år!

Det senaste året har som vanligt varit aktivt här och flera projekt har genomförts och många är fortfarande i full gång.
Den traditionella julkalendern blev ett av dom större projekten, större än något tidigare år. Uppskattningen har varit stor från besökarna, även utanför sidan!
Podden som påbörjades tidigt 2017 har fortsatt och växlat upp under 2018. All respons kring den har varit positiv och det enda klagomålet brukar vara att avsnitten kommer ut för sällan.
Butiksregistret (https://www.rovfisk.se/companies/) infördes, där ni besökare kan ge omdömen för olika djurbutiker och djurparker runt om i Sverige men även utanför Sveriges gränser. Registret håller även koll på om någon butik råkar ut för en konkurs eller liknande. Allt för att ni kunder ska känna er tryggare när ni handlar.
Och säkrare ska ni även kunna känna er här. Vi uppdaterade reglerna för Köp & Sälj (https://www.rovfisk.se/thread/106178/) där fokus bland annat låg på att köparen ska kunna veta vad det är den köper och att fisken redan finns i landet. Vi har också anpassat oss efter dom nya GDPR-reglerna (https://www.rovfisk.se/thread/108392/) och även om vi inte samlade in någon onödig information tidigare så är vi nu ännu tydligare på vad som sparas.
Vi hade även aktiviteter utanför sidan. Dels kommer vi med på ett hörn varje gång @sjebbe och @svampus håller sina presentationer runtom i landet, men vi ställde också ut på Nordiska diskuschampionatet (https://www.rovfisk.se/thread/107547/) där vi uppmärksammades av TV och den redan kameravana @sjebbe tog en framträdande roll.

Under kommande år kommer vi heller inte att ligga på latsidan. Vi planerar ytterligare utveckling av podden med en bredare lansering till hösten.
Artregistret, som redan idag är Sveriges största artregister, kommer att få mer tid från oss. Fler arter ska få mer komplett information och arter som saknas ska läggas till.
Några andra projekt är också på gång, men dom håller vi hemliga tillsvidare...

Men allt det här spelar ingen roll om det inte vore för er besökare. Utan eran aktivitet så betyder vårt jobb ingenting. Nu när ni vet att ni är viktiga för oss, då vill vi gärna veta hur viktiga vi är för er. Dela med er här i tråden om vad ni tycker om sidan idag och vad ni hoppas på att få mer av i framtiden!

Slutligen ett stort grattis på födelsedagen till oss!
Medlemsvillkor
Det är väl ingen som kan ha missat att GDPR ersätter PUL idag och även vi måste följa dom reglerna.
Om ni läser det här så utgår jag från att ni både har sett villkoren och även accepterat dom, annars har jag uppenbarligen gjort något fel ?

I det stora hela blir det inga större förändringar mot hur vi har haft det innan. Vi har alltid bara sparat sånt som har varit nödvändigt så den stora skillnaden är att man nu kan få sitt konto borttaget. Det är en av få funktioner som jag har lagt ner mycket tid på som jag ändå hoppas att ingen kommer att använda ?

Dom aktuella villkoren finns alltid att läsa på https://www.rovfisk.se/license_agreement/
Rovfisk.se lanserar en tidning!
I vanlig ordning ligger vi inte på latsidan när det kommer till utvecklingen av Rovfisk.se. Även om alla idéer inte genomförs så har vi tillräckligt många på lager för att några ska leta sig fram och bli verklighet. Och idag lyfter vi lite på locket till nästa steg... en tidning!

Tidningen kommer att innehålla allt det där som man förväntar sig av en tidning, så som artiklar, proffsiga foton och spännande reportage, allt förpackat i en inbjudande design. Men vi stannar inte där. Vi kommer även att inkludera sånt som vi har utmärkt oss med på internet, som t.ex. vårt eminenta artregister. Vi går till och med så långt att vi tar med er medlemmar som en del av innehållet genom att i varje nummer publicera den senaste tidens populäraste tråd. Tidningen är inte bara till för er, ni ÄR tidningen också!

Håll ögonen öppna efter förbokningen som kommer att öppnas någon gång senare i år!
Regler för Rovfisk.se
Allmänna regler:
* Rovfisk.se finns till för att vi ska kunna prata med likasinnade och ha trevligt. Om vi admins anser att någon inte håller sig inom ramarna för det vi anser är OK så har vi rätt att utesluta denne utan att behöva specificera varför. Här tillämpas vetorätt.
* Det som en admin/mod säger är det som gäller, även om det skulle gå emot en skriven regel.
* Prat om politik eller inlägg som kan anses vara politiska är inte tillåtna här.

Regler för Köp & Sälj:
* Endast privatpersoner får annonsera i K&S.
* Man måste samla alla fiskar man säljer under 1 annons. Har man även utrustning att sälja så går det bra att skapa ytterligare en annons för det. Totalt får man max ha 3 annonser aktiva samtidigt.
* Den som säljer fisken i annonsen måste äga den och fisken måste finnas i Sverige så länge annonsens är aktiv.
* Ha en tydlig rubrik. Är det en fisk som säljs, skriv i rubriken vilken art det är (handelsnamn är ok). Är det flera olika arter så kan man skriva in några stycken och avsluta med "m.fl." för att påvisa att annonsen innehåller fler arter.
* Ange det fullständiga vetenskapliga namnet för varje art i annonstexten. Är du osäker på stavningen så kan du leta reda på arten i artregistret. Är det en hybrid så anger du namnet enligt Art1 x Art2. Är det en hybrid av fler än 2 arter så anger du namnet enligt Art1 x (Art2 x Art3) osv.
* Annonser som inte följer reglerna kan komma att tas bort utan förvarning.
* Annonser på djur som är CITES A-listade måste ha en bild på CITES-intyget i annonsen.

Regler för företagsförsäljning:
* Företag får endast annonsera på Rovfisk.se efter överenskommelse med personalen.
* Företag får skapa en tråd under "Butiker och grossister" och sälja sina fiskar och eventuella andra varor där.
* Max 1 tråd per företag.

Regler för privatimporter:
* Privatpersoner får diskutera gruppimport av fiskar tillsammans på lämplig del av forumet.
* Syftet med gruppimporten ska inte vara ekonomisk vinst för någon, utan priserna som anges för alla som är delaktiga i importen är det som exportören anger.
* Exportören måste anges öppet.
* Den som vill ska kunna komma och hämta sina fiskar på flygplatsen, eller dit fisken kommer, kostnadsfritt. Övrig transporthjälp kommer delaktiga personer överens om före importen.
Årets... 2017
Och så var det dags att summera året här på Rovfisk.se. Vi har som vanligt ångat fram både på sidan och bland användarna. I år har vi nog dessutom nått ut utanför forumet mer än tidigare tack vare den populära podcasten. Men i slutändan handlar det om alla medlemmar. Och i vanlig ordning finns det några medlemmar som har gjort något extra under året och därför får dom dessa utmärkelser:

Årets nykomling: @AnnaElmqvist, för att hon under året har varit aktiv och glädjespridande, och en riktigt trogen podcast-lyssnare.
Årets comeback: @cizzib, för att hon har kommit tillbaka till hobbyn med besked och visat hur man odlar fengäddor.
Årets projekt: @kristiane och @yanloo. Kristian för hans otroliga vardagsrumsakvarium inbyggt i väggen på över 5 kubik. Yan för hans projekt där han har byggt flera stora burkar i storleksklasser som vi andra bara drömmer om.
Årets fotograf: @wur, för att han tar många foton och postar schyssta filmklipp, som är både intressanta och håller hög kvalité.
Årets mest rockade inlägg från en användare: https://www.rovfisk.se/go_thread/96317/102638/
Årets mest rockade inlägg från Rovfisk.se: https://www.rovfisk.se/go_thread/103405/103405/
Årets felsägning: @jozi, för att han ständigt kallar pannkakor för plättar.
Årets julglädjespridare: @sjebbe och @jozi för deras inspelningar till julkalendern. Trots mitt tjat om att leverera material så gjorde dom det utan minsta bekymmer. Utan er hade kalendern aldrig blivit av!

Och slutligen... *trumvirvel* årets medlem: @simon, för att han alltid är den som först hakar på när vi gör något, om det så är live-sändningar, podcasts eller julkalendrar.

Det har varit ett fantastiskt år och jag ser fram emot att toppa det under 2018.
Gott Nytt År från oss i personalen, till er alla medlemmar!
Rimstuga 2018
Årets rimstuga är igång! Skriv in era paket så hjälps vi åt att rimma!
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.