Emblem
  • Rockstar Rockstar
  • Personal
  • Av forumet känd person
  • Facebook: Thomas Roman
Statistik
  • Skapade trådar: 284
  • Totalt antal poster: 4474
  • Uppladdade bilder: 735
  • Mottagna rockningar: 6127
  • Antal prestationer: 24 av 24
Upplåsta prestationer
100%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (6,10%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,60%)
The Big Mouth
Postat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,21%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (9,54%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,75%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,84%)
Mr Popular
Fått minst 1000 inlägg rockade
Extremt ovanlig (0,40%)
Mr Generous
Rockat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,21%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,92%)
Obey Your Master
Loggat in minst 10000 gånger
Extremt ovanlig (0,12%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,87%)
Look, My Camera Is A Phone
Postat minst 500 bilder
Extremt ovanlig (0,35%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,93%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,91%)
Rockstar 2016
Blivit en Rockstar för 2016
Extremt ovanlig (0,73%)
Rockstar 2017
Blivit en Rockstar för 2017
Extremt ovanlig (0,82%)
Rockstar 2018
Blivit en Rockstar för 2018
Extremt ovanlig (0,92%)
Rockstar 2019
Blivit en Rockstar för 2019
Extremt ovanlig (0,97%)
The Facebooker
Ihopkopplad med Facebook
Mycket ovanlig (4,73%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (7,00%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,81%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (3,96%)
One Time, At Band Camp
Skapat 20 nya trådar
Extremt ovanlig (0,92%)
The Creator
Skapat 50 nya trådar
Extremt ovanlig (0,19%)
10 senast postade inlägg
Rovfisk.se:s podcast
Avsnitt 24 ute nu!

https://www.rovfisk.se/podcast/24/
Sten i magen... :/
Nu har jag bara skummat tråden lite, så nån har kanske redan sagt det. Men kan inte stenarna användas som hjälp för matsmältningen, genom att mala sönder maten? Det finns ju andra djur som gör så.

Edit: såg nu att @svampus var inne på samma teori.
rwGuard, akvarielarm
Jag skickar ut en uppdatering snart så att det blir 0,1 graders noggrannhet, jag ser på din skärmdump att jag inte har gjort det än.

Mina egna gör det redan 😬
(bild från ett som mäter temperaturen i vardagsrummet, inte akvariet, dippen var när jag öppnade verandadörren)
rwGuard, akvarielarm
Jag vet några som inte har uppkoppling där dom har sina akvarier (tex i en lokal) och nu såg jag att Telenor har lanserat ett lämpligt abonnemang för just sånt här.

Det kostar 29:- per månad för 500 MB data och just nu får man det utan månadskostnad i 12 månader.
Läs mer på https://swedroid.se/telenor-introducerar-iot-abonnemanget-smart-uppkopling-for-sakernas-internet/

Till det behövs en router med 4G, antingen en vanlig eller en portabel. Exempelvis https://www.prisjakt.nu/product.php?p=3310258
rwGuard, akvarielarm
Jag har kollat på pH-sensorer också men åtminstone den jag har hittat verkade lika bökig att använda med kalibrering före varje avläsning.

Syremättnad ska jag kolla upp 👍🏻
rwGuard, akvarielarm
Ja. Eventuellt kan det komma enheter med fler sensorer i framtiden.
rwGuard, akvarielarm
Jag kollade upp den där lite mer noga nu. Verkar som att den ska kalibreras före varje mätning och att kalibrering bara är giltig "under några timmar".
Sen tolkar jag följande text som att något förbrukas i sensorn:
"Note: We recommend that you do not purchase ISE replacement modules too far in advance of their expected time of use as degradation occurs while they are stored on the shelf."

Jag håller nog fast vid att man inte kan mäta det elektronisk _på det sätt vi är vana med_. 😉
Det är ju enklare att bara mäta som man brukar göra, tyvärr...
rwGuard, akvarielarm
I stand corrected! Men priset... 😅

Hade den mätt NO2 däremot...
rwGuard, akvarielarm
Har du inte internet hemma? 😵
Du kan ju alltid skaffa ett mobilt bredband, alternativt använda en gammal mobil med hotspot-funktion. Enheterna drar väldigt lite data på en månad.

Ammoniak, nitrit och nitrat tror jag inte är möjliga att avläsa elektroniskt på nått sätt. Dom enda lösningarna jag har sett använder sig ungefär av "teststickor" som sen blir avlästa av en kamera som tolkar vilken färg det är.

pH går däremot att läsa elektroniskt, så nått sånt kommer nog i framtiden!
rwGuard, akvarielarm
Med 230V så blir det helt andra krav på produkten tyvärr, även om jag har både kunskapen och komponenterna som behövs. Jag har däremot kollat på möjligheten att styra Nexa-kontakter via mina enheter, eftersom jag slipper hantera spänningen själv då. 433 MHz-standarden var dock lite mer komplex än jag trodde, så när en sån produkt blir färdig vet jag inte.
10 senast startade trådar
rwGuard, akvarielarm
Efter en lång tids utveckling så smyglanserar jag nu min webbshop för mina akvarielarm! Ni har säkert hört talas om dom i den fantastiska julkalendern och i det uppskattade nyårsavsnittet.

Just nu finns det två produkter:
* tempGuard: En digital termometer som kan larma via e-post och/eller SMS om temperaturen går utanför angivet område. Den sparar även statistik så att man kan se temperaturens utveckling över tid.
* netGuard: Larmar om den tappar kontakt med server, t.ex. vid strömavbrott. Håller även koll på resten av ens rwGuard-enheter och kan visa information om dom i displayen.

Enheterna är gjorda för att vara så enkla att använda som möjligt. Allt man behöver göra är att ansluta den till sitt trådlösa nätverk och registrera sitt mobilnummer, sen är man igång! Jag skulle vilja påstå att vem som helst som har en mobil klarar av det.

Det finns fler produkter under utveckling, vilka kommer att lanseras senare.

För er här inne så har ni även en permanent rabatt på 10%. Vill nu utnyttja den så fyller ni i rabattkoden ROVFISK i kassan.

Har ni frågor om enheterna så kan ni skriva till mig. @jozi och @PeterPlätt har båda använt mina produkter ett tag och kan dra igång hyllningskören här under.

Välkomna in att fynda på https://shop.rwguard.se/ !
Skatteåterbäringen 2019
Vad för fisk/akvarierelaterat ska du köpa för hela din skatteåterbäring? Ska du betala restskatt så kan du posta en ledsen dekal och glädjas åt övrigas investeringar istället.

(och ja, jag vet att det egentligen är bättre att planera så att skatten blir +/-0 istället för att ha lånat ut sina pengar till staten, men det är ett ypperligt tillfälle att få köpa något extra till hobbyn och intala sig själv att det är "gratis pengar")
Rimstuga 2018
Som traditionen bjuder så har vi rimstuga här ikväll, den 23:e. Vi drar igång ca kl 18, med julklappar, rim och alkohol. Posta gärna era paket som behöver få rim redan nu. Ni får även vara med och bidra med rim till paketen som postas, men börja inte med det förrän kl 18 så att alla får en chans att vara med!
Bli en Rockstar!
Rovfisk.se har ingen kontinuerlig inkomst och för att kunna fortsätta driva och utveckla sidan så är vi beroende av medlemmarnas bidrag. Som tack för bidraget så blir man en Rockstar. Betalar man före 1 oktober så blir man Rockstar för det nuvarande året, betalar man 1 oktober eller senare så blir man Rockstar för det kommande året.

Vad kostar det att bli en Rockstar?
Man kan bidra med valfritt belopp, dock minst 50:-. Större belopp är självklart uppskattade.

Hur gör man då om man vill bli en Rockstar?
Gå till https://www.rovfisk.se/rockstar/ och följ instruktionerna för att betala via Swish. Har du inte Swish så kan du skicka ett meddelande till @djr83 så löser vi det på något annat sätt.
Rocktober: Årets julkalender och Rockstar 2019!
Som vanligt står vi inte still och gör samma sak år efter år. Julkalendern började lite försiktigt för många år sen i form av ett digitalt bildspel med tillhörande rim. Senare utvecklades den och fick det tillhörande programmet Jespers Julstuga där våran egen Jesper skapade en stämning som tidigare bara Arne Weise har lyckats få till. Förra året växlade vi upp ytterligare och konkurrerade med SVTs radiokalender (eller utklassade, som vissa säger) där vi dagligen bjöd på avsnitt ur en spännande följetong.
Vad finns då kvar att göra? Hur ökar man från en redan hög nivå? Man går all-in. Nog för att vi alla tycker om den digitala värld som vi lever i, men saknas inte den där känslan när man gick upp tidigt på morgonen för att få ta fram sin papperskalender? Att gå runt och fundera över vad som gömmer sig bakom luckorna man ännu inte har fått öppna. Nu behöver ni inte längre sakna det...

I år presenterar vi, kanske för första gången i akvaristikvärlden, en helt egenproducerad papperskalender!

Hur gör man då för att få Rovfisk.se:s papperskalender? Det är enkelt, man blir en Rockstar!
Alla som blir en Rockstar senast 2 november och betalar in minst 150:- får papperskalendern hemskickad helt utan extra kostnad.

Nu är det dessutom enklare än någonsin att bli en Rockstar. Man går in på https://www.rovfisk.se/rockstar/ och väljer vilket belopp man vill bidra med och fyller i sitt mobilnummer. Betalningen dyker automatiskt upp i Swish där den måste godkännas. Efter att det är gjort så aktiveras Rockstar automatiskt!

Är man inte intresserad av kalendern men vill hjälpa till ändå så går det naturligtvis lika bra att bidra med ett lägre belopp!
Serverbyte
Ett serverbyte kommer att ske väldigt snart, kanske redan ikväll, annars senare i veckan. Bytet kommer troligtvis att ta minst ett dygn, kanske längre tid.
Ligger sidan nere så är det bara att vänta och prova igen lite senare.
Rocktober 2018
Nu smyglanserar vi något vi har planerat under en längre tid... Rocktober! Från och med i år så kommer vi att göra oktober till våran egen månad här på Rovfisk.se.

Exakt vad det innebär är inte skrivet i sten, men vi kommer att hitta på fler och roligare saker än vanligt under den här månaden. Vissa saker är redan färdiga, andra håller på att göras färdigt.

Vad kan då Rocktober innebära i år och i framtiden?
Tävlingar, live-streamar, IRL-träffar och annat roligt!

Allt som händer i år kommer att postas i den här tråden, så för att vara säker på att inte missa något så kan man välja att bevaka den längst ner på sidan. Eller varför inte bara posta en kommentar här?
Projekt: 3,3 kubik i vardagsrummet
Det är väl nästan dags för en projekttråd nu när jag har flyttat och ska till att bygga ett nytt kar i det nya huset ?

Karet kommer att stå centralt placerat, i vardagsrummet, med automatiskt vattenbyte. Filtreringen kommer att bli 720 liter sump och troligtvis ett beadfilter för partiklarna.

Måttbandet visar placeringen och storleken på karet. Bredden på karet blir så långt som måttbandet är och placeringen ut till knapparna på väggen blir längden på karet.
Mått: 300x140x80 cm

På andra sidan väggen finns köket med vatten och avlopp, så det är dit jag kopplar in det automatiska vattenbytet.

Ute i garaget har jag byggt upp en tillfällig förvaring av fiskarna i form av en pool på 4,6 kubik.
Rovfisk.se 6 år!
Idag är inte vilken dag som helst... idag fyller vi 6 år!

Det senaste året har som vanligt varit aktivt här och flera projekt har genomförts och många är fortfarande i full gång.
Den traditionella julkalendern blev ett av dom större projekten, större än något tidigare år. Uppskattningen har varit stor från besökarna, även utanför sidan!
Podden som påbörjades tidigt 2017 har fortsatt och växlat upp under 2018. All respons kring den har varit positiv och det enda klagomålet brukar vara att avsnitten kommer ut för sällan.
Butiksregistret (https://www.rovfisk.se/companies/) infördes, där ni besökare kan ge omdömen för olika djurbutiker och djurparker runt om i Sverige men även utanför Sveriges gränser. Registret håller även koll på om någon butik råkar ut för en konkurs eller liknande. Allt för att ni kunder ska känna er tryggare när ni handlar.
Och säkrare ska ni även kunna känna er här. Vi uppdaterade reglerna för Köp & Sälj (https://www.rovfisk.se/thread/106178/) där fokus bland annat låg på att köparen ska kunna veta vad det är den köper och att fisken redan finns i landet. Vi har också anpassat oss efter dom nya GDPR-reglerna (https://www.rovfisk.se/thread/108392/) och även om vi inte samlade in någon onödig information tidigare så är vi nu ännu tydligare på vad som sparas.
Vi hade även aktiviteter utanför sidan. Dels kommer vi med på ett hörn varje gång @sjebbe och @svampus håller sina presentationer runtom i landet, men vi ställde också ut på Nordiska diskuschampionatet (https://www.rovfisk.se/thread/107547/) där vi uppmärksammades av TV och den redan kameravana @sjebbe tog en framträdande roll.

Under kommande år kommer vi heller inte att ligga på latsidan. Vi planerar ytterligare utveckling av podden med en bredare lansering till hösten.
Artregistret, som redan idag är Sveriges största artregister, kommer att få mer tid från oss. Fler arter ska få mer komplett information och arter som saknas ska läggas till.
Några andra projekt är också på gång, men dom håller vi hemliga tillsvidare...

Men allt det här spelar ingen roll om det inte vore för er besökare. Utan eran aktivitet så betyder vårt jobb ingenting. Nu när ni vet att ni är viktiga för oss, då vill vi gärna veta hur viktiga vi är för er. Dela med er här i tråden om vad ni tycker om sidan idag och vad ni hoppas på att få mer av i framtiden!

Slutligen ett stort grattis på födelsedagen till oss!
Medlemsvillkor
Det är väl ingen som kan ha missat att GDPR ersätter PUL idag och även vi måste följa dom reglerna.
Om ni läser det här så utgår jag från att ni både har sett villkoren och även accepterat dom, annars har jag uppenbarligen gjort något fel ?

I det stora hela blir det inga större förändringar mot hur vi har haft det innan. Vi har alltid bara sparat sånt som har varit nödvändigt så den stora skillnaden är att man nu kan få sitt konto borttaget. Det är en av få funktioner som jag har lagt ner mycket tid på som jag ändå hoppas att ingen kommer att använda ?

Dom aktuella villkoren finns alltid att läsa på https://www.rovfisk.se/license_agreement/
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.