Emblem
  • Användaren har inget emblem än.
Statistik
  • Skapade trådar: 65
  • Totalt antal poster: 633
  • Uppladdade bilder: 73
  • Mottagna rockningar: 399
  • Antal prestationer: 14 av 26
Upplåsta prestationer
54%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,28%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,49%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,76%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,99%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,61%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,43%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,41%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,84%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,71%)
Rockstar 2016
Blivit en Rockstar för 2016
Extremt ovanlig (0,54%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,53%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (3,14%)
One Time, At Band Camp
Skapat 20 nya trådar
Extremt ovanlig (0,73%)
The Creator
Skapat 50 nya trådar
Extremt ovanlig (0,14%)
10 senast postade inlägg
Fiske-tråden
Fick en skön borre i förrgår. Synd att man inte har ett 260m djupt kar :/
Art?
https://www.facebook.com/vestepesca/videos/1814561708796283/

Har en ganska god idé om vad jag tror men jag vill inte påverka er. Det är ju inte en tydlig video..
Förslag till förbättringar
Hahaha score! Det borde helt klart leda till någon unik utmärkelse.. Något i klass med "back from the dead"
Förslag till förbättringar
Haha ja det är ett gäng helt klart :)
Förslag till förbättringar
Nope Macbook.. Insåg nu att de senaste notiserna kommer längst ner så jag missar väl bara gamla överspelade saker antar jag.
Fiske-tråden
Pffft premiär. Har trots skitväder och mycket att göra hunnit köra tre pass och vi har två Torskar över 25kg i båten. Men skreifisket här uppe är iofs nästan fusk..
Förslag till förbättringar
Jag önskar en scrollfunktion i notifieringsfliken! Min skärm blir numera helt röd när jag loggar in och jag kan inte se alla notifieringar eftersom det inte går att bläddra upp haha!
Hej ny här köpte mina första rockor potamotrygon hystrix
Det är svårt med bruna rockor och det är inte många som vet vad de säljer. De är ju väldigt lika i utseende. Förmodligen har han fått den informationen från grossisten och litar på dem..
Hej ny här köpte mina första rockor potamotrygon hystrix
Här bilder på mina btw. De ser ju som vi diskuterat tidigare lite olika ut så det skulle ev även kunna vara två olika arter. Eller så är det bara varierande mönster. Lutts ser faktiskt lite ut som en blandning av mina två typer..
Hej ny här köpte mina första rockor potamotrygon hystrix
Ja inte Hystrix (Wallacei) iaf. Men säkert väldigt trevliga fiskar oavsett! Hoppas att du får dem att äta snabbt och att allt går bra. Var noga med rent vatten!
10 senast startade trådar
Art?
https://www.facebook.com/vestepesca/videos/1814561708796283/

Har en ganska god idé om vad jag tror men jag vill inte påverka er. Det är ju inte en tydlig video..
11st Rockor mm.
Som utlovat en bud och kommentarstråd.

Anledningen till nedtrappningen är att jag och min kära far har köpt ett ställe på Söröya i nordnorge och kommer att starta en fiskecamp. Jag kommer mer eller mindre att bo där 7 månader om året och det är ju svårt att kombinera med akvaristiken. Jag lägger inte ner för gott utan bara tills vidare. Kommer med all säkerhet att bygga ett mindre publikt kar redan till säsongen 2018 med nordnorsk fauna och stora rovfiskar. Bla Marulk på typ 25kg och Havskatt på 15kg vore helt klart en upplevelse. Relativt enkelt om man bara pumpar vatten från havet..

Det finns även en liten risk att jag köper på mig lite Arapaimor, Agars och redtails och helt enkelt bara löser ett kar till dem där uppe. Man kan ju alltid dra till med att det intresserar sportfiskare och är en del av marknadsföringen..

Om någon är intresserad så kan jag första året ge helt oslagbara priser på havsfiskeresor. Typ 50-60% rabatt på båt och boende på standardpriserna i Norge. Världens bästa Torskfiske Mars-April och havsfiske i världsklass hela säsongen. Hälleflundrafiske är typ det roligaste man kan uppleva..
Mangar
Någon som har sett Luciobarbus Esocinus på någon lista någon gång? En fisk jag måste bocka av känner jag.
Växter i droppfilter!
Tänkte bygga ett 260l droppfilter till poolen idag. Blir nog nästan bara lecakulor och tänkte köra i lite växter som får hänga ner och skymma ikealådorna lite!

Vad kör ni för något mer än gullranka? Visst kan man ha Orkidéer i?
Bestway trädgårdspool
Fick hem min pool idag. Vi diskuterade ju dessa i tråden Studio rocka fett men jag tänkte att det kanske är bättre att starta en ny för poolerna.

Materialet känns jävligt starkt och bra måste jag säga. Kommer nog inte att vara orolig att ha rockor i av den anledningen. Det som slog mig är att den, såklart, luktar rätt mycket. Även om många material luktar men är ofarliga så känns det inte helt 100%. Man vet ju inte heller vad denna är tvättad med för Kinesiska rengöringsmedel? Vågar jag använda den ändå? Tänkte spola av den ordentligt och sedan köra en testpilot en dryg vecka innan jag langar i rockor iaf. Om jag inte byter vatten på 7+ dagar så borde ju min Tsn visa tecken på förgiftning som skulle ta kål på rockorna? Kommer oavsett att byta vatten till dem typ var tredje dag så koncentrationen kommer att bli mycket lägre om den släpper ut något farligt. Tror definitivt att det är lugnt. Hur stämda skulle de inte bli om poolen släpper ut farliga gifter där folks barn tar kallsupar, men ändå..
Cichla Melaniae
Har nyligen köpt två Melaniae. De ser bara väldigt olika ut. Inte bara teckningen utan till viss del kroppsformen. Jag har kollat igenom grymt mycket bilder och jag undrar om inte den större av dem är en annan art. 9 av 15 arter i släktet beskrevs så sent som 2006 så det känns inte omöjligt att det finns fler. Har hittat ett fåtal bilder på liknande fiskar som beskrivs som Melaniae men jag tycker att det är en markant skillnad. Det kan ju dock lika gärna vara en lokal färgvariation eller en hybrid men det känns inte som det av någon anledning. Någon som har någon tanke om detta?

Mina fiskar har ju uppenbara likheter men de ser ändå bra olika ut..
Att hålla liv i en rocka..
Rockor är som bekant otroligt känsliga fiskar. Som små är det många faktorer som lätt gör att de kastar in handduken. Som stora är de något mindre känsliga, men kräver fortfarande mycket bra vattenkvalitet, hög syrehalt och bra foder. Själv har jag ännu ingen erfarenhet av stora rockor. Jag har däremot tagit livet av fler små rockor än de allra flesta. Sanningen är att jag har lyckats anmärkningsvärt dåligt och gjort de flesta missar man kan göra. Det är verkligen inget att skryta med, men jag börjar bli något av en expert på hur man inte ska göra för att hålla liv i en rocka. Jag tror dock, iofs som alltid men denna gång känner jag mig mer säker än tidigare, att jag börjar få bra koll på hur man faktiskt SKA göra. Med tanke på hur fruktansvärt jobbigt det är varje gång de dör så tänkte jag skriva en text om vad som är viktigt att komma ihåg när man skaffar sin första rocka. Det är ganska basic, men det kanske åtminstone kan hjälpa någon. Som jag skrev är jag ingen expert så alla med mer erfarenhet får gärna fylla i eller komma med synpunkter på saker som fattas eller inte stämmer.

Det finns många saker man måste tänka på innan och efter att man har skaffat en rocka. De mest kritiska är vad jag har märkt vattenkvalitet, näring, syre och temperatur. Har man koll på dessa bitar så har man en stor chans att lyckas.

Vattenkvalitet:

Rockor skitar ner brutalt mycket. Dels har de väldigt mycket större massa än vad det ser ut som så de äter och skiter som en häst. De har även brutalt hög ämnesomsättning och tar upp väldigt mycket mindre del av fodret än andra fiskar. Mycket går rakt igenom kroppen. Man kommer alltså inte långt med ett ytterfilter. Det har liten filtervolym och i sammanhanget väldigt lågt genomflöde. Ett droppfilter, ett dammfilter, en sump eller ett effektivt hörnfilter är ett måste för att fisken inte ska dö av nitritspik. Vad jag kommer på så har jag tappat fem rockor för att jag har underskattat vikten av filtrering och det gör jag aldrig igen. Speciellt inte när det blir billigare att bygga ett deluxefilter för ett kar på upp till 700-1000L än att köpa en värdelös bajstunna från Eheim eller Fluval. Det ÄR dessutom värt att ta ifrån tårna och skaffa sms-larm för vattenflöde eller åtminstone strömavbrott. Hade jag gjort det från början så vet jag inte hur många rockor som hade sluppit dö.

Näring:

Det är mycket viktigt att få i fisken mycket och rätt mat. Det är nog det enda som jag faktiskt har lyckats väldigt bra med. De har som sagt otroligt hög ämnesomsättning. Oavsett hur mätt en rocka blir så har allt passerat igenom systemet på ett dygn och den börjar magra av efter inte så mycket längre tid än så. Det beror på att rockor har ett kort tarmsystem. Deras kroppar prioriterar alltså att snabbt göra plats och börja bearbeta ny föda istället för att försöka krama ur den sista näringen ur den gamla. Jag har själv lämnat valpar 10 dygn så de kan klara en period utan mat men det är inget att rekommendera. Ofta när man köper från privata odlare så har fisken grymt bra kondition och äter redan både fryst och pellets. Vildfångade är värre. Eftersom de inte är präglade på den maten man ger och dessutom ofta är i dåligt skick när de kommer så är det många som har misslyckats med att få dem att börja äta. Rockor har ofta svårt att acceptera nytt foder. De har en invänjningsperiod innan de fullt ut accepterar ny mat och det gör tyvärr att många vildfångade svälter ihjäl innan man hinner få igång dem.

För mig har den vanligaste anledningen till att rockor vägrar äta varit temperaturen. Den kan göra att även fiskar som kommer från odlare och tidigare har käkat bra foder med stor aptit slutar äta. För mina valpar har det räckt med att temperaturen går under 28° så har ämnesomsättningen saktat ner direkt. Jag har fått tydliga direktiv av mycket kunniga personer att hålla uppåt 30° i karen och det tror jag är en av anledningarna till att ingen av mina rockor har svält ihjäl. Man märker otroligt stor skillnad på aptiten på 27° och 29°! Det ska tydligen skilja lite mellan arterna men det vågar jag mig inte på att utveckla. Det jag kan säga med säkerhet är att 29° är en väldigt bra temp för Leopoldi, Hystrix och Motoro. Säkert även resterande arter i släktet. Jag tror att detta är det viktigaste att tänka på för att hålla en rocka i bra kondition. Att mata mycket gör bara att vattnet blir dåligt, det är bättre att höja tempen och mata oftare om fisken har dålig aptit. Vid högre temp har jag aldrig haft en rocka som har vägrat äta det den är van vid. Vad gäller att få in dem på ett nytt foder eller överhuvudtaget äta så är mask the shit. Hos alla sex vildfångade jag har fått hem så har levande Blackworms gjort succé. Antagligen för att det är så likt deras naturliga föda som de hittar i det vilda. De mer erfarna har lärt mig att även vanlig mask är otroligt populärt. Att klippa mask till en sörja och sedan slänga i pellets som får suga i sig smaken i 15-20 min har för mig gjort att alla rockor har ätit pellets efter max en vecka, även VF. Det är dessutom sjukt givande att se fisken reagera på masklukten. Det tar några sekunder så kommer de som skjutna ur en kanon.

Syre:

Rockor är fruktansvärt syrekrävande. Fisken förbrukar enorma mängder syre och det filtret man måste ha är värre än ett svart hål. Vid de höga temperatererna man har dem i så kan vattnet dessutom inte hålla speciellt mycket löst syre och det ställer höga krav på syretillförseln. Jag har nyligen tappat tre Black Diamond för att jag underskattade detta och det svider precis så mycket som man tror. Höjd vattennivå, alltså minskat sprut i ytan, en rejäl matning och en temphöjning till 30,7° gjorde att syrnivån gick ner för mycket trots att ytan rörde sig rejält. Man ska alltså ha mer cirkulation än man tror är nödvändigt. Har man hög belastning så ska det låta av att det drar i ytan, lite rörelse räcker inte!

Symptom:

Det finns självklart hur många symptom hos fisken som helst. De vanligaste jag har märkt av och, åtminstone i mitt fall, vet orsaken till är att fisken är mer passiv än vanligt och andas annorlunda. Om de hyperventilerar och ibland reser och sänker nosen så har det berott på syrebrist eller för snabb temphöjning. Om de andas sakta så har det berott på för låg temp eller försämrad vattenkvalitet. Man har dock i alla situationer först kunnat se att fisken är mindre aktiv så det är väl det viktigaste att hålla bra koll på. Det blir den dock alltid så fort den blir lite stressad så man behöver inte få magsår så fort de ligger lite stilla.

Jag tycker för övrigt att det är alldeles för mycket fokus på akvariestorlek. Det stämmer att rockor blir grymt stora och att de flesta inte kan hålla de större arterna livet ut. Trots detta så tycker jag inte att det är så vanligt med rockor i för små akvarium jämfört med annan fisk? Det finns dessutom ett stort underskott av vuxna individer på marknaden. Jag skulle gärna köpa ett gäng på 30-40cm över disk om någon stackare har lyckats hålla liv i dem så länge och trots sitt uppenbart stora intresse inte kan uppgradera. Det är definitivt värt att nämna när folk visar intresse för rockor, men vikten av det jag har tagit upp här är i mina ögon mycket mer relevant.

Jag hoppas som sagt att någon har fått med sig något av denna text, som förmodligen är för lång för att ni ska orka läsa hela. Rockor är otroligt coola och personliga så jag hoppas att andra kan lyckas bättre än vad jag har gjort hittills. Denna text kan verka avskräckande, men bara man gör rätt så ångrar man inte att man har skaffat rockor. Jag vill bara belysa hur viktigt det är att vara noggrann. Min enorma frustration över hur mycket jag har klantat mig och all otur med strömavbrott gjorde dessutom att jag kände ett behov av att skriva av mig lite oavsett. Kom som sagt gärna med synpunkter om något saknas eller är så galet att ni misstänker att jag var alkoholpåverkad när jag skrev det. Jag har ju egentligen inte så väldigt mycket erfarenhet utöver att jag har tagit livet av nio rockor. Hittils 29
Partikelfilter
Jag har ett problem. Jag matar extremt mycket eftersom jag inte har mage att neka alla valpögon. Vattnet är klockrent eftersom biofiltreringen är rätt så overkill, men jag har så mycket partiklar i vattnet att jag blir galen. Har snart tagit slut på mina musselpellets och då hoppas jag att det blir lite bättre, men jag måste ändå göra ett partikelfilter. Hade jag orkat så hade jag nog kört ett filterhörn. Sjukt effektivt i mina andra kar men alldeles för jobbigt att bygga eftersom karet redan är i full gång med en massa fisk i. 

Tänker kanske ett litet droppfilter med bara en massa filtermatta i olika grovlek och sedan hårt pressad filtervadd i botten. Det borde ju göra tricket. Några andra bättre idéer?
Äntligen äter den jäveln!
Tänkte att vi kan behöva en tråd där vi kan få lite utlopp för lite känslor när en förståndshandikappad långtidsmatstrejkande fisk äntligen räknar ut att man behöver äta. Det är ju roligt varje gång man hör att någon har lyckats knäcka psyket på en envist svältande fisk!

Min 17-18cm Boulengerella Cuviera käkade precis räkor för första gången! Har fastat i minst 3 veckor och såg jävligt tanig ut så det var riktigt skönt att se. Nu ska det bli pelletsträning och tillväxt!
Aquariux
Någon som provat dessa? 

http://m.ebay.co.uk/itm/251069513470?_mwBanner=1&varId=550821604019

Tycker att deras musselpellets löser upp sig lite för mycket när fengäddorna tuggar på dem i 20 min. Dessa kanske kan vara fastare. Iaf jävligt bra pris! 50kr/kg med frakt..
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.