Emblem
  • Rockstar Rockstar
  • Personal
  • Av forumet känd person
  • Facebook: Hampus Hertzman
Statistik
  • Skapade trådar: 171
  • Totalt antal poster: 5527
  • Uppladdade bilder: 3423
  • Mottagna rockningar: 8004
  • Antal prestationer: 24 av 24
Upplåsta prestationer
100%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (6,21%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,63%)
The Big Mouth
Postat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,22%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (9,61%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,74%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,85%)
Mr Popular
Fått minst 1000 inlägg rockade
Extremt ovanlig (0,42%)
Mr Generous
Rockat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,22%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,88%)
Obey Your Master
Loggat in minst 10000 gånger
Extremt ovanlig (0,12%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,96%)
Look, My Camera Is A Phone
Postat minst 500 bilder
Extremt ovanlig (0,34%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,85%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (4,09%)
Rockstar 2016
Blivit en Rockstar för 2016
Extremt ovanlig (0,76%)
Rockstar 2017
Blivit en Rockstar för 2017
Extremt ovanlig (0,86%)
Rockstar 2018
Blivit en Rockstar för 2018
Extremt ovanlig (0,96%)
Rockstar 2019
Blivit en Rockstar för 2019
Mycket ovanlig (1,01%)
The Facebooker
Ihopkopplad med Facebook
Mycket ovanlig (4,95%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (7,09%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,93%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (4,06%)
One Time, At Band Camp
Skapat 20 nya trådar
Extremt ovanlig (0,94%)
The Creator
Skapat 50 nya trådar
Extremt ovanlig (0,20%)
Unika prestationer
The Exhibitionist
Live-stream på forumet
10 senast postade inlägg
Vad gör du nu?
Bygger en grej!
Eleotris Picta
Just den där har jag tyvärr inte mycket att tillägga för, ser riktigt snygg ut dock! Däremot finns ju Oxyeleotris marmorata, som ser väldigt lik ut. Kan tänka mig att se har väldigt liknande beteende. Men marmoratan finns ju nästan alltid tillgänglig bland någon av de vanliga grossister. För ganska liten peng också.
Mangrovesnapper
@thedouche hade väl en för några år sedan? Finns säkert fler här inne som suttit/sitter på någon.

Har svaga minnen av att de är riktigt snabba och kan vara jävliga mot andra fiskar. Lite temperament så liksom.
Channa aurantimaculata könsskillnader
Har du köpt dem separat, eller är det där ett par från början? Att bara ha två stycken channor fungerar sällan. Brukar sluta sådär som för dina fiskar. Oavsett kön, vad jag vet... En grupp om 5-6st är att rekommendera, alternativt ett par (alltså hona och hane som man har bildat par).
Hjälp sökes! Död valp :(
Bikarbonat = höjt kH = automatiskt höjt pH. Detta gör att vattnets pH värde inte svajar, om man höjt kH till över ca 7.

Snäckskal och liknande = höjer enbart pH. Det blir inte lika stabilt som om man även höjer kH vad jag vet. Men så fort vattnet börjar bli lite surt pga. t.ex. rötter och fiskens avföring, så släpper snäckskal hela tiden ifrån sig kalk, vilket håller det på en jämn nivå. Men det finns fortfarande risk för pH svaj som jag förstår det. Dock mindre risk.

Typ så tror jag det fungerar. Jag har inte haft några särskilda problem efter att jag kört kalksten/snäckskal/korallgrus i mina kar i alla fall.

Beklagar förlusten, men jag har ju redan skrivit mina två cent i tråden på Akvarister2.0. Fortsättningsvis skulle jag bytt mycket vatten kommande 2-3veckor. Gärna varannan/var tredje dag. Tillsätt snäckskal så snart du kan, det är bara bra...
Bygge av Paludarium
Wooooot? Vad är det där för växter? 😍 Nu blir jag sugen på att röja och göra om mitt pludarium igen. Kanske blir lite grejabde nu i helgen. Riktigt gött vattenfall nu fått till. 👍
Chilitråd
@carolinehägg, grymt! 😀

@tobiassorensen, ja men visst! Det är riktigt nice. Jag prövade förra sommaren att plantera sallad i mitt droppfilter, men det blev bara små blad sedan dog allt. Rätt säker på att det var för tort. Det var liksom bland lecakulor som bara fick vatten sköljda över sig. För att det skall fungera bör nog hela rotsystemet från plantan vara helt under vatten.
Chilitråd
Missade helt att någon svarat i tråden, haha... Smart grej med glasspinnarna där @carolinehägg. Gött med många olika plantor att odla, inte bara chili. Men jag håller mig nog enbart till chili tills vidare, hehe. Funderar dock på att försöka dra igång något aquaponicsprojekt. Då blir det nog grönsaker i olika former. 🤔

6st små pluttar har smugit sig upp nu! 🌱😀
Mina fiskar och kar
De är duktigt fina alltså! 😍
Infoga valfri fyndig rubrik.
Fasen vad kul! Spreading the good word... 🤙😀
10 senast startade trådar
Chilitråd
Det borde ju finnas en och annan här inne som på ett eller annat sätt odlar chili? Jag blev lite hooked förra året då jag fick en liten ung planta av en kollega som jag ställde i morsans växthus.

Så igår satte jag de fröer jag fått av samma kollega, samt några som jag sparat från förra året. Totalt 24st sådda, och 9 olika sorter. 😊 Och dessa placerades ovanpå stora karet under min Zetlight lampa, känns som att det borde ge dem en bra start. Både värme och ganska bra ljus, hoppas jag i alla fall.

Så, finna det några mer chiliodlare här inne? 😀
"Infinity akvarium"
"Infinity" eller "zero edge" kar... Sjukt jäkla coolt! 😍Tog ett tag innan jag ens förstod hur det var konstruerat. https://giant.gfycat.com/SentimentalSingleDouglasfirbarkbeetle.webm

Tråden på Reddit där jag hittade giffen: https://www.reddit.com/r/Aquariums/comments/adkl4c/my_reef_looking_happy_post_cleaning/
Ny art av ormhuvudsfisk beskriven, Channa royi
https://novataxa.blogspot.com/2019/01/channa-royi.html?m=1

👍😊
Nyfödda saltvattensrockor på Tropicarium
Nyfödda saltvattensrockor på Tropicarium! 😀

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2025667110853130&id=231602916926234
Årets pepparkaksbyggen (2018)
Som varje år så hittar vi på något här hemma som är alldeles för jobbigt och tidskrävande än vad det borde vara när det kommer till att bygga något av pepparkakor... För några år sedan gjorde jag ett pepparkaksakvarium, och i år blev det en remake på den! Med bänk och hela kalaset denna gång. Dvs ännu lite mer tidskrävande. 😅

Vad har ni bakat för sköj? Upp med bilder vetja!
Världens just nu levande fisk i fångenskap!
Vi har snackat om lungfisken Grandad från Shedd Aquarium i Chicago (http://awesomeocean.com/top-stories/this-lungfish-is-the-worlds-oldest-captive-fish/). förr. Som tyvärr gick bort för ett tag sedan vid 84års ålder. 👴

Nu är det dock Methuselah som håller rekordet, då dom tror att hennes ålder är mellan 85-90 år! 👵
https://www.livescience.com/64081-birthday-for-oldest-fish-in-captivity.html
Liten utflykt söderut: Hallarna och MAF föredrag
Jag och @sjebbe åkte en sväng ner till Malmö akvarieförening igår (torsdag) för att hålla litet föredrag från när vi var i Singapore och Malaysia. Och vi fick dessutom delta i deras 1 X 2 tävling, lottdragning samt fika. Mycket trevligt!

På vägen ner stannade vi till på Hallarna i Halmstad, där Akvarieleasing ställt upp två st ganska rejäla kar. 😎
Hur ser era "matvanor" ut?
Blev lite inspirerad av ett inlägg från @faltaren, som jag visserligen såg på facebook av alla ställen... Men hur ser era rutiner ut vid matning? Jag tänker alltså, slänger ni allt på en gång? Står ni och punktmatar fiskarna? Handmatar?

Det beror ju säkert på vad det är för invånare i karet. Men t.ex. i mitt stora kar (2100 liters med gars, dats, rockor, ciklider och malar bl.a.) så kör jag alltid följande:

1. Några nävar flytande pellets först. Främst är dessa till för garsen, så de glider runt vid ytan och tar dessa. Även datsen och cikliderna snor några, och speciellt en av mina rockor har lärt sig att det är en hemlig buffé...
2. Några nävar sjunkpellets. Dessa är främst för rockorna, men även resterande fiskar i karet som accepterar den maten. Det sjunkande slänger jag i kort efter de flytande, så att garsen håller sig upptagna med det på ytan och låter rockorna få det sjunkande.
3. Fryst foder, oftast ca 400g musslor eller alaska pollock, eller motsvarande vikt ungefär i räkor. Alla fiskar får i sig av detta också, men främst är det till för de fiskarna som kanske kan vara lite petigare med maten, bl.a. en tiretrack ål för tillfället och även rockorna. Allt det frysta slänger jag inte i förrän jag ser att mer eller mindre alla pellets är uppätna.

Största anledningen till att jag kör så här är för att det känns lite som att pelletsen jämfört med fryst foder är typ som grönsaker jämfört med godis... Om jag först slänger i fryst först, och sedan pellets, eller båda samtidigt, så är inte alla fiskar riktigt lika sugna på pelletsen. De äter sig liksom mätta på det goaste först. Men kör man pelletsen först, så är de fortfarande så hungriga att de äter upp allt, för att sedan få knäppa upp första byxknappen för att även få i sig lite fryst foder.

I mitt 800 liters kar kör jag liknande, för att där går en svart arowana och ett gäng riktigt hungriga skivtetror samt dats. Där försöker jag mätta dem först, för att sedan skicka i mer som sjunker till botten åt rocka och malar.

Hur gör ni? ?
Rocktobers bildtävling 2018
Då så, första etappen i detta nya spektakel som vi kallar "Rocktober" är här. Och det är inget mindre än en bildtävling... En ganska klassisk sådan, som kommer gå till såhär:

Du som medlem laddar upp en eller flera bilder här i tråden, gärna med en bildtext eller en titel för ditt bidrag.
Sedan röstar du, och alla andra, på det/de bidrag man tycker är bäst genom att klicka på "rocka" knappen på önskat bidrag.
Inlägget (och bilden) med flest rockningar när tävlingen är avslutad vinner!

Regler att följa:
• Temat för bildtävlingen är stingrockor, med fri tolkning!
• Max 1 bidrag per inlägg/post, men man får tävla med fler än 1 bidrag per användare.
• Era bidrag måste vara era egna fotografier.
• Enbart era bidrag + eventuellt bildtext eller titel till bidraget är tillåtet i tråden, all diskussion eller kommentarer postas i Rocktobers huvudtråd, här: https://www.rovfisk.se/thread/111750/
• Sista dagen att ladda upp ett bidrag är onsdag den 24:e oktober kl. 23:59 (men se till att posta era bidrag så tidigt som möjligt).
• Tävlingen avslutas och rösterna räknas den onsdag den 31:e oktober kl. 23:59, vinnare utses dagen där på.

Vinst: ett stycke valfri T-shirt från vår butik! Se alla våra plagg här: https://shop.spreadshirt.se/rovfisk/Må bästa fisknörd och bidrag vinna! ??
Ny art av ormhuvudsfisk beskriven, Channa stiktos
http://novataxa.blogspot.com/2018/08/channa-stiktos.html?m=1

Riktigt snygg, väldigt nära besläktad med C. ornatipinnis.. ?
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.