Emblem
  • Facebook: Dennis Lennartsson
Statistik
  • Skapade trådar: 9
  • Totalt antal poster: 85
  • Uppladdade bilder: 65
  • Mottagna rockningar: 54
  • Antal prestationer: 6 av 26
Upplåsta prestationer
23%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,21%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,68%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,39%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,38%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,58%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (3,04%)
30 senast postade inlägg
Vila i frid Olle Wrandel
Har en jävligt kul period i mitt liv att tacka b la Olle för, du var en genuin person vi delade en hobby en vänskap sen gled vi ifrån varandra men du blir inte glömd hur det nu skulle va möjligt ens! Ja minns med glädje när vi träffades o fisk bytte bostad fram och tillbaka :) Bli väckt av ungarna alldeles för tidigt när man lånade din soffa :) din humor din intelligens och ditt eviga badande och alla sjuka saker du skickat hahaha :) Du va den bästa powerfeedern ja mött :) Hoppas du funnit frid nu det är allt ja önskar dig.
Diskussiontråd - fisk/liter
detta instämmer jag i däremot i dock är såna trådar tragiskt komiska när de ploppar upp här eller på fb :) tyvärr på bekostnad av fiskens välmående eventuellt. De bästa har varit när man frågar om råd ignorerar alla råd och gör tvärtom tragiskt men riktigt kul o läsa :) självklart sållar man ju i råden men när det är väldigt solklara fall av ignorans undrar man ju vad personen egentligen vill.
Diskussiontråd - fisk/liter
haha jaja satte det iallafall i relation till topic :) 

men håller med hade varit kul o se den typen av stl av baljor som man ser på publika akvarium privat, ägnad för en vanligtvis olämplig art för hobby akvaristen som har upp till ca 2kubik.

Just agar tycker ja faktiskt  inte är så snabbväxande vet en som fortfarande bara är lite över halvmetern trots mkt mer utrymme än vanligtvis erbjuds + fri levande föda. men upp till 40-50 går de sjukt snabbt så ett 540 med standardmått kommer se lite tragiskt ut snabbt :)
Diskussiontråd - fisk/liter
En annan aspekt är att mixa arter som ofta är problematiska i det avseendet att de inte är flocklevande i naturen, hur många har inte varit med om att fiskar bråkar i "gruppen" de som blir är ett artificiellt stim av olika arter med olika krav, detta kan ju funka utmärkt men sen finns det ständigt återkommande scenarion där mindre lyckade kombinationer dyker upp är man som ägare ansvarsfull då det någonstans är levande djur eller betyder liv så lite för akvarister generellt. Finns fiskar som börjar sina liv i grupp men sedan blir mer solitärlevande, likadant med fiskar som t ex channor som parar ur och successivt mördar sina artfränder även om du har channor som är små 20-30cm hade man kunnat minskat överlevnadsgraden i ett större mer välplanerat kar? dvs mkt gömslen och naturliga hinder i form av växter rötter t ex, eller är det helt enkelt grymt då man vet detta kan inträffa? 

ett exempel på yxmördarfisk är pleuros från en dag till nästa har de blivit psykopater. Hade en asiat som va likadan provade olika metoder ändra om flöden möblera om etc men enda lösningen va att avyttra den eller alla andra invånare. Som någon vis sa att de brukar sluta med en asiat och en pleco och ett gäng söndertrasade silverdollars. Sen har man ju sett lyckade community kar men var går gränsen vad som är rimligt eller är de skitsamma bara testa slår de ihjäl varandra är de ju naturens gång har man hört. Men är det det när människan väljer att kombinera fiskar från hela världen i samma glasburk :)

Återigen ingen specifik i åtanke och då jag själv är akvarist och tänker fortsätta med det är det inte menat att nedvärdera folk inom hobbyn utan bara egna tankar och reflektioner.
Diskussiontråd - fisk/liter
intressant att just mata sparsamt kom upp i diskussionen, vad är sparsamt och hur mkt behöver en fisk äta för att må bra i det avseendet. vad är lämpligt? då det är nog lättast att se det från en mänsklig synvinkel kan man applicera människor som exempel. Studieobjekt 1 får sedan födsel så mkt näring att den överlever men utvecklar bristsjukdomar organproblem, dålig tillväxt men får obegränsat med vätska. Studieobjekt 2 får äta sig mätt en gång i veckan och får obegränsat med vätska men går konstant hungrig och har magsmärtor pga ojämt födointag. Studieobjekt 3 får äta regelbundet 3ggr om dagen med obegränsat med vätska upplever inga fysiska lidanden. Studieobjekt 4 får äta hur mkt den vill hur ofta den vill med obegränsat vätskeintag. vilket av dessa objekt mår bäst kan man undra.

Sedan tillkommer även andra faktorer som hur mkt rörelse de olika objekten har samt diverse psykologiska aspekter av stimuli möjlighet till att träffa artfränder då människan är ett flockdjur i grund etc.

Återigen ingen specifik som är i åtanke utan endast tankar och funderingar.
Diskussiontråd - fisk/liter
Även om vi håller fiskar i all välmening och i vissa fall räddar det ju tydligen arten L0...någonting zebra?
Då fiskens naturliga biotop är borta, samt någon skum ciklid från afrika? så är vi kanske oavsiktligt grymma som gillar att ha djur i bur oavsett hur mkt man lindar in det har man djur som mot sin vilja bor med dig men är beroende av dig för mat husrum då det är det eller dö typ...Och har du fisken för du vet den kommer trivas bättre hos dig eller i det vilda eller för att du vill glo på en fisk i en glasburk :)? 

Visst mer predatorer i det vilda för vissa arter som in är högt i näringskedjan men är det verkligen inte bara ett svepskäl för att rättfärdiga o ha djur i bur :)? eller ser vi oss som miljöhjältar var gång vi köper en ny firre?

som sagt inga värderingar mot någon på forumet i mina inlägg bara tankar och reflektioner.
Diskussiontråd - fisk/liter
Skulle va kul o höra synvinkeln från de medlemmar som kör fisk listad i översta inlägget i standard 540/720 eller egentligen i kar som är mindre än fiskens potentiella storlek. Långsiktigheten, vad är humant, är fisk slit o släng bara nacka aset när det blivit för stort, jag vet bättre o hos mig blir fisken inte så stor för de blir inte så stora i små akvarium etc. Har hållt mig i bakgrunden men min åsikt är att så fort fisken finns i handeln är det kört men bara för man kan köpa den är du rätt ägare? bara för ja kan beställa hur många rtc som ja vill eller agars eller paima (ja ja har också kunnat köpa denna fisk) eller paddelfisk (ja ja har kunnat köpa dessa) eller "ens" en pacu så har ja passat för det är oetiskt då jag vet jag inte kan uppfylla någon form av i mina ögon sett adekvat boende. Just det senare är ju sett ur min synvinkel vilket är subjektivt sett. Men någon form av lägsta nivå borde väl finnas eller är man helt blind o bara ser "en sån fisk vill ja ha" ja kanske det är så att fiskhållare är grymma och bara ser till sitt eget behov för bara fiskarna lever o äter mår de bra?
En annan sak är inlägg från folk på "fejjan" där folk räddat fiskar från butiker o stoppat dom i minst lika små kar med undermålig filtrering med rop på hjälp att folk ska hämta fisken medan de stolt klappar sig på axeln och tycker man gjort en välgärning medan fisken bor i en spann..dubbelmoral? 
Tycker det är intressanta frågeställningar iallafall.

Sen som även sagt tidigare är det ju i förhållande till många faktorer trivsel för en fisk spelar in sett från mänsklig synvinkel, hur aktiv fisken är , vigheten på fisken, beteende mönster, solitär fisk i community och vice versa, yttre krav bara en sak som belysning påverkar fiskens stress för mkt för lite, sk singapore kar med lite gömsle för fiskar som lever under t ex överhäng i väntan på mat, ha 1-2 större botior i ett Comm kar för att de är snyggt (hur lever en praktbotia) osv osv osv
Runstenens bildarkiv - blogg
har du någon tråd på sg?
Runstenens bildarkiv - blogg
Ser du börjat stoppa i lite fraggar :D gött o se doserar du något för dina sps?

har börjat dosera carbonhöjande mg och kalcium. har märkt avsevärd skillnad i tillväxt :)

skaffade själv lite nytt igår i korallväg rätt kul som att köpa en färgglad soffa till fiskarna :)
badboy bilder
blev en odonus niger velade mellan den o clowntryckaren...

just den groupern ja länka bild till verkade rätt aktiv också va framme mkt vid rutan etc. hur är din juvelborre lurkar runt eller simmar aktivt?

hahaha jo de e ju de maten kan bli dyr men blir de rovkar ska ja nog ändå behålla regal ängeln och velifern och odunusen hmm de är ju så höga så borde inte bli mat. . . har dina rockor vuxit snabbt förresten va uppe på företagsakvarium o såg en sån bluespotted live mkt söt de e ju billiga som retics i pris typ.
Från sött till salt splash
Inte spec rovigt men har en en tryckare i karantän och en hökfisk....

kul del av vattenhobbyn kan bli hur tekniskt som helst.

började med 250l kar va kul i ca 3veckor...så ja byggde om mitt 1440 med överrinningskammare sump o hela skiten...ska installera ett 1.5m långt 110w uvc när lusten faller på börjat kolla på automatisk dosering till  spårämnen sen har ja för avdunstningen redan så kommer automatisera så mkt så möjligt... kommer bli hur dyrt som helst hahaha..

är just nu i mellanfas ska i mer korall har precis uppgraderat ljuset fisken går i 250l karet i karantän.

och ja mollyna ska va där 06
Operation Cykelförråd
ser ut som du har en skrivbordslampa till karet ta en bild på ägaren i karet så man ser proportionerna bättre...03
badboy bilder
Inte så rovigt men har b la en fet regal ängel som äter pellets och en falco hökfisk och en odonus niger är dock väldigt fäst i kirurger har en velifer på ingång b la men har tyvärr börjat gillar koraller också blev för sterilt med bara sten i mitt tycke...ska nog göra om mitt 250l till rovkar med falcon en dvärgdrake och något mer , enda groupern ja verkligen vill ha blir ju monsterstor hahaha 
Operation Cykelförråd
finns tolerans några mm på de angivna dimensionerna finns en tråd om det beroende på vilken genomföring du köper etc men den orkar ja inte leta upp finns på SG
Operation Cykelförråd
länkning till saltsida :) iaf dimensionen till borr är inte 40mm till 40mm genomföring eller 50mm till 50mm genomföring 03 finns en bra länk till det men om internet Olle inte hittat än är här en excellent info 

http://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?27071-Vilken-h%E5ldiamater-vid-borrning-i-glas-f%F6r-PVC-genomf%F6rningar

och orkar herrn inte klicka på länken är svaret 50mm genomföring ska du ha ett borrhål på 65mm

50mm räcker till 40mm rör såna ja sålde innan :)
Sump med Ikea-back
Rek dig att kolla på saltvattensforum, fb grupper va där jag lärde mig hur det funkar , hur du beräknar dimensioner etc. Men för att komma med något konkret bygg en enkel 2 sektionssump så du kan ha returpumpen i ett eget fack. Bafflarnas höjd hjälper till att styra vattennivån och även avskilja de du vill ha i olika fack. kan rek pvcslang under karet då de tar bort vibrationer från pump/avrinningssrör. t ex http://shop.foretagsakvarium.se/sv/pvcslang/pvc-slang-armerad.html

du bör även ha membran eller knivventil så du kan stänga / justera flödet.  och glöm inte att testa att göra ett strömavbrott så när returpumpen slutar gå så det inte bliv hävert effekt så backen flödar över eller att backen blir överfull av vattnet från avrinningskammaren(om du har bottenborrat). ska du ha karet inne i t ex vardagsrummet rek jag bean overflow det är enkelt att fixa oavsett om du har sidoborrat eller bottenborrar, jag har bottenborrat mitt pga att ja har sumpen rakt under och de blev minimal rördragning då :) samt att jag efter läst på diverse salt forum inte litar på pipeflow utan borrning. sen hittade ja faktiskt ingen stor nog när ja kolla runt...

Att borra i glas är skitlätt finns massa guider på nätet och går utmärkt med en vanlig skruvdragare.
Gös Hjälp
mmm sånt kar vill ja ha till jobbet så ja inte saknar mina saltfiskar på arbetstid 07
Gös Hjälp
23 underbar tråd...
Operation Cykelförråd
Bara sista småpillet kvar de fixar du någon kväll i veckan 09 ljuset, droppfilter, sump, inredning, fiskflytt etc
fluval fx6
Sen är det bättre slangar än eheims gröna + att svarta slangar inte ser så sjukt fult ut är väl också ett plus då de inte blir så stenhårda snabbt och flexar även med ett par år på nacken och deras slangkopplingar känns bättre än de skruvkopplingar som man finner på många andra filter, 
fluval fx6
ventilen för att tömma filtret på vatten blir lätt svår att vrida efter ett tag pga sand som fastnar i den. pumpen behöver skruvas av och rengöras regelbundet (räcker o skölja den) detta pga sand fastnar mellan rotorn och plasten i filtret. i övrigt bra filter för pengarna för mekanisk filtrering. 
Operation Cykelförråd
Gör du något själv Olle 16 kommer nog bli en bra upgrade för de undernärda små liven 04
Tec 7 silikon.
Om du limmar 2 föremål som du kan ha tryck mot varandra på är de lugnt. Men hade det varit en fog hade ja hellre tömt o limmat först för de ser riktigt illa ut annars :) är de droppande kan de klara o täta med vatten i men riskerna är större. bättre o tömma ut o göra de ovan vatten. Tycker dock de fäster bättre än silikon spec om man inte har kliniskt rena ytor men att täta läckande dammar med det som de ger sken av i deras produktblad är o ta i... Är inte tillräckligt hög hållfasthet i icke härdat tillstånd.
Tec 7 silikon.
Ang djur som vill äta de när ja limma mina bafflar i sumpen fick ja in 2 getingar som va väldigt sugna p äta tec  7
Tec 7 silikon.
Har kört de flera år som universal lösning blir som cement, härdar väldigt bra under vatten visst är du orolig bygg upp runt så de inte kan flytta stenen. Har tätat kar o byggt de mesta med det.  Bästa är att de luktar inte :) Albins ruta till hans 2 kubik kar va limmad med tec7 iaf grym produkt,    Finns en sak som inte är relevant här men de flexar inte lika mkt som silikon så skulle ja limmat ett helt kar hade ja kört vanlig silikon pga det. 
djr83s bilder och filmer
nej nej tycker det har stor relevans till Pigbert o alla andra Bertfiskarna :) 
djr83s bilder och filmer
har faktiskt fått min lokala handlare att beställa från singapore 2ggr men ingendera gången dök någon fisk upp :) så även om du lyckas behöver du inte lyckas så att säga...
Nemals kar
Du ljög inte när du sa du hade små dats :P men den mesproppen till channa rör ju inget kul att se den hittat hem :)
bengädda
ett rungande nej blir det då helt klart olämplig fisk, sikta in dig på mindre fisk som maxar 20-30cm den övre gränsen för ej spec rörliga fiskar som fengäddor. Om du inte ska skaffa över 1kubik med bra bottenyta när fisken vuxit mer.
bengädda
från ett bra val till ett annat :) 99% nej om du inte har en megaburk....... hur många kubik är karet på och vilka mått?
30 senast startade trådar
Från sött till salt splash
Inte spec rovigt men har en en tryckare i karantän och en hökfisk....

kul del av vattenhobbyn kan bli hur tekniskt som helst.

började med 250l kar va kul i ca 3veckor...så ja byggde om mitt 1440 med överrinningskammare sump o hela skiten...ska installera ett 1.5m långt 110w uvc när lusten faller på börjat kolla på automatisk dosering till  spårämnen sen har ja för avdunstningen redan så kommer automatisera så mkt så möjligt... kommer bli hur dyrt som helst hahaha..

är just nu i mellanfas ska i mer korall har precis uppgraderat ljuset fisken går i 250l karet i karantän.

och ja mollyna ska va där 06
....
.......
Lek på Petenia Splendida =)
honan blev betydligt smalare efter pressat ut ett gäng ägg...ska bli kul o se hur detta går :emoji15::emoji15::emoji15::emoji15:

[video=youtube_share;cldcABFWfFg]http://youtu.be/cldcABFWfFg[/video]
Aquariux någon som testat?
http://www.ebay.co.uk/itm/Aquariux-Bloodworm-shrimp-mussel-pellets-fish-food-sinking-/360853432402?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&var=&hash=item54048a6852

blev sugen på denna tillverkaren pga innehållet i pelletsen bör uppskattas av diverse kinkiga fiskar med tanke på innehållet och ändå okej med protein och låg fetthalt.

Priset blir ju en hundring per kilo om man beställer 10kg inkl frakten...

Någon som har erfarenhet av dessa pellets?
barebottom med nuvarande besättning
Funderar på att köra barebottom med några rötter endast eller någon cm sand och rötter + lite sten om barebottom blir big no no i 1440l karet.

Funderar på om besättningen kommer göra myteri utan sand o gotta sig i...

Eldål utan sandbotten funkar om den får gömsle (sitt älskade pvc rör som den aldrig lämnar..) eller kommer det bli suicide ?

Jordätare utan sandbotten...

tycker kontrasten med rockorna blir bättre mot svart botten...

datsen o pleuros o fengäddorna o synodontisarna o ancistrus malarna bör ju funka o köra barebottom på iaf
765liter renoveringstråd
Ja håller på att renovera ett 765liters kar och ja undrar om det funkar bra o köra utan bottenglas ?

Här är lite bilder från projektet.
http://imageshack.us/scaled/medium/28/img1021f.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/708/img1017ww.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/51/img1016nh.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/560/img1015c.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/28/img1012xb.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/534/img1011ft.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/849/img1010eb.jpg
http://imageshack.us/scaled/medium/21/91399710152812163240453.jpg

och här är botten utan plexiglaset som va i karet.

http://img21.imageshack.us/img21/1038/91399710152812163240453.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Kommer bara köra sött i karet någon som har någon input annars silikonar ja tillbaka bottenskivorna i plexi.
pris för akvarie
Går i tankarna att köra ett kar i måtten 120*120*60 då man kan ta in de på höjden i lägenheten har ett problem att är karet för djupt så även om det teoretiskt går in i lägenheten så är de för långt att klara svängningarna i trapp och i själva lägenheten. mitt 160*60*60 kom precis in i vardagsrummet va trångt i hallen..

Frågan är vad är rimligt o betala från en glasmästare? ska va helglas kar

håller som bäst på att kolla runt..tips mottages gärna i skåneområdet på akvariebyggare.

Tänker inte göra det själv har limmat småkar men där går gränsen .
Min channa har fått något som ser ut som en finne...
Har kolla i olika trådar och har haft guldfiskar som haft något som ser ut som detta...har gjort ett lite större vattenbyte efter jag hittade "finnen" verkar må bra i övrigt...de fiskar jag köpte va lite röda om nosen när jag köpte dom och sen gnabbar dom en del men alla har läkt snabbt är dock fundersam om detta är efter de gnabbats eller om det är någon sjukdom.

Tacksam för svar är lite orolig om det är något allvarligt [ATTACH=CONFIG]2243[/ATTACH]
Nybliven Channa gachua ägare...
Hej allesammans blev med 4 channor nyligen..småttingar än ca 8cm eller nja 9 nu tycker man kan se hur de växer dagligen nästan :)

trevliga firrar men har ett intressant problem har en mattjuv...den ena channan ser ut som en fotboll han är först fram till maten har provat lite allt möjligt mata i omgångar eller slänga i allt direkt men han snor allt hur gör ni för att alla ska få mat? att mata till den dominante blir mätt funkar inte han har inga gränser hur mkt han kan trycka i sig haha..nu får ju de andra självklart mat men fördelningen är lite knäpp :)
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.