sf_other

»

Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata

Tycker det är dags att denna udda firre får en egen tråd igen. Hade en för tio år sedan men den gången var det inte den roligaste fisken, gick själv i ett kar på 100 liter och kunde stirra på en räkbit i 40 minuter innan den beslutade sig för att faktiskt äta den. Växte gjorde den inte heller utan låg mest bara still. Fanns ett gäng till här på forumet som försökte sig på den med varierad framgång som kan läsas om i denna lastgamla tråd: https://www.rovfisk.se/thread/10459/

Så varför ger jag mig på att hålla denna fisk igen när den verkar tämligen kinkig och trist? Den ser bara för läcker ut med färger och teckning när de blivit lite större och de brukar kosta runt hundralappen så i våras lade jag på två stycken på en beställning och lät dem gå tillsammans med en massa andra fiskar.

Och vilken skillnad det gjorde, plötsligt är de väldigt aktiva och simmar(med goby-mått mätt). Den ena började äta massivore och har växt märkbart medan den andra nöjer sig med räkor. De ligger gärna på udda ställen för att visa upp sig och stör inte några av de andra fiskarna och låter sig inte bli de minsta störda heller om någon annan fisk simmar in i dem. De patrullerar ett par gånger om dagen i jakt på mat och kommer oftast fram omgående när det är dags för matning. Den ena brukade dyka ner i gruset varpå man sällan såg den men sedan jag bytte till sand så håller sig båda framme.

Är det någon mer på forumet som håller dem i dagsläget eller har dragit upp dem i storlek?
Hade en förr när jag hade lokal. Åt inte ett skit förens jag dumpade i typ 100 C. Asiatica yngel till den. Då vart den tjock och lärde sig dessutom att äta pellets. Kom ständigt mot glaset i full fart när det dumpades pellets i burken. Gav bort den när den var typ 20-25cm. Var väl 4-5cm när jag köpte den spontant under ett butiksbesök:)
Ser riktigt fräna ut! Hur stora blir dom?
Skrivet av Datten
Ser riktigt fräna ut! Hur stora blir dom?
Sett bilder på uppfiskade 60 cm exemplar men vanligen blir de inte större än 30-40 cm. Växer väldigt sakta också.
Jag har ätit en i Hongkong. Gills det?😇
Skrivet av Sjebbe
Jag har ätit en i Hongkong. Gills det?😇
Bara om du ger oss en recension och gärna nån bild med! :)
Trodde jag skulle ha bild men icke. Har dock lite video och Hampus besitter nog en del bilder från när vi nattfiska i Singapore. Då fångade vi en vild marmor goby, den var väl 25 cm iaf.

Som mycket i Asien så kryddas det friskt. Men det smakade väldigt bra. Den serverades på ett bananblad eller likande tillsammans med någon stark röra och ris.
4 av 5 toasters
Japp, du har kamouflerat dig bra, gobi!

Växer på i sakta mak men de äter sig riktigt runda på flodräkor varje dag.
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.