Emblem
  • Rockstar Rockstar
Statistik
  • Skapade trådar: 5
  • Totalt antal poster: 115
  • Uppladdade bilder: 56
  • Mottagna rockningar: 297
  • Antal prestationer: 10 av 26
Upplåsta prestationer
38%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,15%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,47%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,69%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,60%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,19%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,38%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,78%)
Rockstar 2021
Blivit en Rockstar för 2021
Extremt ovanlig (0,83%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,59%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (2,96%)
30 senast postade inlägg
Svajigt PH
Införskaffa en digital pH-mätare som mäter med två decimaler och kalibrera den med kalibreringsvätskor med jämna mellanrum. Det finns enkla för ett par hundralappar men jag hade rekommenderat en lite mer påkostad modell. Du får en bra enhet för under tusenlappen. Kan återkomma med modeller jag har erfarenhet av när jag kommit hem från jobbet. Med en sådan har du pH-värdet på ett par sekunder och kan mäta så ofta du vill utan att behöva slabba med testreagenser och tveksamma avläsningar.

Det finns även prober för kontinuerlig mätning(kör själv det via ProfiLux men det finns också fristående enheter) och med dessa kan du logga trender över tid och fånga upp om du exempelvis får en dipp när du inte är hemma. Det går också att koppla sådana enheter emot doserpumpar för att dosera pH-höjande vätskor vid pH-fall.

Har själv mjukt vatten ur kranen och har ingen buffermedia då jag har fiskar som gillar låg alkanitet och hårdhet, då är det guld att ha kontinuerlig övervakning. Framtida plan innefattar automatiska vattenbyten enligt schema men som också kan starta vid försämringar av vattenkvalitet vid exempelvis pH-dipp.
Fiskrelaterade händelser & länkar!
Iommic life complete!
Ny här, och på allt.
Mycket trä ja, sedan får du nog göra rent mekaniska delen av filtret oftare också. De kan vara som små träfräsar och det mesta av trämaterialet kommer ut igen.
F-gar
Härligt att se att han/hon återhämtar sig bra!
Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata
Japp, du har kamouflerat dig bra, gobi!

Växer på i sakta mak men de äter sig riktigt runda på flodräkor varje dag.
F-gar
Bra fråga, hoppas det hoppar in någon mer sjukdom/medicin kunnig här och kan svara på det.

Ett sista litet inlägg om UVC är ju att det är mer av en förebyggande åtgärd, om fisken har nedsatt immunförsvar/skadat slemskikt eller liknande så är det ju betydligt mindre risk för infektion om det inte finns någon skit i vattnet som kan infektera. Det hjälper tyvärr inte emot något fisken redan dragit på sig. Sedan är det värt att läsa på en del kring vilket flöde man ska köra genom sitt UVC. Ju högre flöde ju mindre skit tar man kol på. Att ta kol på bakterier kräver en längre uppehållstid i filtret än att ta bort svävalger. Bra UVC-filter med lång uppehållstid kan till och med ta kol på parasiter.
F-gar
Jag har bara haft kina-grejer(36w?) och "green killing machine 24w" men det är inget att rekommendera till ditt stora kar.

Har dock planerat att införskaffa mig en TropTronic 85W (https://foretagsakvarium.se/product/troptronic-85-watt-uvc) när jag skaffar mig ett stort kar. Max-volym på den är 3000L men UVC får du ju gärna överdimensionera så varianten med 2 x 85W är ju också ett alternativ. TropTronic kostar dock en rejäl slant och det finns ju billigare alternativ. Kikade på vad de hade monterat för sina system i butiken hos Företagsakvarium och TropTronic kändes väldigt mycket mer gedigen än den billigare varianten samt att den var bra mycket mer kompakt också. Mer driftsäker också enligt butiksägaren.

Annars så får du kika på UVC från dammbutikerna, kanske någon med stor balja kan dela med sig av vad de kör med?
F-gar
Tappade min första asiatiska arowana av en förmodad bakterieinfektion för en herrans massa år sedan. Såg ut ungefär sådär och dagen efter flöt han/hon upp och ner. Efter det skaffade jag mig ett UVC-filter. Billig försäkring för dyra fiskar och sen får man ju klarare vatten också.

Kan tyvärr inte hjälpa dig med bästa behandling men salt är nog en bra början.
Fisklistan uppdaterad
Finns det någon information om fångstplats/miljö för dessa röda gars? Om det är som så att de tappar det röda när de växer till sig så låter det ju som att det skulle kunna vara någon miljöfaktor som ger dem den röda färgen. Jag hade nog försökt att behandla dem som en röd arowana som man vill maximera lystern på med rätt mat(rik på astaxanthin) och sola("tanning") dem med samma belysning som man använder för röda arowanor.

@djr83 kanske kan bryta ut denna diskussionen till en egen tråd? Tillräckligt intressant för att det vore synd om det försvann i "fisklistan" :-)
F-gar
Jag är absolut ingen expert på området sjukdomar men spontant tycker jag det ser ut som en bakterieinfektion. Slemskiktet gick ju säkert åt helvete när han var ur karet och det har säkert inte hunnit återhämta sig så ett gyllene tillfälle för bakterierna att gå till angrepp. Kör du med UVC?
Jordätare, ett färggrannt sällskap
Haft mina S. daemon i tre månader nu och inga bortfall. De växer på i okej tempo och börjar visa finare färger. Står gärna framför rutan och tigger mat.
Oddballs
Jävlar... Ge mig! :D
Ljudtips?
Hehe, ja det är väl bara biltrimmning som matchar hifi i omkostnader bland mer vanliga hobbys. Tur man alltid nöjt sig med Volvo-dieslar. Hifi har ju dock fördelen att det ofta är rätt bra andrahandsvärde på grejerna, särskilt om man kan tänka sig att handla begagnat. Jag har sålt grejer dyrare än jag köpt dem för efter att ha haft dem i flera år. Så nog för att tröskeln för att ta sig in är hög men köper man fina grejer är hållbarheten och värdebeständigheten också väldigt bra.

RC verkar ha ett sortiment med många fabrikat jag gillar så det ser lovande ut. Kikade in på fyndhörnan och där har du ju faktiskt ett par Phantom Silver som säljs ut som demo-ex. Jag hade nog försökt pruta på paret. Finns Reactor också men det är en nyare modell som jag inte har någon koll på men ligger ju lite lägre i pris så det kan säkert vara värt att kika på dem med.
Ljudtips?
Ja, har man en gång hört ett par riktigt bra hornhögtalare så är det svårt att gå tillbaka. Finns inget som ger samma live-känsla och känsla av rymd. Funkar lika bra till opera som till black metal. Men de kräver ju verkligen sin elektronik för att komma till sin rätt. Jag gillar rörstärkare med men det är svårt att få ihop med superkänsliga horn utan att det brummar för mycket. Att matcha signalkedjan är ju viktigt i hifi men det dras verkligen till sin spets med horn som direkt avslöjar om man snålat i signalvägen.

Akustikbehandling behöver inte nödvändigtvis vara så dyrt, finns mycket DIY man kan göra där också. Men man spar mycket tid och pengar på att utgå från en bra mätning, kolla med hifi-handlaren om det är något han kan bistå med. (Undvik Hifiklubben, det är bara ett glorifierat elgiganten. Tyvärr har de agenturen för B&W som gör riktigt fina högtalare i sin referensserie). Provlyssna Phantom där, är det en bra handlare brukar man kunna få låna hem för att testa själv också men är det en allt-i-ett lösning du vill ha och priset inte känns oöverstigligt så känns det som en fullträff.

En fördel med att ha vart nere i hifi-träsket i över tio år är att andra hobbys känns relativt billiga. En 24K Crossback Golden Head kostar ju som en bra pick-up, haha.
Ljudtips?
Spontant låter det ju som att du solklart ska har ett par Devialet Phantom. Finns i ett par olika prisnivåer också. Går att köra en enhet i mono men blir självklart trevligare med ett par för stereo. Men man kan ju börja med en och fylla på med en till vid ett senare tillfälle. Antar att det är streamad musik det gäller. Lyssnade på en äldre modell(Phantom Gold) emot ett system för runt halvmiljonen och på en demo för ett par år sedan och de gjorde sannerligen inte bort sig. Har inte haft Phantom hemma men har kört förstärkeri med Devialets referensmodell Original D'Atelier i många år och det finns inget under miljonen jag skulle välja istället för dem. Säger en del om hur bra de är.

Det kan också tänkas att du skulle vinna mycket på lite akustikbehandling av rummet. Ett par absorbenter på väggarna kan göra underverk. Helst ska man ju ha en fackkunnig som gör mätningar för att identifiera problematiska frekvenser och sedan behandla utefter det.

Vad sitter du med i vardagsrummet?

Själv är jag mycket för roterande skivor och har mest hållt mig till vinyl och cd. Skickar med några bilder på stereon i mitt förra hem, tyvärr ser rummet lite tomt ut men kanske hittar någon mer inredd bild senare.
Insamling till Spädbarnsfonden, del 2: 5 st L46
2000:-

Hämtas på plats var någonstans?
Presentation av ännu en novis
Jag har 9500 och den är det bra fräs i. Eheim har ju en egen kontroller som kan styra upp till två pumpar vilket kan vara rätt trevligt för att alternera flöden samt funktion för matpaus. Kikade på att köpa en sådan innan jag bestämde mig för att gå Profilux-vägen. Blir väl att kika på Tunze till nästa kar om de går att styra mer delikat med Profiluxen men annars ligger ett par Eheim 9500 till nära till hands.
Presentation av ännu en novis
Dålig koll på saltvattensfabrikaten men där finns säkert en hel del bra grejer. Annars trivs jag bra med Eheim och där finns det alltid god tillgång på reservdelar och de är byggda med tysk kvalitet.
Presentation av ännu en novis
Haft samma erfarenhet av billiga kina-streamers. Det är dyrt att vara snål i längden.
Elpris?
Ingen aning, blundar och betalar :>
Simons fisk-tråd
Mycket tjusigt!
Är jag korkad?
Det borde inte vara några problem. Har tidigare haft en enorm installerad bas av String-hyllor hemma och lastat dem bra mycket tyngre än så. Hyllorna i sig kan visserligen svikta men det beror väldigt mycket på hur din installation ser ut. Har du ett system där du har flera kolumner får du en helt annan stabilitet än om du bara har två string-sidor med tre hyllplan. Min gamla skivsamling stod i 2m höga string i fyra kolumner med 60cm hyllbredd. Knappt synligt sviktande och 60cm med vinylskivor väger en hel del men då såg ju kolumnerna jämte till att ge installationen som helhet bra stabilitet.

Förankringen i väggen är också viktig och tänker man sig att ställa något tyngre så skadar det inte att dra i en extra skruv i höjd med hyllplanet som ska bära det tunga objeket. Fotavtrycket från ett akvarium är ju dessutom ganska stort och lär väl täcka en stor del av hyllplanet så jag tror inte du behöver oroa dig alls för att det skulle börja svikta. Hade det varit en hantel på 20kg som låg i mitten på hyllplanet hade det ju såklart varit en annan historia.
Vansinnet påbörjas (byggtråd)
En RTG kostar 375€ och frakt till Sverige ligger på 190€. 12h DOA garanti?

Klart överkomligt för en fantastisk fisk. Övertyga dig själv @DavidEk om att du behöver en genom att titta på ericzons 10-åriga pjäs! :-)

https://www.rovfisk.se/thread/70730/20/#anchor_bottom
Vansinnet påbörjas (byggtråd)
Men neeej... En arowana kan leva i din tank livet ut, även silvern. Kanske värt att kika på en S. formosus igen? En RTG kan man ju få för ett par tusenlappar och om ni mot all förmodan inte skulle bli nöjda på sikt så står folk förmodligen i kö för att få ta hand om den.
Vad gör du nu?
Tänkte göra ett lite längre inlägg om mina GHL-prylar lite längre fram när jag haft tid att leka mer med dem. För att få styrning på Lightbar 2 behöver man en Profilux, en PLC eller "akvariedator" om man så vill. Den styr och programmerar du via datorn eller en platta.

Vill man bara ha belysningen och ändå kunna styra och simulera behöver man Mitras LX som du kan koppla direkt på wifi då de har inbyggd styrning. Var egentligen mest sugen på Mitras LX men de behöver hänga ganska högt över vattenytan och rekommenderas att man har öppen topp på baljan vilket inte riktigt passar mig då det kommer att anlända en firre som tycker om att hoppa framöver. Dessutom införskaffade jag en Profilux 4 i somras för styrning och övervakning av vattenparametrar och utrustning så då var Lightbar 2 ett vettigt alternativ.

Jobbar med styrsystem och applikationsutveckling inom processindustrin så nördhjärtat började banka lite extra snabbt när man hittade de här prylarna, det är väl främst saltvattensvärlden som driver utvecklingen av de här systemen men det går ju lika bra att köra i sött.

Du kan läsa lite mer om de olika belysningsvarianterna och vad man kan simulera på GHLs hemsida: https://www.aquariumcomputer.com/products/ghl-illumination/
Vad gör du nu?
Två Mitras LightBar 2 från GHL låg det i paketen, dags att börja leka med program för dem 😌
Presentation av ännu en novis
Nä, jag skulle säga att det är helt rätt. Skaffa det man verkligen vill ha direkt så slipper man hålla på att byta ut, det är ju trots allt djur vi håller på med och inte hifi/bilar/datorer.
Presentation av ännu en novis
Det är en löjligt snygg BD, såg den hos Tobias härom veckan och kan intyga att den är ännu snyggare irl än på bild!
Vad gör du nu?
Hämtade två långsmala och tunga paket idag i en butik som säljer färgglada fiskar och koraller, kan undra vad det är i dem?
Brun dimma / slam
@Sjebbe har säkert rätt.

Men när bytte du lampa i UV senast? De tappar ju ganska mycket effekt över tid och rekommenderat är väl att byta en gång om året även om jag tror att två år ska funka helt okej med. Men sen är det nog dags att byta.

Rediga fiskar med, hade gärna sett lite mer bilder när du fått ordning på vattnet igen!
30 senast startade trådar
Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata
Tycker det är dags att denna udda firre får en egen tråd igen. Hade en för tio år sedan men den gången var det inte den roligaste fisken, gick själv i ett kar på 100 liter och kunde stirra på en räkbit i 40 minuter innan den beslutade sig för att faktiskt äta den. Växte gjorde den inte heller utan låg mest bara still. Fanns ett gäng till här på forumet som försökte sig på den med varierad framgång som kan läsas om i denna lastgamla tråd: https://www.rovfisk.se/thread/10459/

Så varför ger jag mig på att hålla denna fisk igen när den verkar tämligen kinkig och trist? Den ser bara för läcker ut med färger och teckning när de blivit lite större och de brukar kosta runt hundralappen så i våras lade jag på två stycken på en beställning och lät dem gå tillsammans med en massa andra fiskar.

Och vilken skillnad det gjorde, plötsligt är de väldigt aktiva och simmar(med goby-mått mätt). Den ena började äta massivore och har växt märkbart medan den andra nöjer sig med räkor. De ligger gärna på udda ställen för att visa upp sig och stör inte några av de andra fiskarna och låter sig inte bli de minsta störda heller om någon annan fisk simmar in i dem. De patrullerar ett par gånger om dagen i jakt på mat och kommer oftast fram omgående när det är dags för matning. Den ena brukade dyka ner i gruset varpå man sällan såg den men sedan jag bytte till sand så håller sig båda framme.

Är det någon mer på forumet som håller dem i dagsläget eller har dragit upp dem i storlek?
L-91 svullen och slö
Så var det dags för problem i det stora karet också. Fick hem ett par dats ifrån kontinenten för två veckor sedan och förmodat stressade efter resan åkte de på vita prick och har behandlat med höjd temperatur och eSHa EXIT. Denna medicin verkar dock ha satt rejäl stress på vissa andra invånare i karet och framförallt min L-91 som lämnat sin grotta och hängt på bakgrunden i ett par dagar har succesivt svullnat upp ordentligt. Sedan datsen kom har han också ätit en del räkor och musslor vilket han inte gjort tidigare.

Vattenvärdena ligger på 0 för ammoniak och nitrit och efter kuren med EXIT låg nitrat runt 20mg/L men har gjort två stora vattenbyten efteråt. Två dvärggurami har väldigt svullna magar också och en av dem har hängt nära ytan sedan igår och ser väldigt dålig ut.

Kan det hjälpa att salta i det här skedet eller är det kört för min stackars mal?

Någon som känner igen eller har något tips för vad man ska göra? @Lutt ?
Praktbotior tynar bort trots aptit
Har ett litet stim praktbotior som går i ett uppväxtkar på 100 L där vissa individer smalnar av och tynar bort trots att de verkar äta, tappat 2-3 st nu på ett par dagar. De andra individerna ser helt opåverkade ut. Efter lite efterforskning så kan det tänkas att vara nematoder eller någon liknande intern parasit. Loaches.com rekommenderar Levamisole:

https://www.loaches.com/Members/shari2/levamisole-hydrochloride-1

Och har hittat det till försäljning:

https://www.cyberzoo.se/sv/articles/2.236.19963/discusx-wormer-x-for-5000-liter-20-g

Någon som har erfarenhet av Levamisole? Är det lika bra att behandla mitt 540 L samtidigt då flera av fiskarna där nyligen gått i karet tillsammans med praktbotiorna?

Finns det någon fisk som är känslig emot Levamisole? Det går mest botior och malar(L-91, L200, L142) i 540 men även en liten Black Ghost som brukar vara väldigt känslig för medicinering.
Look Who's Back!
Hej på er,

Läst runt lite i forumet de senaste dagarna och hittade en tråd där gamla medlemmar efterlystes och döm om min förvåning när jag inte blivit bortglömd. Inte haft fiskar sedan 2012 som för min del var ett ganska trist akvarieår då min asiatiska arowana gick bort och senare också min black diamond Macho mitt under planeringen av ett nytt större kar pga ett pumphaveri. Har från och till genom åren varit sugen på att ta upp det igen och varit inne och läst lite då och då samt att man kikar på ericzons fina fiskar med jämna mellanrum.

På senare tid har min son som snart är två och ett halvt fått upp ett stort intresse för fiskar, främst efter besök hos ericzon och hans pojk. Där kan de sitta i timmar och glo på fiskar och käka popcorn tillsammans. Kom och tänka på att jag faktiskt hade en 100L burk, inredning och annat stående i förrådet så tröskeln för att komma igång var inte så särskilt hög så jag och sonen började planera ett eget litet kar. Han har varit väldigt bestämd med att han vill ha rockor men vi börjar nog med något mindre och efter att ha visat lite bilder och filmer på mina gamla dats så vill han väldigt gärna ha tigerfiskar också. Så nu börjar jakten på små dats att mata upp så att man får en ursäkt till frugan för att införskaffa ett större kar.

Själv har jag alltid velat ha en Super Red så vi får se om det kan bli verklighet framöver. Skulle också vilja lyckas få upp en Tigrinus till bra storlek.

Ser också att många gamla profiler från MFKsweden-tiden fortfarande är kvar och aktiva, kul! Imponerande jättekar många av er har byggt också, efter att ha kikat runt verkar det som att hobbyn har utvecklats väldigt mycket under de nästan tio år jag varit borta och fiskutbudet verkar ju också ha blivit mycket bättre. Ska bli riktigt kul att hålla fisk igen!

Slänger in en bild på gamle Macho också!
I'll be back...
http://digdeep.shapemeup.se/files/2012/05/arnold21.png
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.