Emblem
  • Rockstar Rockstar
Statistik
  • Skapade trådar: 6
  • Totalt antal poster: 258
  • Uppladdade bilder: 151
  • Mottagna rockningar: 919
  • Antal prestationer: 13 av 26
Upplåsta prestationer
50%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,12%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,45%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,71%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Mycket ovanlig (1,02%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,62%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,37%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,34%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,94%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,87%)
Rockstar 2021
Blivit en Rockstar för 2021
Extremt ovanlig (0,81%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,56%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,43%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (2,94%)
30 senast postade inlägg
Två kubikmeter plus
Sådär. Doserade precis mikronäring. Halva flaskan gick åt för en veckodos så om det fungerar bra lär man få införskaffa den dunkvis istället 😅

Doserade också i 540 där det finns samma växter i mindre format samt javamossa och svärdsplantor. Testar också flytande CO2 där.

Är också på gång med mer trevlig inredning för att rama in karet så hoppas kunna visa upp det snart också 😊
Rovfisk.se fyller 10år! Firas med IRL-träff!
Jag har inga ursäkter att inte komma 😁👍
Hampus fiskar och kar
Makalöst fina 🥰
Två kubikmeter plus
Jo, akvarie-brandad näring brukar ju vara orimligt dyrt liksom mycket annat akvarie-brandat. Kalibreringsvätskor från GHL för prober kostar 120:- för 100ml. Köper precis samma grejer i växtodlingsbutiken för 49:- för 500ml. Men så blir man ju lite tveksam att hälla i näring för hydroponisk odling bland svindyra fiskar. Antar att jag måste starta upp ett grow-out kar för växter igen och dra upp dem rejält innan de hamnar i stora karet. Går nog fint att underhålla dem men tvek på att få god tillväxt i ett rovkar.
Tips och trix inför bygge.
Ah, men då är det ju bara att bestämma sig för glas eller träkar. Själv föredrar jag glas med bättre insyn och mindre jobb att få det på plats samt att det ser bättre ut. Men samtidigt har du ju möjlighet att bygga något någorlunda enormt med ett träkar också. Som tidigare påpekat så se till att få till en avrinning emot brunnen för att underlätta vb för dig själv. 2mx2mx1m hade ju också kunnat bli ett väldigt intressant kar. Känns helt klart vettigt att placera all filtrering ovanpå vid träkar, med ett glaskar borde du ju satsa på en paludarium-del :-D
Tips och trix inför bygge.
Hur ser det ut i omkringliggande rum? Har ni kanske någon gillestuga i anslutning till pannrummet? Isåfall kan man ju tänka sig att öppna upp en del av väggen för att ha karet synligt från ett annat rum.

Vilken filtrering har du tänkt dig? Om du går vägen med träkar så varför inte bara fylla hela långsidan? Du behöver ju inte ha ruta längs hela karet heller utan går ju att dela på två rutor som en del har gjort här på forumet. Filtrering i form av droppfilter kan du ha ovanpå. Går också fint att ställa ett kar med moving bed ovanpå.

Hamnar du kring två kubik hade jag hellre siktat på helglas.
Två kubikmeter plus
Mikronäring lär du dosera mer sällan. Men skulle kunna testa det faktiskt, anubiasbladen visar ju tydliga tecken på mikronäringsbrister på en del av plantorna medan andra ser ok ut men med begränsad tillväxt. Vilket fabrikat kör du i jobbet? Makronäring fyller ju våra fiskar på med bra på egen hand.

Drömmen hade ju varit att alla plantor såg ut som den du ansade :-D

Kan också se att mindre anubias i mitt 540 börjat växa på bättre, inte lika tätt mellan vb i det karet längre öven om det kastas i en hel del mat. Ganska mycket växter dock som alla börjar ta sig/återhämta sig.
Dagens Bild
I could post something funny but arowana…
Tips och trix inför bygge.
Hur stort är rummet? Tänker du dig helglas eller träkar? Generellt så är min rekommendation så stort som möjligt. Du kommer bara att ångra att du inte byggde större om du skalar ner. Även om fiskarna inte ”behöver” mer utrymme är det ju alltid trevligt att se dem röra sig över stora ytor.
Två kubikmeter plus
Hittade lite bilder från 2011 på mitt gamla kar och här hade jag ju uppenbart lyckats med växterna. Vill dock minnas att jag körde javaormbunkarna i ett eget kar med näring och ev. flytande CO2 tills de var riktigt stora och fina. Hade ju bra mycket mer lumens kontra volym på detta karet också.
Tips från blocket och andra ställen
https://www.blocket.se/annons/skane/ge_upp_all_koi_fisk__dammen_avveckling_/100781745

Hur man kan köpa ett hus med en sådan fantastisk damm och vilja avveckla den övergår mitt förstånd. Finns säkert tillfälle att göra fynd för den som är ute efter koi/dammprylar dock.
Eks fisk
Vill du köra vidare med befintliga armaturer och vill ha bra växtlampor så titta på lampor för växtodling. Finns E27:or där som t.ex:
https://www.hydrogarden.se/produkter/vaxtbelysning/led-vaxtbelysning/visa-alla/sansi-led-vaxtlampa-e27-36w

Finns också i 24w och 15w utförande. Fördel också att de är mycket billigare än akvariebrandad belysning.
Oddballs
🥰

Hojta när du tar hem sådana bjässar till Nol 😉
IT's som ej går ihop
Fler dats. Ibland fungerar det att ha två stycken ihop och ibland inte. Men en grupp brukar sällan bli problem. Du kan också prova att tillsätta en grupp av annan aktiv fisk som fångar den stora datens intresse. Eller en större fisk som daten inte rår på, då brukar de skärpa till sig. En asiatisk arowana hade gjort sig bra i ditt nya kar 👌
Två kubikmeter plus
Det stämmer nog en hel del här men olika plantor reagerar ju olika på vissa faktorer. För crypto ap-foliaget har troligen jag och @DavidEk samma problem med för lite ljus. Som tidigare nämnt så hade jag samma plantor och samma lampor med hög vattenbytningsfrekvens och de hade fyllt hela karet på ett par månader om man inte hade hållit efter. Nu är avståndet från lamporna till plantornas bas nästan det dubbla och således bara en fjärdedel av den tidigare ljusintensiteten vilket gör att de visserligen inte ser dassiga ut men de växer inte heller. Man ser ett par små skott men de får inte tillräckligt med ljus. Samma sak kan jag observera i 540 karet där jag lämnade kvar en del plantor som nu belyses med två t5 rör, de växer men det är små ynkliga blad som kommer upp även om de är gröna och fina.

Anubias verkar ju ha problem med något annat. Påtalas ju ofta som en lätt och icke krävande växt men jag känner igen mig i @Svampus och @JohanEgenhäll beskrivningar. Brunt och tappar blad. Men när jag gjorde lite underhåll härom dagen och plockade bort dassiga blad så såg jag att samtliga anubias hade skjutit ut varsitt stort fint grönt blad. Samma sak med javaormbunkarna, de har också skjutit ut en del fina blad. Så vi får väl se, de kanske hade en väldigt lång acklimatiseringsperiod.
Är jag gravid eller😂
Kan väl tänkas att det är två hanar som gör att det tar längre tid att hitta en köpare. 1+1 hade nog varit lättare att hitta en köpare till. Men för den som enbart vill hålla en rocka är ju en hane bra då de oftast inte blir lika stora som honorna.
Identifiera Datnioides
Haft min nuvarande AT i snart ett år och han har nog ensam ätit minst en påse massivore, tog två-tre dagar innan han gick över på det som huvudföda. Så medhåll på @Svampus och Johan här om att det är ett bra pris 👍
Vad gör du nu?
Var en sväng på kosläpp idag. Fanns också två fältbiologer som hade fångat lite fisk i ån och lärde barnen håva och kika på djuren med luppar. Biologerna hade plockat upp en ål(!) som senare släpptes tillbaka. Otroligt att den lille rackaren har tagit sig ända från Sargassohavet till en liten å i Halland.
Tillbakadragen microlepis.
Min erfarenhet av små dats säger att de gärna beter sig på det viset och gärna är skygga av sig. Men det är väldigt positivt att han äter pellets även om det låter lite besvärligt för din del. Men jag hade provat mer sällskap till honom, en grupp mindre icke aggressiva ciklider brukar locka fram dem. Aktiva fiskar i liknande storlek och form brukar gå bra. Då ska du se att han säkert blir tvärtom och är framme hela tiden istället.

Vad har du för fisk i 450 nu?
Två kubikmeter plus
Vilka lampor kör du och hur många? Jag gissar på att vi har liknande problem med för lite ljus i spektrat för fotosyntes, åtminstone för crypto. Hade samma crypto-plantor och samma lampor på ett kar som var 25% av volymen av detta och då växte de som ogräs trots att jag varken tillsatte näring eller CO2 samt gjorde stora och täta vattenbyten. Anubias trivdes dock inte jättebra i det karet heller.

Nuvarande anubias verkar lida någon näringsbrist eller möjligen kolbrist som @Päran påpekar. Vissa plantor ser helt okej ut och skjuter ett nytt blad varannan veckan medan andra offrar blad och suger tillbaka näringen från dem så de blir brun/gula.

Brukar ha ganska gröna fingrar och har odlat mycket chili och grönsaker i både jord och hydroponiska system. Enorma prydnadsväxter har varit en annan grej jag gärna driver upp. Men det är svårt att balansera fiskar som är känsliga för höga näringsnivåer och växter som skriker efter detsamma.
Tjena
Flikar in ett litet tips i all välmening om att försöka hålla god forumetikett. Nu har du skapat två trådar med rubrikerna "Tja" och "Tjena" och det är inte så lätt att begripa vad de handlar om. Det är lättare att få bra svar om du håller dig till en tråd kring samma ämne och ger tråden en rubrik så man förstår vad den handlar om, i detta fallet hade det varit lämpligt med något i stil med "Medelstor channa för nybörjare".
Tja
Hej Anton,

Det finns en utmärkt sökfunktion här på sidan för att hitta vad du letar efter, gjorde en sökning här och sorterade efter popularitet:
https://www.rovfisk.se/species_list/s/?s=channa*&or=0&o=0&l4=1&tL=&tW=&tH=&pop=1&f=&lt1=#st

Då hamnar Channa asiatica högst upp i listan och det verkar vara en populär ormhuvudsfisk som många håller och är förhållandevis billig och lätt att få tag på. Sen får du titta igenom de andra om det finns fler som matchar dina önskemål. Finns ett par stycken här som har god erfarenhet av channor som säkert kan komma med bra tips.

Ping @Sjebbe
Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata
Har sett bilder på måttligt enorma exemplar och ofta anges 60cm som maxstorlek. 30-40cm är nog mer vad man kan förvänta sig i ett akvarium. Finns en kille på mfk som håller många och har gjort så under lång tid, finns att kika på här:

https://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/my-current-marble-sleeper-gobys.707290/
Två kubikmeter plus
Tack! 🙏🏻
Du har ju varit en stor inspiration med ditt storbygge 😊
Sjebbes källare
Beklagar och kan bara hålla med @Jozi om att det i det sorgliga finns något fint med att en så pass personlig fisk får leva ut hela sin förväntade livslängd. 🐟
Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata
Jo, sedan de började äta bra så har det gått uppåt. Försöker titta efter kända könsskillnader och den stora tycks se ut som en hane.

Haha, det är en romstinn B. almorhae(eller lohachata? @loachaholic ). Har två som ser ut så och två smala med lite rödaktiga munnar som bör vara hanar. Men att få dem att leka kan man nog bara glömma.
Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata
Marmorgoby är en tacksam fisk att fotografera då de är extremt passiva men inte särskilt skygga utan ligger gärna och visar upp sig. Så blir en liten fotobomb här. Båda två äter pellets ordentligt nu också 👍
Två kubikmeter plus
Tack för alla svar!

@agir
Frekventa vattenbyten är en rimlig delförklaring, jag har inte möjlighet att göra stora vatten byten utan drastisk temperatursänkning pga begränsad mängd varmvatten från beredaren och har ju avrinning på sumpen så fyller en halvtimme var eller varannan dag. Både Mitras och LightBar är ju toppkvalitet bland LED-belysning och jag hade mina LightBars(Daylight) på ett 540 tidigare och fick bra tillväxt på växterna där. De har ju fina LEDs för både röda och blå spektrat. Jag tror att vi båda kraftigt har underdimensionerat belysningen för såpass stora kar trots att det är hög kvalitet på belysningen. När jag tittat på Mitras LX så vill jag minnas att man rekommenderades att ha 6 - 8 st på ett kar runt två kubik.

@Datten
Haha, jo. Det blir dyrt och omständigt bara. Måste bada för att plantera på stora roten. Kolla vad moderplantor för anubias kostar med. Sen får man nästan alltid tre mindre som sitter ihop istället för en stor så luras gör de också.

@Sjebbe & @Päran
CO2 hade absolut varit rimligt i en mer planterad burk med mer krävande växter. Här gasas det nog snabbt ut via moving bed-filtret vilket även med tub skulle ge höga gasräkningar. Men det klart, det ligger ju alltid ett värde i att reta klimathysteriker. Läst ganska mycket kring ämnet och det ska sällan vara CO2 som är den begränsande faktorn. Har provat med EasyCarbo i mindre kar tidigare men tyckte mest det blev en jävla massa alger.

@BaconParadise
Japp, så är det. Men jag har ändå fina LEDs med rätt spektra för fotosyntes samt icke ljuskrävande växter.

@djr83
Fixa citering av multipla inlägg! :-D
Två kubikmeter plus
Det här med växter är måttligt roligt. Vill ju gärna ha lite grönska i karet men växterna ser ju förjävliga ut redan efter två månader. Svag tillväxt, missfärgningar och lite algpåväxt.

Har klent med belysningen men anubias och javaormbunke ska ju klara sig även med dunkel belysning. Cryptocorynen har två stora planteringar där den ena får vara orörd men växer dåligt och den andra blir slaktad av en IT som verkar hata grönska. Att äta algwafers gör han dock gärna.

Tillsätter ingen näring och ingen CO2 men det borde inte behövas för dessa plantorna kan jag tycka.

Någon som har några idéer om hur man får växterna att trivas bättre? Funderar på att köpa mer LightBars eller om man ska byta till Mitras LX vilket dock blir rejält dyrt 🤑
Presentation av BaconParadise
Flytta filter/media tillsammans med rockan, direkt om du vill. En gibbiceps kommer inte att få igång mediat tillräckligt för att komma upp i den biologiska last en rocka producerar. Mata sparsamt till att börja med och öka sakta under flera veckor.
30 senast startade trådar
Två kubikmeter plus
Får väl starta en tråd om bygget också och bifogar lite bilder på borrning, limning och byggnation för en och en halv vecka sedan.

233x113x85 i 15mm glas.

Blir en sump på andra sidan väggen i tvättstugan, lär väl komma lite bilder på det bygget senare också.

Tack till @tobiassorensen som bistod med glaset och Benny som agerade förste limmästare.
Marmorgoby - Oxyeleotris Marmorata
Tycker det är dags att denna udda firre får en egen tråd igen. Hade en för tio år sedan men den gången var det inte den roligaste fisken, gick själv i ett kar på 100 liter och kunde stirra på en räkbit i 40 minuter innan den beslutade sig för att faktiskt äta den. Växte gjorde den inte heller utan låg mest bara still. Fanns ett gäng till här på forumet som försökte sig på den med varierad framgång som kan läsas om i denna lastgamla tråd: https://www.rovfisk.se/thread/10459/

Så varför ger jag mig på att hålla denna fisk igen när den verkar tämligen kinkig och trist? Den ser bara för läcker ut med färger och teckning när de blivit lite större och de brukar kosta runt hundralappen så i våras lade jag på två stycken på en beställning och lät dem gå tillsammans med en massa andra fiskar.

Och vilken skillnad det gjorde, plötsligt är de väldigt aktiva och simmar(med goby-mått mätt). Den ena började äta massivore och har växt märkbart medan den andra nöjer sig med räkor. De ligger gärna på udda ställen för att visa upp sig och stör inte några av de andra fiskarna och låter sig inte bli de minsta störda heller om någon annan fisk simmar in i dem. De patrullerar ett par gånger om dagen i jakt på mat och kommer oftast fram omgående när det är dags för matning. Den ena brukade dyka ner i gruset varpå man sällan såg den men sedan jag bytte till sand så håller sig båda framme.

Är det någon mer på forumet som håller dem i dagsläget eller har dragit upp dem i storlek?
L-91 svullen och slö
Så var det dags för problem i det stora karet också. Fick hem ett par dats ifrån kontinenten för två veckor sedan och förmodat stressade efter resan åkte de på vita prick och har behandlat med höjd temperatur och eSHa EXIT. Denna medicin verkar dock ha satt rejäl stress på vissa andra invånare i karet och framförallt min L-91 som lämnat sin grotta och hängt på bakgrunden i ett par dagar har succesivt svullnat upp ordentligt. Sedan datsen kom har han också ätit en del räkor och musslor vilket han inte gjort tidigare.

Vattenvärdena ligger på 0 för ammoniak och nitrit och efter kuren med EXIT låg nitrat runt 20mg/L men har gjort två stora vattenbyten efteråt. Två dvärggurami har väldigt svullna magar också och en av dem har hängt nära ytan sedan igår och ser väldigt dålig ut.

Kan det hjälpa att salta i det här skedet eller är det kört för min stackars mal?

Någon som känner igen eller har något tips för vad man ska göra? @Lutt ?
Praktbotior tynar bort trots aptit
Har ett litet stim praktbotior som går i ett uppväxtkar på 100 L där vissa individer smalnar av och tynar bort trots att de verkar äta, tappat 2-3 st nu på ett par dagar. De andra individerna ser helt opåverkade ut. Efter lite efterforskning så kan det tänkas att vara nematoder eller någon liknande intern parasit. Loaches.com rekommenderar Levamisole:

https://www.loaches.com/Members/shari2/levamisole-hydrochloride-1

Och har hittat det till försäljning:

https://www.cyberzoo.se/sv/articles/2.236.19963/discusx-wormer-x-for-5000-liter-20-g

Någon som har erfarenhet av Levamisole? Är det lika bra att behandla mitt 540 L samtidigt då flera av fiskarna där nyligen gått i karet tillsammans med praktbotiorna?

Finns det någon fisk som är känslig emot Levamisole? Det går mest botior och malar(L-91, L200, L142) i 540 men även en liten Black Ghost som brukar vara väldigt känslig för medicinering.
Look Who's Back!
Hej på er,

Läst runt lite i forumet de senaste dagarna och hittade en tråd där gamla medlemmar efterlystes och döm om min förvåning när jag inte blivit bortglömd. Inte haft fiskar sedan 2012 som för min del var ett ganska trist akvarieår då min asiatiska arowana gick bort och senare också min black diamond Macho mitt under planeringen av ett nytt större kar pga ett pumphaveri. Har från och till genom åren varit sugen på att ta upp det igen och varit inne och läst lite då och då samt att man kikar på ericzons fina fiskar med jämna mellanrum.

På senare tid har min son som snart är två och ett halvt fått upp ett stort intresse för fiskar, främst efter besök hos ericzon och hans pojk. Där kan de sitta i timmar och glo på fiskar och käka popcorn tillsammans. Kom och tänka på att jag faktiskt hade en 100L burk, inredning och annat stående i förrådet så tröskeln för att komma igång var inte så särskilt hög så jag och sonen började planera ett eget litet kar. Han har varit väldigt bestämd med att han vill ha rockor men vi börjar nog med något mindre och efter att ha visat lite bilder och filmer på mina gamla dats så vill han väldigt gärna ha tigerfiskar också. Så nu börjar jakten på små dats att mata upp så att man får en ursäkt till frugan för att införskaffa ett större kar.

Själv har jag alltid velat ha en Super Red så vi får se om det kan bli verklighet framöver. Skulle också vilja lyckas få upp en Tigrinus till bra storlek.

Ser också att många gamla profiler från MFKsweden-tiden fortfarande är kvar och aktiva, kul! Imponerande jättekar många av er har byggt också, efter att ha kikat runt verkar det som att hobbyn har utvecklats väldigt mycket under de nästan tio år jag varit borta och fiskutbudet verkar ju också ha blivit mycket bättre. Ska bli riktigt kul att hålla fisk igen!

Slänger in en bild på gamle Macho också!
I'll be back...
http://digdeep.shapemeup.se/files/2012/05/arnold21.png
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.