Vårdcentralen

»

Praktbotior tynar bort trots aptit

Har ett litet stim praktbotior som går i ett uppväxtkar på 100 L där vissa individer smalnar av och tynar bort trots att de verkar äta, tappat 2-3 st nu på ett par dagar. De andra individerna ser helt opåverkade ut. Efter lite efterforskning så kan det tänkas att vara nematoder eller någon liknande intern parasit. Loaches.com rekommenderar Levamisole:

https://www.loaches.com/Members/shari2/levamisole-hydrochloride-1

Och har hittat det till försäljning:

https://www.cyberzoo.se/sv/articles/2.236.19963/discusx-wormer-x-for-5000-liter-20-g

Någon som har erfarenhet av Levamisole? Är det lika bra att behandla mitt 540 L samtidigt då flera av fiskarna där nyligen gått i karet tillsammans med praktbotiorna?

Finns det någon fisk som är känslig emot Levamisole? Det går mest botior och malar(L-91, L200, L142) i 540 men även en liten Black Ghost som brukar vara väldigt känslig för medicinering.
Har tyvärr varit med om det du beskriver men har inga goda råd. Behandlade inte i tid och de dog som flugor, riktigt snabbt. Jag hade behandlat alla botior för att vara på den säkra sidan.
"Knivrygg", kallas det ibland. Botior som blir tunnare och tunnare där till slut ryggen är så smal och spetsig, så den liknar eggen på en kniv. Inte helt ovanligt tyvärr. Och om det har gått för långt kan det vara svårt att rädda, men oftast brukar det lösa sig, med rätt medicin.

Jag är ganska säker på att det rör sig om flagellater, och då är det följande medicin som är bra:
https://www.crtzoo.se/akvaristik/mediciner/jbl/jbl-spirohexol-plus-250-100ml

Loachaholic är ju kungen bland dessa fiskar (det hör man ju på namnet) så han får gärna rätta mig om jag fått det om bakfoten.
Låter abssom knivrygg (orsakat av spironucleus, en flagellat).
Bästa medicinen som är receptfri är JBL Spriohexol. Annars är det medicin med Flagyl som är absolut bäst, men svårt att få utskrivet.
Tack @Svampus & Loachaholic

Hade redan hunnit starta behandlingen med Levamisole när jag såg era svar men ska införskaffa Spirohexol också. Botiorna verkar piggare överlag efter medicinering och alla färgade ut ordentligt också. Kan man köra dessa(Leva och Spiro) tillsammans eller bör jag vänta med Spirohexol? Hur smittsam är Spironucleus? Bör jag vara orolig för yoyo-botiorna som delat kar med praktbotiorna tidigare?
HampusH
Haha, @Svampus funkar ju inte :'D
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.