Channor

»

Kompis till en grupp Channa Pleuro?

Har införskaffat ett 540L kar som det är beställt 6st Channa Pleurophthalma till.

Är lite sugen på att skaffa någon kompis till dom men undrar vilken sort som är lämplig?
Jag kommer inte göra vattenbyten så ofta utan kanske varannan månad eller något liknande
då jag upplevt att Channor mår bättre av det (haft bleheri och obscura tidigare).

Jag gillar ex. fengäddor men klarar dom sig med så få vattenbyten?

Tack!
Ska nog vara lugnt, dock är inte pleuros som dvärgchannorna alls..
Okej, fint.. Kanske satsar på nån fengädda då. Hehe det förstår jag, obscuran är ju inte direkt någon dvärgchanna heller.

Eller menar du att pleuros kräver mer regelbundna vattenbyten?
Den är en helt annan varelse än de flesta channor.. Den påminner egentligen mer om en cichla än en channa i beteendet.. Micros, diplos, pleuros och kanske någon till är ju mycket aktiva fiskjägare och har redigt med attityd..

Kräver och kräver.. Du kan ju självklart köra det som ett strikt, tyskigt artkar där der ormhuvudgefisken nicht ska ha fräscht wasser und inget ljus efterzom då man kan gesehen der ormhuvudgefisken und das ist nicht naturlisch ja!!
Allright! Jo har förstått att beteendet är väldigt olikt dom flesta channor, huh va jag längtar hehe ;)
Så ser karet ut för tillfället om någon är intresserad ^^ Få växter och så hittills.

(Försökte radera inlägget men lyckades inte, startar en bildtråd istället)
[QUOTE=Cpt Migraine;62462]Den är en helt annan varelse än de flesta channor.. Den påminner egentligen mer om en cichla än en channa i beteendet.. Micros, diplos, pleuros och kanske någon till är ju mycket aktiva fiskjägare och har redigt med attityd..

Kräver och kräver.. Du kan ju självklart köra det som ett strikt, tyskigt artkar där der ormhuvudgefisken nicht ska ha fräscht wasser und inget ljus efterzom då man kan gesehen der ormhuvudgefisken und das ist nicht naturlisch ja!![/QUOTE]

Jaa, das 1+ unt das aoplause for getysken praten, ja.

Men precis som kapten säger så är Pleuros (micro, diplo också) mycket mer hetsiga och kan vara mer aggressiva av sig. Har en pleuro här hemma som ligger strax under 40cm skulle jag tro, den har både orsakat skador och dödsfall. Men om du låter de växa upp i grupp (som denna gjorde tidigare) så går de hur bra som helst med varandra! Det är en av de få channor som faktiskt lever, jagar och leker i grupp! Dock funkar det inte att introducera en "ny" pleuro till karet. Iaf inte för mig, det slutade med 1 överlevande efter 2 hetsiga och blöta dagar (mest blött för mitt golv). Annars är andra tåliga, icke hetsiga men ändå starka fiskar bra kombo - dvs fengäddor. :)

-edit: måste lägga till också, små pleuros är väldigt sköra... Så mata inte för mycket så att du inte behöver byta för mycket vatten. De dör som flygor om man byter för mycket / för ofta... Brorsan tappade ungefär 1 pleuro per VB kan man säga. Sammanlagt blev det väl typ 12 dödsfall? Vet att du skrev att du inte ska göra VB så ofta, eftersom channor gillar gammalt sunkigt vatten, men ville bara göra det tydligt att små pleuros är extra luriga med det där.. :)
Haft mina 3 olika med stora sura ciklider (ej att rekommendera), fengäddor o malar etc etc. Förlorade 1 ca 8-10 cm Dovii + en ca 7cm red terror, 4 borrar o lite andra incidenter senast för några dagar sen när jag hade runstenens pleuro på besök här hehe =/. Men sånt är ju livet med rovfiskar så.

Tror inte dessa monstrum när dom växt på sig lite föredrar sunkigt vatten på samma sätt som dom flesta andra channor gör faktist. Verkar bara färga ut ordentligt i riktigt klart vatten. Iaf har så varit fallet för mina 3 olika. Såfort det e riktigt klart så har färgen varit så jävla mkt starkare o fiskarna har varit mer aktiva.
[QUOTE=Svampus;62498]
-edit: måste lägga till också, små pleuros är väldigt sköra... Så mata inte för mycket så att du inte behöver byta för mycket vatten. De dör som flygor om man byter för mycket / för ofta... Brorsan tappade ungefär 1 pleuro per VB kan man säga. Sammanlagt blev det väl typ 12 dödsfall? Vet att du skrev att du inte ska göra VB så ofta, eftersom channor gillar gammalt sunkigt vatten, men ville bara göra det tydligt att små pleuros är extra luriga med det där.. :)[/QUOTE]

Av mina 7 dog 0 av vattenbytena, jag sket i att dom skulle vara känsliga och körde som vanligt, dom var riktigt små men verkade skita högakningsfullt om vattnet var nytt eller gammalt. Så jag är också mera inne på att dom är som "vanliga" fiskar. Sålde min grupp nu då dom inte är att leka med i blandakvarium... det var nog bara dagar kvar innan dom skulle lyckats döda det mesta. Sjukt snygga dock!
Mina första 4 var 3-4 cm. Och dog av ingenting...1 per vattenbyte är väl att ta i :P
Men nog fan är det den känsligaste channan som liten, ingen kan förneka det.

Tidigare och senare channor har överlevt en bra stund utanför akvariet, ingen filtrering på dagar och liknade oseriös akvaristik. Pleuron dör under tiden du pratar om det...

Att den skulle må bättre i klart vatten låter i mina ögon som en synvilla. Med andra ord, du ser fisken bättre och dens färger.
Har sett klipp på tuben där dom fiskar pleuro och det är azurblåa ex i sunkigt vatten i en biflod till Ganges om jag inte mins fel. Dom mår säkert inte dåligt i bra vatten...just saying...
Tack för alla svar! Fan va härligt :)

Mycket bra att veta. Då kör jag så som jag tänkt, d.v.s. relativt få vattenbyten. Byter när jag känner att det behövs.
Blir nog kanske 1-2 fengäddor också. Grymt sugen på ornatipinns som är så jädra fin ;) Vet dock inte ifall den finns hos min lokala butik, pris m.m.. Får ta och kika någon dag!
Ornaten kan även den vara ett riktigt jävla psykfall.. (Nästa mening tar emot) så det ska säkert gå bra haha..?
Hahah okej! Jag ska åka in till butiken lite senare idag och kolla om det finns någon/om det går att beställa..
[QUOTE=makki;62519]Hahah okej! Jag ska åka in till butiken lite senare idag och kolla om det finns någon/om det går att beställa..[/QUOTE]

Jag har ett par fengäddor om du är sugen.
Teugelsi, ornate, senegalus, enlicheri, delhezi om inte nån mer också.
[QUOTE=joelit;62528]Jag har ett par fengäddor om du är sugen.
Teugelsi, ornate, senegalus, enlicheri, delhezi om inte nån mer också.[/QUOTE]

Grymt Joel, köper gärna nån. Har du någon som är lite mindre? Så får dom växa upp ihop. Vill ju inte att bebis channorna blir uppätna ;)
[QUOTE=joelit;62528]Jag har ett par fengäddor om du är sugen.
Teugelsi, ornate, senegalus, enlicheri, delhezi om inte nån mer också.[/QUOTE]

Bor?
[QUOTE=Sjebbe;62506]Att den skulle må bättre i klart vatten låter i mina ögon som en synvilla. Med andra ord, du ser fisken bättre och dens färger.
Har sett klipp på tuben där dom fiskar pleuro och det är azurblåa ex i sunkigt vatten i en biflod till Ganges om jag inte mins fel. Dom mår säkert inte dåligt i bra vatten...just saying...[/QUOTE]

Må så vara (även om jag inte är riktigt säker på´t). Men kan du förklara det faktum att mina 3 som jag haft alla har sett mkt piggare ut o simmat runt mkt mkt mer strax efter vattenbyte?. försökte köra det som ett klassiskt channa-kar. Men tyckte dom verkade må bättre av samma klara o rena vatten som resten av fiskarna =).

Måste ju dock tillägga att jag har karet brevid soffa o säng o således ser fiskarna hela tiden samtidigt som jag knappast kört sumpvatten i karet. Så nog fan har det varit skillnad på färg i olika vatten. Dock lär det säkert ha mer med hur mkt ljus fisken exponeras för snarare än vattnet antar jag även om det hänger ihop i dessa fall!? :emoji55:
[QUOTE=ratfink;62540]Bor?[/QUOTE]

Uppe i norr :cool:
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto.