Heta diskussioner

»

Ökar eller minskar det generella akvarieintresset i Sverige?

Inspirerad av mnml och Laxvik startar jag denna tråd.. Det är ju en ganska intressant fråga, och den har garanterat ställts förr och kommer ställas igen.

Finns nog många olika uppfattningar i frågan beroende på hur länge man har varit aktiv i hobbyn, vart man håller hus (både geografiskt och online) ålder, osv... Om jag utgår från mina ca 11 år i hobbyn så känns det som att det varit ett ganska stadigt flöde av intresse ändå. Kanske t.o.m en generell ökning. Jag har ju varit aktiv online redan från starten av mitt akvarieintresse, så jag kan ju inte tala för hur det var innan internet. I början var man kanske inte så äventyrlig i hobbyn utanför internet, utan jag höll mest till på onlineforum och besökte akvariebutiker. Först senare, kanske ca 2-3 år in i hobbyn tror jag, började jag besöka akvarieauktioner, möten hos de lokala akvarieklubbarna osv. Och jag har nog alltid varit ganska ensam om att ha varit relativt ung på dessa tillställningar. Majoriteten av folket på dessa IRL-träffar av olika slag har nog varit äldre män. Givetvis har det varit folk av det motsatta könet och i varierande ålder också, men definitivt aldrig en majoritet likt "akvariegobbarna" varit.

Jag har ju hört från folk som är gamla i gamet att det var mer aktivitet och allmänt intresse för akvariehobbyn förr. Men frågan är om det verkligen var det, eller om det bara var den där IRL-kontakten som gjorde att det kändes så? Idag är det ju extremt mycket som sker online, och oftast sker det online först för att sedan eventuellt hända IRL, eller så uteblir IRL händelsen pga att det "räcker" med det som sker online? På senare tid tycker jag det känns som att jag sett mer blandat klientel både i akvariebutiker och på auktioner osv... Tänker att det har med internet och de senare generationernas närvaro där att göra? Dessutom så skapar ju internet en väldigt stor spridning och inkludering som inte var möjlig förr, innan internet.

Samtidigt så finns det ju bra många olika grejer att sysselsätta sig med online idag, vilket så klart tilltalar de yngre generationerna i större utsträckning. Det kanske tar fokus från en sådan hobby som akvariehobbyn?

Men jag kan ju inte uttala mig om hur det var förr, som sagt. Vad säger ni andra? Var det bättre förr? 😉
Det var säkert på ett annat sätt förr, eftersom Internet är relativt nytt.

Jag minns att det fanns mycket fler akvariebutiker när jag började (när jag var 7 år). Man hängde i de lokala djuraffärerna, som givetvis hade massa fisk (inte bara hund/katt som utvecklingen verkar gå mot).

Jag märker dock att det såklart har utvecklats mycket de senaste 20 åren. Scapeing, biotoper, rovfisk, räkor, snäckor mm fanns ju knappt för 20 år sedan.

Jag blev aktiv på nätet akvaristikmässigt för 1 år sedan. Innan var jag enbart aktiv i "verkliga" livet, jobbade på en akvariefiskgrossist, hade egen akvariebutik, ansvarig på flera olika akvarieavdelningar i olika djuraffärer, butikschef i djuraffär mm. Med det sagt så kan jag ändå säga att Internet både har påverkat positivt och lite negativt på hobbyn.

Jag föredrar själv att åka till en riktig akvariebutik och få råd, köpa fisk, tillbehör, foder osv. Internet har ju på det sättet påverkat hur vi konsumerar, till det negativa lite grann tycker jag.

Nåt annat som förändrats sedan förr är ju Malawiscenen som har störtdykt, haha.

Bra tråd annars Hampus, du har en ljus framtid som akvarist. Mycket intresserad och kunnig.

Skulle vara intressant att höra andras tankar...
Det är nog som du säger att IRL-delen har minskat rejält i utbyte mot aktivitet online. Skulle nog säga att den totala aktiviteten har ökat, men "kvalitén" har sjunkit. Om man höll på med fisk på 70-talet och var med i en förening så var man antagligen hyfsat seriös, medan en generell akvarist idag kanske postar en mobilbild på Facebook bara.

Sen tror jag att för den generella akvarister så är aktiviteten och intresset som störst i början. När man väl har fyllt sitt kar med det man vill ha så går hobbyn in i en lugnare period. Då är det nog lätt att tro att hela hobbyn är mindre aktiv när det egentligen är mer att man själv inte kommer i kontakt med det som faktiskt händer.
Nåt som definitivt är bättre än förr är ju utbudet av arter och att rovfisk genren gjort sig så stor att den är här för att stanna.
Ja det är som många säger. Utbudet är större numera, lättare att importera hem delar och tillbehör till karen tack vare nätet.
Men det är något med lokala akvariebutiker som gör så att folk kommer in i hobbyn.
Precis som vissa av er så brukade jag också trilla förbi en och en annan akvariebutik som barn. Vilket gjorde så att jag fick upp intresset för hobbyn vid ung ålder.
Därför tror jag att lokala akvariebutiker gör mer än vad vi tror för hobbyn.
Sydamerika intressant att du gick den vägen, alltså först började jobba med det och sedan blev mer aktiv i själva hobbyn. Många gör ju oftast tvärtom, hehe.. Men ja, precis som du säger, internet har ju påverkat handeln. Många som köper allt de behöver, t.o.m fisk ibland, online. Vilket så klart är ett resultat av att man vill ha saker på beställning, slippa åka iväg och leta. Och det är garanterat en sak som tar död på "riktiga" akvariebutiker. De som överlever bäst är väl egentligen de som är väl etablerade, och som har ett bra utbud på sånt som man inte kan eller vill köpa online, t.ex. fisk, sten, rötter, växter. Jag talar ju för mig i alla fall att jag allra helst köper sådant i en riktig butik, eftersom jag vill kolla på skicket och kvaliteten på produkten innan jag köper den. Dessutom finns det ju alltid något man inte visste att man behövde, haha... Men fiskmat, tillbehör, teknik osv, det går ju att beställa online utan att det påverkar produkten... Och också, precis som du säger så har Malawi gått från att vara en riktig hype till att nu vara lite i skymundan. Aquascaping, kampfiskar, räkor, snäckor - nanokar helt enkelt, är väldigt populärt. Det tror jag också lockar en yngre generation, mer än ett 540 aluminiumkar, med blå bakgrund och rödzebra i. 😅 Och även rovfisk, och "udda" fisk... Tack btw, skitkul att höra. 🤓

djr83 jag tänkte precis samma. Förr var det nog vanligare att verkligen vara dedikerad om du väl skaffade ett akvarium. Man behövde kanske ta sig till biblioteket och riktiga klubbmöten för att lära sig och ta del av informationen och andras erfarenhet. Idag kan du få tillgång till allt och mer därtill utan att ens lämna sängen. Och akvarierna är mindre, fiskarna är mindre = mindre jobb, samt billigare. Vilket gör att folk kan skaffa ett akvarium med rubbet till på en dag, och hinna tröttna till slutet på veckan... Undrar om folk generellt sett har mindre tålamod också, med tanke på att mer och mer är "om demand" nu. Tålamodet är ju definitivt akvaristens bästa vän... Angående att man går in i en lugnare period när man väl har den fisken man vill ha kan jag inte relatera till dock, haha. Så fort man är "nöjd" med ett kar så börjar man ju spåna på nästa projekt. 😀

mnml jo precis. Riktiga akvariebutiker (dvs inte kedjor och sådana som har allt till alla djur) är ju de som verkligen sår frön. Jag och Sjebbe brukade köra en akvariesväng var och varannan helg de första åren i hobbyn. Vi åkte till Nols Ciklidhobby, Trop akvarieimport, Zoomässan i Kungsbacka och Herkules zoo på samma dag oftast om det gick. Kollade igenom butikerna och såg vad som fanns. Köpte något när män hittade något udda och roligt... Minns att brorsan hittade en jäkla NGT för 300kr. Tror det var en sommarvikarie som sålde fel fisk till fel pris den gången. 👀 Och jag vet inte hur många gånger jag själv åkt till Nols Ciklidhobby bara för att har något litet och passa på att kika lite, och den långa kötiden pga att han har så mycket kunder gör ju att man har tid att gå runt där och titta och klura. Nu när jag var varit där och hjälp till några helger så har ju vissa liksom har sagt att jag kan ta nästa kund så länge, för att de inte hunnit titta klart än. Trots en väntetid på 20-40 minuter.
Ja, jag det var väldigt givande att åka på en akvariesväng. Alltså beta av 3-4 butiker på en dag. Utan att kolla saldo via nätet osv. Utan bara åka dit på ren chans. Inga förväntningar utan bara för att kolla, nästan aldrig besviken .

Och man brukade alltid träffa någon, tjöta lite och med lite flyt fick man med sig någon firre hem. Bästa känslan var ju när man hittat någon raritet eller något man letat efter. Som HampusH beskrev med min NGT.


Internet är kanon i många lägen. Men i detta fallet blir det som att ha röntgenglasögon på julafton. Överraskningsmomentet uteblir.
Man tar sig inte kanske ute för att kolla när det är lättare att höra på Facebook om någon vet om det finns. Latheten bedrar, eller vad säger man?


Jag hade gärna sett att butiker blev lite hemliga nästan 😊
Saknar mystiken.
Skrivet av Sjebbe
Ja, jag det var väldigt givande att åka på en akvariesväng. Alltså beta av 3-4 butiker på en dag. Utan att kolla saldo via nätet osv. Utan bara åka dit på ren chans. Inga förväntningar utan bara för att kolla, nästan aldrig besviken .

Och man brukade alltid träffa någon, tjöta lite och med lite flyt fick man med sig någon firre hem. Bästa känslan var ju när man hittat någon raritet eller något man letat efter. Som HampusH beskrev med min NGT.


Internet är kanon i många lägen. Men i detta fallet blir det som att ha röntgenglasögon på julafton. Överraskningsmomentet uteblir.
Man tar sig inte kanske ute för att kolla när det är lättare att höra på Facebook om någon vet om det finns. Latheten bedrar, eller vad säger man?


Jag hade gärna sett att butiker blev lite hemliga nästan 😊
Saknar mystiken.
Ska vi dölja vilken butik som har vilken fisk i fisklistan? Man kan se att en fisk finns nånstans, men man får själv ut och leta var den finns 😁
Skrivet av djr83
Ska vi dölja vilken butik som har vilken fisk i fisklistan? Man kan se att en fisk finns nånstans, men man får själv ut och leta var den finns 😁
Vilken sport, haha
Satt och räknade nu på antal "akvariebutiker" som fanns i Jönköping/Huskvarna när jag växte upp kontra idag. Då fanns det 8st som mest och kanske 5st var värt att besöka. Idag har vi två, den ena har mest standardsortimentet och den andra brukar ha fisk som vi här inne är intresserad av.

Men något som slog mig nu är att det är jäkla skillnad i pris, nästan Stockholmspriser här. Göteborg har ullaredspriser. 😄

Udda fiskar är mer tillgängliga idag och vi har blivit mer globala. Så simpelt som att beställa från t.ex. Glaser är ingen big deal.
Ta L-malar som exempel. När jag fick tag i mina första L-malar så tog butikerna oftast bara hem 1 och 1. Dom sades vara känsliga mot allt och man vågade inte lagerhålla mer än en styck.
Kommer ihåg när jag såg min första vildfångade L046 i butik, fullvuxen 10-12cm och saftiga 850kr (år 1997-1999 ish).
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.