Heta diskussioner

»

Onlineforum VS Facebookgrupper

1/5
För några år sedan var ju inte detta någon direkt fråga, men på senare tid är det solklart att Facebook med sin funktion att skapa grupper, mer eller mindre har tagit död på ganska många forum och plattformar på internet. Facebookgrupperna har i många fall ersatt vissa forum helt och hållet. På vissa håll mer, på andra håll mindre. Kan tänka mig att många nya grupper dykt upp på Facebook som det förr inte ens fanns något forum för, vilket så klart är bra. Men för t.ex. akvariehobbyn så är det definitivt så att det blivit ett skifte från olika plattformar med enskilda webbadresser, till Facebook med sina olika grupper. Och det verkar vara ett internationellt "problem".

Och då är ju frågan... Är detta ett problem? Eller är det bara precis som mycket annat, ett skifte i verktygen men samma innehåll? Dvs plattformen / utrymmet man är på förändras men innehållet och människorna är detsamma? Tänker t.ex. som skiftet från LP-skivor till CD skivor, sedan till MP3 spelare, och sedan till streamingtjänster som vi har idag.

Å enda sidan tycker jag att det egentligen inte är något problem i det stora hela, att saker och ting byter plattform/verktyg/utrymme. Som med mitt exempel här ovan så byts ju plattformar och verktyg ut med tiden, men innehållet och de skapande människorna förblir. Så är det ju med i princip allt. Dock skulle jag säga att det är en viss skillnad i detta fallet... För i det här fallet så är det ett företag som har klorna om alla grupper. Det är en väldigt viktig detalj. Och det märks. Framför allt i grupper som handlar om djur... Som många säkert känner till, så införde Facebook under 2019 (tror jag det var) ett förbud mot all försäljning av djur på plattformen. Detta innebär att om det sker försäljning av djur, eller ens något som liknar försäljning av djur, på Facebook så riskerar både användaren som postar det och gruppen som det postas i att antingen få någon form av reprimand. Jag vet inte exakt hur det fungerar, men vad jag läst mig till så verkar det som att det är flera olika sätt. Det kan vara att någon person ser inlägget, och anmäler/rapporterar det till Facebook. Men det kan också vara Facebooks egna algoritmer som lär sig känna igen försäljningsinlägg, och tar ett beslut automatiskt. Och det är väl egentligen främst här det blir riktigt problematiskt. För jag har sett flera grupper nu den senaste tiden som helt plötsligt försvunnit utan förvarning. Där admin i gruppen fått ett meddelande av Facebook som i korta drag säger att "Gruppen har raderats pga. brott mot våra community guidelines", och där var det helt enkelt slut med den gruppen. Se bilden nedan... En välkänd akvarist vid namn Jim Cumming, vars Facebookgrupp med 5 år på nacken och 11000 medlemmar helt plötsligt raderades.

Detta innebär ju att man som admin har dels väldigt lite att säga till om på sin "egen" plattform, och dels att man ständigt måste vara på tårna och hålla efter tråden. Jag vet att de som styr Akvarister 2.0 är sjukt hårda när det kommer till försäljning och annonsliknande inlägg i gruppen. Det kan räcka med att någon skriver en öppen fråga var man kan få tag i en viss fisk (t.ex. vilken butik, hur vanliga de är, osv) och någon svarar "pm" eller "jag har", för att man skall få kommentaren raderad och bli tillfälligt avstängd från gruppen. För om det inte sker illa kvickt, och Facebooks algoritm upptäcker det, kan det vara slut för gruppen med just nu 14000 medlemmar, och man får starta om från scratch... Sen så kan det ju vara så att det är fritt fram för vem som helst att posta vad som helst, sådant som uppenbart kan strida mot relgerna (typ naket innehåll, droger, vapen osv). Och om detta skulle ske säg på natten, då inga admins är vakna, ja då finns det nog en överhängande risk att Facebook själva tar tag i saken. Detta problemet finns ju absolut inte på en egen plattform, då det är admin själv som bestämmer vad som skall tas bort och när, utan någon risk att något stängs ner.

Utöver detta, troligtvis växande problem, så finns det ju andra för och nackdelar med Onlineforum VS Facebookgrupper. Jag listar mina plus och minus här nedan.
Facebookgrupp:
+Snabbt och smidigt med allting samlat på en och samma plattform
+Möjlighet att skapa sin egen grupp väldigt enkelt (t.ex. en lokal grupp för de som bor i närheten av dig)
+Stor plattform = många medlemmar

-Man är låst till Facebooks egna regler
-Man har liten eller ingen möjlighet till egen förändring av utseende, egna riktlinjer eller funktioner (mer än t.ex. omslagsbild och namn på grupp)
-Stor risk/känslighet för nedstängning av radering av grupp (inklusive ALLT som skrivits och postats) baserat på medlemmarnas inlägg
-Många användare på Facebook = extremt många grupper skapas (varav många är väldigt lika varandra)
-Många användare på facebook = många medlemmar snabbt, inte alltid genuina sådanna (kvantitet för kvalitet)
-Facebooks uppbyggnad bygger på nya inlägg, och inte användandet av redan skrivna uppgifter = nyttig information faller bort i "födet"
-Samma frågor och funderingar dyker upp varje vecka, pga ovanstående punkt (ofta med 100 helt olika och ibland felaktiga svar pga väldigt många olika användare)
-Ingen struktur på plattformen, så som kategorier och trådar (allt sker istället i ett enda stort flöde)

Onlineforum:
+Stor möjlighet till eget val av design, utseende, funktioner, regler och riktlinjer
+Plattformen styrs och ägs av de personer som är Admins, ingen annan part är inblandad
+Möjlighet att följa med utvecklingen i form av ur plattformen skall se ut finns och fungera (Rovfisk.se, exhibit A... 😎)
+Onlineforum är (oftast) uppbyggda med en struktur i form av kategorier, underkategorier, avdelningar och trådar (på ett eller annat sätt)
+Pga forumens uppbyggnad finns alltid möjlighet att enkelt hitta och söka efter äldre, men oftast väldigt väldigt nyttig information
+Forum har ofta en "organic growth" vilket generellt sett en mer långsam tillväxt av medlemmar, men desto fler genuina medlemmar (kvalitet före kvantitet)
+Pga. ovanstående punkt upplevs plattformen som mer genuin och har bättre gemenskap

-Forum ligger på skilda plattformar och webadresser, inte lika smidigt som att ha alla samlade under samma tak (som Facebook och sin grupper)
-Upplevs inte alltid som lika aktivt och interaktivt pga. avsaknaden av "livefeed" av kommentarer och inlägg

Jag kommer alltid förespråka de plattformar som fungerar bra "hela vägen", och inte leta efter quickfixes. För det är vad Facebook är i mina ögon, en quickfix. Allt skall gå snabbt och konstant uppdateras. Nya inlägg, nya grupper, nytt allt hela tiden. Bara kvantitet, inte lika mycket kvalitet. Länge leve forumen! ✊😀Dags att skaka liv i dem igen innan Facebook äter upp oss helt... zoopet.se, ciklid.org, lmal.se, plantswap.se, redbee.se mfl... Alternativt att det skapas ny(a) forum och plattform(ar) som står utanför Facebook.

Så, detta var lite av mina 2 cents... Vad tycker ni andra? Och vilka plattformar/forum har ni använt er av förr inom hobbyn (utöver rovfisk.se)? 🙂
Tror att 1. Facebook kommer få stark konkurrens vart det lider.
2. Inte alla, men många vill ha en relativt öppen specificerad grupp/forum/plattform för specifika saker. (+På rovfisk's eminenta egna plattform)
3. Tror Facebook skjuter sig i foten med all dess nya reglering. Förhoppningsvis sparkar folk bakut.

Tror detta forum får en liten uppsving med rätt reklam så folk hittar hit.
Kanske skulle fundera på att utöka inriktningen för att fånga upp mer folk? Bara en tanke.
Det enda jag kan komma på som skulle förenkla eller fånga upp mer folk, är en app som komplement till webbsidan.
Jag har inte så mycket att tillägga förutom att jag håller med om problemet.

Har själv genom åren både modererat/driftat/hostat några traditionella forum och måste säga att det är sjukt flexibelt och trevligt. Det "enda" problematiska är att hålla sig uppdaterat när det gäller säkerhetsaspekten osv.

Jag har sett ganska många referenser till andra plattformar (Band/discord osv) och försök att väcka upp gamla forum (ciklid.org + fler). Det skulle vara lite intressant om det gick att sammanföra det här på något sätt. Kanske inte att man (som exempel) slår ihop rovfisk med ciklid, men att man tar sig en tankeställare om en portal eller liknande som kan börja utmana FB grupperna både när det gäller innehåll och annonsering och samarbeta mer aktivt över intressegrupperna?
Facebook bör undvikas till varje pris, jag har själv lagt ner skiten. Jag orkar inte med deras bullshit.
JockeA ja jag håller med. Antagligen har Facebook valt just förbudet mot försäljning av djur pga. att det gett dem mer problem än trafik. Och det påverkar ju heller inte alla grupper utan bara de som håller på med djur. Dock är ju problemet kvar att de hellre verkar ta bort först, ask questions later. Om det ens blir några questions later. Det verkar som sagt som att vissa grupper bara raderas, och så är det med... Bra tanke, men vårt sätt att styra forumet har alltid varit med "organic growth" som jag nämnde i första inlägget. De som hittar hit och gillar plattformen, brukar stanna och bidra till den positiva gemenskapen som skapas här. De som vill ha en quickfix fastnat antingen i registreringen, eller registrerar sig en gång och orkar inte lära sig hur "forumet fungerar"... Och att utöka forumet till att bli större genom en mer öppen inriktning (typ akvarister) känner jag nog inte är våran grej heller. Det är mer Zoopet som borde se till att lösa sin användarvänlighet skulle jag säga, och jobba för att driva folk till sidan. Jag vet att Christian Alfredsson gör ett bra jobb då han brukar dela länka till artbeskrivningarna på Facebook. Men jag tror inte det räcker... Vi är rovfisk.se och vi kommer förbli rovfisk.se 😘. Sen så innebär ju dock inte det att man inte får posta annat. Jag postar ju allt från göppies och växter till rockor.

DavidEk, ja jag har sett en del inlägg om BAND och lite om discord. Har själv inte använt mig av någon av dem, så jag kan inte säga så mycket om det. Men jag tycker det känns som att uppfinna hjulet igen. Enligt mig vore det bättre att ta tag i de gamla plattformarna som innehåller sååå många trådar med nyttig information och bilder, samt artregister och oändliga artiklar, och istället förnya designen på dem så att de blir mer "i tiden"... Dock är ju det faktiskt ingen dum idé alls som du säger med en "portal"... 🤔En plattform som samlar alla akvarieforum på ett och samma ställe! Så i praktiken skulle det kunna fungera så som Facebook gör (fast mycket mycket mer nedskalat), att man har en sida som är själva grunden men som innehåller "grupper" eller då länkar till de olika plattformarna. Och som då är helt egna att styra över sin egen plattform. Någon som är kunnig inom kodning osv kanske skulle ta tag i det innan någon annan gör det... *HOST* djr83 *HOST* Milliondollar idea...

kvickstick, haha! Alltså jag har personligen inget emot Facebook eftersom det trots allt är nästan oundvikligt i många fall. Extremt många personer man enkelt kan komma i kontakt med, event som dyker upp osv... Men i vissa fall, som t.ex. detta, är det verkligen riktigt riktigt dåligt.
Skrivet av DavidEk
Jag har inte så mycket att tillägga förutom att jag håller med om problemet.

Har själv genom åren både modererat/driftat/hostat några traditionella forum och måste säga att det är sjukt flexibelt och trevligt. Det "enda" problematiska är att hålla sig uppdaterat när det gäller säkerhetsaspekten osv.

Jag har sett ganska många referenser till andra plattformar (Band/discord osv) och försök att väcka upp gamla forum (ciklid.org + fler). Det skulle vara lite intressant om det gick att sammanföra det här på något sätt. Kanske inte att man (som exempel) slår ihop rovfisk med ciklid, men att man tar sig en tankeställare om en portal eller liknande som kan börja utmana FB grupperna både när det gäller innehåll och annonsering och samarbeta mer aktivt över intressegrupperna?
Inom den närmsta tiden (veckor/månad) så kommer ett norskt forum att lanseras med samma plattform som vi använder här. Jag håller på med arbetet att göra om plattformen till en specifik plattform för Rovfisk.se till en mer generell som går att använda på andra sidor och så fort det är klart så lanseras den norska sidan.

Efter det så är det ju ganska enkelt att exportera plattformen till andra kunder också, t.ex. Ciklid.org.

Jag säljer plattformen som en service, dvs man behöver inte sköta hårdvara, säkerhetsuppdateringar osv utan kan luta sig tillbaka och enbart hålla på med "forumandet".

Tidigare har jag även funderat på att själv lansera andra fiskforum med samma plattform. I det konceptet hade jag en tanke om att ha en "paraplysida" som leder vidare till olika undersidor sin Rovfisk.se, Ciklid.org osv. Hade nog ett tiotal domäner för lämpliga namn för paraplysidan, men sen rann det ut i sanden pga tidsbrist.
Skrivet av JockeA
Tror att 1. Facebook kommer få stark konkurrens vart det lider.
2. Inte alla, men många vill ha en relativt öppen specificerad grupp/forum/plattform för specifika saker. (+På rovfisk's eminenta egna plattform)
3. Tror Facebook skjuter sig i foten med all dess nya reglering. Förhoppningsvis sparkar folk bakut.

Tror detta forum får en liten uppsving med rätt reklam så folk hittar hit.
Kanske skulle fundera på att utöka inriktningen för att fånga upp mer folk? Bara en tanke.
Det enda jag kan komma på som skulle förenkla eller fånga upp mer folk, är en app som komplement till webbsidan.
En app hade definitivt varit bra även om det rent generellt inte behövs, men folk verkar föredra appar framför sidor. Dock skulle det trippla arbetsbördan för min del eftersom man behöver en app för Android, en app för iPhone och så fortfarande hemsidan för övriga.
Det finns ju även möjlighet att mer eller mindre skapa appar som bara är skal för att visa en hemsida men jag är osäker på hur bra resultatet blir.
Skrivet av djr83
En app hade definitivt varit bra även om det rent generellt inte behövs, men folk verkar föredra appar framför sidor. Dock skulle det trippla arbetsbördan för min del eftersom man behöver en app för Android, en app för iPhone och så fortfarande hemsidan för övriga.
Det finns ju även möjlighet att mer eller mindre skapa appar som bara är skal för att visa en hemsida men jag är osäker på hur bra resultatet blir.
Tapatalk funkar väl på alla plattformar?
Skrivet av djr83
Inom den närmsta tiden (veckor/månad) så kommer ett norskt forum att lanseras med samma plattform som vi använder här. Jag håller på med arbetet att göra om plattformen till en specifik plattform för Rovfisk.se till en mer generell som går att använda på andra sidor och så fort det är klart så lanseras den norska sidan.

Efter det så är det ju ganska enkelt att exportera plattformen till andra kunder också, t.ex. Ciklid.org.

Jag säljer plattformen som en service, dvs man behöver inte sköta hårdvara, säkerhetsuppdateringar osv utan kan luta sig tillbaka och enbart hålla på med "forumandet".

Tidigare har jag även funderat på att själv lansera andra fiskforum med samma plattform. I det konceptet hade jag en tanke om att ha en "paraplysida" som leder vidare till olika undersidor sin Rovfisk.se, Ciklid.org osv. Hade nog ett tiotal domäner för lämpliga namn för paraplysidan, men sen rann det ut i sanden pga tidsbrist.
Det där låter ju inte alls dumt. :)
Skrivet av ChristofferJonsson
Tapatalk funkar väl på alla plattformar?
Nej sidan måste specifikt vara gjord för tapatalk då. Nu var det länge sen jag grottade runt i tapatalk men förut så var man iaf begränsad till vad den appen klarade av också. Så då låser vi ändå in oss i en annan plattform.
Skrivet av djr83
Nej sidan måste specifikt vara gjord för tapatalk då. Nu var det länge sen jag grottade runt i tapatalk men förut så var man iaf begränsad till vad den appen klarade av också. Så då låser vi ändå in oss i en annan plattform.
Har varit en brutalt trogen Tapatalk-användare förr, då den appen hade funktioner likt flödet på Facebook, fast en bättre variant. De forumen jag följde hade ett riktigt flöde för senaste inläggen så Tapatalk kirrade biffen. Gick dessutom och få alla forumen man följde i ett å samma flöde, på samma sätt som fb.
Skrivet av ChristofferJonsson
Har varit en brutalt trogen Tapatalk-användare förr, då den appen hade funktioner likt flödet på Facebook, fast en bättre variant. De forumen jag följde hade ett riktigt flöde för senaste inläggen så Tapatalk kirrade biffen. Gick dessutom och få alla forumen man följde i ett å samma flöde, på samma sätt som fb.
Innan vi gick över till egengjord site så hade vi funktionen som gjorde att det fungerade i Talpatalk.
Kom inte ihåf hur många som använde men tanken var ju god...tills FB dödade alla forum och talpatalk likaså om du frågar mig.

Nej en egen app är nog att föredra. Något vi har diskuterat i våger genom åren bakom kulliserna. Den som lever får se :)


Bra att du du tog dig tid HampusH och formulerade dig och delade med dig konstruktivt av plus och minus. Men du var lite slarvig att inte nämna att det är fritt fram att posta porr och annat dravvel. Sidan kommer finnas kvar ändå, haha.
Sen vad konsekvenserna blir personligen avgör vi.
Borde vara ett bra dragplåster att ragga folk från FB kanske?

I övrigt håller jag med allt ni skriver. Håller mig från FB, har skaffat messenger som jag inte ens vill lära mig hur det fungerar. Så har någon skrivit till mig men att jag inte svarat så är det inget illa ment. Jag vill inte förstå hur det fungerar helt enkelt :D

Jag tycker inte att frågan om app behöver vara så betungande.

Någon typ av notis (mail om det inte går att fixa annat) och ett bokmärke på skrivbordet löser väl rätt många saker.

Sidan i sig funkar ju klockrent på mobilen.
Går det ha ett delat flöde på "paraply sidan" eller att alla sidor kan välja mellan sitt eget flöde och "alla" sidors flöde?

Tänker om jag kan vara på rovfisk.se och få upp ett flöde som innehåller t.ex. "rovfisk.no",rovfisk.se,"ciklid.se"

Trycker man på något i flödet så slussas man vidare till den forum tråden i det forumet, alla olika forumen har samma funktion med ett delat flöde (och ett eget) så kan folk knyta samman i generella frågor


Skrivet av JohanAntonsen
Går det ha ett delat flöde på "paraply sidan" eller att alla sidor kan välja mellan sitt eget flöde och "alla" sidors flöde?

Tänker om jag kan vara på rovfisk.se och få upp ett flöde som innehåller t.ex. "rovfisk.no",rovfisk.se,"ciklid.se"

Trycker man på något i flödet så slussas man vidare till den forum tråden i det forumet, alla olika forumen har samma funktion med ett delat flöde (och ett eget) så kan folk knyta samman i generella frågor


Exakt så var tanken ja!
Skrivet av DavidEk
Jag tycker inte att frågan om app behöver vara så betungande.

Någon typ av notis (mail om det inte går att fixa annat) och ett bokmärke på skrivbordet löser väl rätt många saker.

Sidan i sig funkar ju klockrent på mobilen.
Notiser fanns tidigare tills Google krånglade till allt (dock inte för iPhone som alltid), mail har alltid funnits. Har man registrerat sig med sitt mobilnummer så antar jag att man inte har nån mail kopplad till sitt konto och då får man inte bevakningsmail heller.
Det ska jag lösa och vill man ha sin mail kopplad till kontot redan idag så kan man kontakta mig.
Skrivet av DavidEk
Jag tycker inte att frågan om app behöver vara så betungande.

Någon typ av notis (mail om det inte går att fixa annat) och ett bokmärke på skrivbordet löser väl rätt många saker.

Sidan i sig funkar ju klockrent på mobilen.
Bokmärke på hemskärmen i luren funkar guld.
Gillar Rovfisk.se bäst av allt. Genuina personer bakom sidan, och bra support när man behöver.

Har aldrig skrivit på Zoopet, och började med Facebook först för ett år sedan. Har först nyligen börjat skriva här på Rovfisk, men här får jag bäst respons (kvalitetsmässigt) när jag har frågor.

Som någon nämnde, hade detta varit en sida med inte enbart Rovfisk och som nu med köp/sälj sida, så hade ju fler hängt här. Speciellt nu när man inte får sälja fisk på FB.

Hur som helst så gör alla ett jättebra jobb här, de som har hand om sidan, och alla medlemmar som tar sig tid att svara på inlägg/frågor.

Kom dock på mig själv här.. Zoopet har väl köp/sälj sida? Men är det mycket aktivitet där eller? Någon som har koll på det?
Skrivet av Sydamerika
Gillar Rovfisk.se bäst av allt. Genuina personer bakom sidan, och bra support när man behöver.

Har aldrig skrivit på Zoopet, och började med Facebook först för ett år sedan. Har först nyligen börjat skriva här på Rovfisk, men här får jag bäst respons (kvalitetsmässigt) när jag har frågor.

Som någon nämnde, hade detta varit en sida med inte enbart Rovfisk och som nu med köp/sälj sida, så hade ju fler hängt här. Speciellt nu när man inte får sälja fisk på FB.

Hur som helst så gör alla ett jättebra jobb här, de som har hand om sidan, och alla medlemmar som tar sig tid att svara på inlägg/frågor.

Kom dock på mig själv här.. Zoopet har väl köp/sälj sida? Men är det mycket aktivitet där eller? Någon som har koll på det?
Gott med respons.

Om jag minns rätt så måste man vara betalande medlem för att kunna posta annonser. Även om man vill svara/köpa så måste du vara medlem.
Personligen gillar jag rovfisk delvis för att det inte är så stort forum. Blir mer personligt och personer som kan saker bra får ta sin plats.
Tycker facebookgrupper lätt spårar ur då det är för mycket medlemmar med sjukt varierande kunskapsnivå.
1/5
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.