Rockor
»Behöver Hjälp!
Har länge funderat på att skaffa mig en rocka och nu till våren/sommaren är det dags. Men behöver samla på mig så mycket information som möjligt först.
Har sökt runt mycket och många sidor säger att en p. Motoro är en rocka som är bra för nybörjare. Framförallt prismässigt.
Finns det någon annan rocka någon kan rekommendera?
Hade även tänkt skaffa mig ett akvarium på 800-1000 liter. Funkar det eller är det för litet?
Finns det något annat man bör tänka på innan man köper en rocka?
Tacksam för alla svar?
Har sökt runt mycket och många sidor säger att en p. Motoro är en rocka som är bra för nybörjare. Framförallt prismässigt.
Finns det någon annan rocka någon kan rekommendera?
Hade även tänkt skaffa mig ett akvarium på 800-1000 liter. Funkar det eller är det för litet?
Finns det något annat man bör tänka på innan man köper en rocka?
Tacksam för alla svar?
1 annan rockar det här!
Invänta svar från HampusH, han är väldigt duktig på att välkomna nybörjare och peka i rätt riktning ?
Tills dess kan du läsa igenom trådarna här på forumet, finns gott om inlägg som behandlar ämnet.
Tills dess kan du läsa igenom trådarna här på forumet, finns gott om inlägg som behandlar ämnet.
2 andra rockar det här!
Välkommen! Du har hamnat helt rätt om du letar efter information och tips kring rockor... ? Som nämnts redan så är det absolut bästa att söka runt bland diskussionstrådar och även vårt egna artregister, där det finns mycket nyttig info kring rockor och allt som man kan tänkas behöva veta innan man köper dem och när man väl köpt dem för den delen. Även om just artregistret här kan behöva lite uppfräschning, hehe... Till att börja med kan jag ju ge dig beröm för att du tar dig tiden och energin att faktiskt göra din research innan du skaffar djuren. ? Det känns tyvärr som att det är lätt hänt för folk att inte ha tålamod för det alla gånger, vilket oftast drabbar djuren. Det absolut bästa är att kolla flera källor, så kan man dra en egen slutsats vad som antagligen stämmer. Seriouslyfish, zoopet.se, rovfisk.se, (och vissa FBgrupper, t.ex: Freshwater stingrays / Potamotrygon mfl) är några exempel på bra källor skulle jag säga, vissa bättre än andra... Finns även ännu fler.
Hur som helst, några svar på dina funderingar:
1. Konstigt nog så rekommenderas P. motoro ofta, men jag skulle nog vilja påstå att man inte kan köpa en mer olämplig rocka som första rocka. Den enda "fördelen" är att det är den absolut vanligaste och billigaste rockan på marknaden. Den är lätt att få tag i, och kostar inte så mycket. Problemet är att det är också en av de absolut största arterna. En hane kan hamna på ca 40-50cm över disk (alltså inte räknat med svansen som är ytterligare 20-30cm lång), och honor har potential att nå uppåt 70-80cm över disk. Så det första problemet som dyker upp är ju storleken på akvariet. Man får nog ligga på 2-4 kubik med bra mått för att kunna husera en eller flera st vanliga motoros, när de väl börjar komma upp i storlek. Om du läser i vårt artregister så är minimumet angivet som 250x120x60 cm, och det är baserat lite löst på "minimumregeln" samt deras förväntade storlek i akvarium, för det är absolut inte alla som blir 80cm. Det tillhör nog ovanligheten egentligen... Hur som helst, nästa problem som dyker upp är att den vanliga motoron ser väldigt tråkig ut jämfört med sina släktingar, vilket innebär ett väldigt dåligt andrahandsvärde. Det är svårt att ens skänka bort en vuxen, vanlig, grå/brun motoro eftersom de flesta som faktiskt har plats för en sådan, inte vill ha den.
2. För att fortsätta på denna punkten angående just P. motoro så finns det en variant, eller kanske en underart (inte vetenskaplig beskrivet än vad jag vet) som kallas Potamotrygon motoro "marble". Den är både mycket snyggare samt dyrare, och är därför en bättre rocka att satsa på. Dessutom så finns det något som kallas "mini marble", vilket sägs vara ännu en variant / population / underart som tenderar att inte bli större än ca 30-35cm över disk (till skillnad från sina 50-80cm som den vanliga, och vissa "marbles" kan bli). Jag har själv ett gäng troliga sk. "mini marbles", och avlar på dem as we speak... ? Du kan läsa mer om dem i denna tråd: https://www.rovfisk.se/thread/121573/
Utöver den varianten så skulle jag rekommendera andra arter som inte blir så stora, och de är P. hystrix eller P. wallacei, P. reticulata och P. scobina... Alla dessa arter är mer eller mindre ganska ovanliga i handeln idag, och kostar ofta lite mer än den vanliga motoron, men jag kan lova dig att det är det värt. I alla fall om du är något begränsad till akvariets storlek, och om du är osäker på om du kommer vilja behålla den (vilket jag är rätt säker på att du kommer vilja. Har du väl skaffat en rocka så är man oftast fast sen... ?). Skulle du mot förmodan vilja sälja av den (eller om du blir tvungen av någon anledning) så brukar det finnas köpare i alla fall, till skillnad från den vanliga motoron. Som jämförelse så kan brukar en vanlig P. motoro kosta runt tusenlappen, eller strax där under, och de andra rockorna som jag nämnt kanske istället ligger på 2-4000 kr / st. Dock brukar P. reticulata vara nästan lika billig som motoro när den väl dyker upp. Och dessa sjunker inte heller i värde när de blir större, då könsmogna djur av dessa arter generellt sett är ganska eftertraktat.
3. jag brukar alltid förespråka att minimum mått på akvarium för de minsta rockorna (de som jag nämnde här ovan) är runt 200x80cm bottenyta, eller liknande. Och då kan man köra kanske 1-3 st livet ut, tillsammans med lite annan fisk också om man känner för det. Sen så är det ju inte så att fisken plötsligt dör eller mår dåligt bara för att akvariet är liiite mindre, men för att man skall kunna sköta dem bra och de skall kunna simma runt och röra på sig på en rimlig yta så anser jag i alla fall att det är lämpligt som minimum. Så t.ex. ett standard 960 liters, 200x80x60cm duger bra. Men större akvarium är alltid bättre, både för fiskens skull men framför allt för belastningens skull, se nästa punkt...
4. Den viktigaste punkten av alla! Vattenkvalitet, vattenkvalitet och vattenkvalitet... Filtrering och vattenbyten är A och O när man håller på med rockor. Största anledningarna till det är att rockor äter stora mängder mat, och producerar mycket mer avföring än "vanliga" fiskar, även om de skulle vara i samma viktklass som rockan. Dessutom är de samtidigt mycket känsligare än "vanliga" fiskar för höga halter av nitrit och nitrat. Därför ser man till att dels ha koll på sitt vatten, att man vet hur kvävecykeln fungerar, samt att man har en kraftig, gärna "överdimensionerad" filtrering och bra vattenbytesrutiner. T.ex. så här kan mina upplägg för mina akvarier med rockor se ut:
1)Akvarium: 2100 liter vatten. 2 st FX5 ytterfilter (mekanisk filtrering), 200 liter sumpfilter med moving bed (biologisk filtrering), 130 liter droppfilter (mekanisk och biologisk filtrering). Byter mellan 50-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller många stora rockor, och mycket annan stor fisk.
2)Akvarium: 500 liter vatten. 1 X FX5 ytterfilter (mekansik och biologisk filtrering). Byter mellan 60-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller enbart 3 st unga/små rockor, några jordätare och lite malar.
3)Akvarium: 1000 liter vatten, 250 liter sump (mekanisk och biologisk filtrering), 1 st powerhead á 1200 liter / h med stor filtermatta (mekanisk filtrering). Byter minst 70% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller tre st stora rockor, och lite annan fisk.
5. Ha respekt för gadden... Var försiktig när du skall flytta rockan, var försiktig när du är nere i akvariet och grejar. De är oftast lugna, men yngre rockor eller rockor som ännu inte känner sig helt trygga i akvariet kan få för sig att snärta till med gadden ibland. Även om det inte är dödshotande så vill du inte bli stucken.
Summa summarum: rockor är fantastiska djur, som kräver sin ägares energi och kärlek. De är mer krävande än andra fiskar på i princip alla plan, men de är också så otroligt givande, på alla plan. Fortsätt läsa på, skumma igenom trådar här på forumet, kollar youtubeklipp, fråga runt på forumet eller dra iväg PM om du känner för det, osv... Sen är det så klart learn by doing som är det bästa, efter att man sugit åt sig all info man kan hitta... I princip alla av oss som håller rockor har ju tappat en och annan, av olika anledningar. Sånt händer, och då lär man sig också. Men håll utkik på köp och säljavdelningen, kolla grossistlistorna, leta efter en rocka som du verkligen vill ha, och köp inte första, bästa, billigaste.
Wall of text, haha. Hoppas du orkar läsa!
Och tack för de fina orden ChristofferJonsson ?
Hur som helst, några svar på dina funderingar:
1. Konstigt nog så rekommenderas P. motoro ofta, men jag skulle nog vilja påstå att man inte kan köpa en mer olämplig rocka som första rocka. Den enda "fördelen" är att det är den absolut vanligaste och billigaste rockan på marknaden. Den är lätt att få tag i, och kostar inte så mycket. Problemet är att det är också en av de absolut största arterna. En hane kan hamna på ca 40-50cm över disk (alltså inte räknat med svansen som är ytterligare 20-30cm lång), och honor har potential att nå uppåt 70-80cm över disk. Så det första problemet som dyker upp är ju storleken på akvariet. Man får nog ligga på 2-4 kubik med bra mått för att kunna husera en eller flera st vanliga motoros, när de väl börjar komma upp i storlek. Om du läser i vårt artregister så är minimumet angivet som 250x120x60 cm, och det är baserat lite löst på "minimumregeln" samt deras förväntade storlek i akvarium, för det är absolut inte alla som blir 80cm. Det tillhör nog ovanligheten egentligen... Hur som helst, nästa problem som dyker upp är att den vanliga motoron ser väldigt tråkig ut jämfört med sina släktingar, vilket innebär ett väldigt dåligt andrahandsvärde. Det är svårt att ens skänka bort en vuxen, vanlig, grå/brun motoro eftersom de flesta som faktiskt har plats för en sådan, inte vill ha den.
2. För att fortsätta på denna punkten angående just P. motoro så finns det en variant, eller kanske en underart (inte vetenskaplig beskrivet än vad jag vet) som kallas Potamotrygon motoro "marble". Den är både mycket snyggare samt dyrare, och är därför en bättre rocka att satsa på. Dessutom så finns det något som kallas "mini marble", vilket sägs vara ännu en variant / population / underart som tenderar att inte bli större än ca 30-35cm över disk (till skillnad från sina 50-80cm som den vanliga, och vissa "marbles" kan bli). Jag har själv ett gäng troliga sk. "mini marbles", och avlar på dem as we speak... ? Du kan läsa mer om dem i denna tråd: https://www.rovfisk.se/thread/121573/
Utöver den varianten så skulle jag rekommendera andra arter som inte blir så stora, och de är P. hystrix eller P. wallacei, P. reticulata och P. scobina... Alla dessa arter är mer eller mindre ganska ovanliga i handeln idag, och kostar ofta lite mer än den vanliga motoron, men jag kan lova dig att det är det värt. I alla fall om du är något begränsad till akvariets storlek, och om du är osäker på om du kommer vilja behålla den (vilket jag är rätt säker på att du kommer vilja. Har du väl skaffat en rocka så är man oftast fast sen... ?). Skulle du mot förmodan vilja sälja av den (eller om du blir tvungen av någon anledning) så brukar det finnas köpare i alla fall, till skillnad från den vanliga motoron. Som jämförelse så kan brukar en vanlig P. motoro kosta runt tusenlappen, eller strax där under, och de andra rockorna som jag nämnt kanske istället ligger på 2-4000 kr / st. Dock brukar P. reticulata vara nästan lika billig som motoro när den väl dyker upp. Och dessa sjunker inte heller i värde när de blir större, då könsmogna djur av dessa arter generellt sett är ganska eftertraktat.
3. jag brukar alltid förespråka att minimum mått på akvarium för de minsta rockorna (de som jag nämnde här ovan) är runt 200x80cm bottenyta, eller liknande. Och då kan man köra kanske 1-3 st livet ut, tillsammans med lite annan fisk också om man känner för det. Sen så är det ju inte så att fisken plötsligt dör eller mår dåligt bara för att akvariet är liiite mindre, men för att man skall kunna sköta dem bra och de skall kunna simma runt och röra på sig på en rimlig yta så anser jag i alla fall att det är lämpligt som minimum. Så t.ex. ett standard 960 liters, 200x80x60cm duger bra. Men större akvarium är alltid bättre, både för fiskens skull men framför allt för belastningens skull, se nästa punkt...
4. Den viktigaste punkten av alla! Vattenkvalitet, vattenkvalitet och vattenkvalitet... Filtrering och vattenbyten är A och O när man håller på med rockor. Största anledningarna till det är att rockor äter stora mängder mat, och producerar mycket mer avföring än "vanliga" fiskar, även om de skulle vara i samma viktklass som rockan. Dessutom är de samtidigt mycket känsligare än "vanliga" fiskar för höga halter av nitrit och nitrat. Därför ser man till att dels ha koll på sitt vatten, att man vet hur kvävecykeln fungerar, samt att man har en kraftig, gärna "överdimensionerad" filtrering och bra vattenbytesrutiner. T.ex. så här kan mina upplägg för mina akvarier med rockor se ut:
1)Akvarium: 2100 liter vatten. 2 st FX5 ytterfilter (mekanisk filtrering), 200 liter sumpfilter med moving bed (biologisk filtrering), 130 liter droppfilter (mekanisk och biologisk filtrering). Byter mellan 50-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller många stora rockor, och mycket annan stor fisk.
2)Akvarium: 500 liter vatten. 1 X FX5 ytterfilter (mekansik och biologisk filtrering). Byter mellan 60-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller enbart 3 st unga/små rockor, några jordätare och lite malar.
3)Akvarium: 1000 liter vatten, 250 liter sump (mekanisk och biologisk filtrering), 1 st powerhead á 1200 liter / h med stor filtermatta (mekanisk filtrering). Byter minst 70% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller tre st stora rockor, och lite annan fisk.
5. Ha respekt för gadden... Var försiktig när du skall flytta rockan, var försiktig när du är nere i akvariet och grejar. De är oftast lugna, men yngre rockor eller rockor som ännu inte känner sig helt trygga i akvariet kan få för sig att snärta till med gadden ibland. Även om det inte är dödshotande så vill du inte bli stucken.
Summa summarum: rockor är fantastiska djur, som kräver sin ägares energi och kärlek. De är mer krävande än andra fiskar på i princip alla plan, men de är också så otroligt givande, på alla plan. Fortsätt läsa på, skumma igenom trådar här på forumet, kollar youtubeklipp, fråga runt på forumet eller dra iväg PM om du känner för det, osv... Sen är det så klart learn by doing som är det bästa, efter att man sugit åt sig all info man kan hitta... I princip alla av oss som håller rockor har ju tappat en och annan, av olika anledningar. Sånt händer, och då lär man sig också. Men håll utkik på köp och säljavdelningen, kolla grossistlistorna, leta efter en rocka som du verkligen vill ha, och köp inte första, bästa, billigaste.
Wall of text, haha. Hoppas du orkar läsa!
Och tack för de fina orden ChristofferJonsson ?
10 andra rockar det här!
Välkommen! Du har hamnat helt rätt om du letar efter information och tips kring rockor... ? Som nämnts redan så är det absolut bästa att söka runt bland diskussionstrådar och även vårt egna artregister, där det finns mycket nyttig info kring rockor och allt som man kan tänkas behöva veta innan man köper dem och när man väl köpt dem för den delen. Även om just artregistret här kan behöva lite uppfräschning, hehe... Till att börja med kan jag ju ge dig beröm för att du tar dig tiden och energin att faktiskt göra din research innan du skaffar djuren. ? Det känns tyvärr som att det är lätt hänt för folk att inte ha tålamod för det alla gånger, vilket oftast drabbar djuren. Det absolut bästa är att kolla flera källor, så kan man dra en egen slutsats vad som antagligen stämmer. Seriouslyfish, zoopet.se, rovfisk.se, (och vissa FBgrupper, t.ex: Freshwater stingrays / Potamotrygon mfl) är några exempel på bra källor skulle jag säga, vissa bättre än andra... Finns även ännu fler.
Hur som helst, några svar på dina funderingar:
1. Konstigt nog så rekommenderas P. motoro ofta, men jag skulle nog vilja påstå att man inte kan köpa en mer olämplig rocka som första rocka. Den enda "fördelen" är att det är den absolut vanligaste och billigaste rockan på marknaden. Den är lätt att få tag i, och kostar inte så mycket. Problemet är att det är också en av de absolut största arterna. En hane kan hamna på ca 40-50cm över disk (alltså inte räknat med svansen som är ytterligare 20-30cm lång), och honor har potential att nå uppåt 70-80cm över disk. Så det första problemet som dyker upp är ju storleken på akvariet. Man får nog ligga på 2-4 kubik med bra mått för att kunna husera en eller flera st vanliga motoros, när de väl börjar komma upp i storlek. Om du läser i vårt artregister så är minimumet angivet som 250x120x60 cm, och det är baserat lite löst på "minimumregeln" samt deras förväntade storlek i akvarium, för det är absolut inte alla som blir 80cm. Det tillhör nog ovanligheten egentligen... Hur som helst, nästa problem som dyker upp är att den vanliga motoron ser väldigt tråkig ut jämfört med sina släktingar, vilket innebär ett väldigt dåligt andrahandsvärde. Det är svårt att ens skänka bort en vuxen, vanlig, grå/brun motoro eftersom de flesta som faktiskt har plats för en sådan, inte vill ha den.
2. För att fortsätta på denna punkten angående just P. motoro så finns det en variant, eller kanske en underart (inte vetenskaplig beskrivet än vad jag vet) som kallas Potamotrygon motoro "marble". Den är både mycket snyggare samt dyrare, och är därför en bättre rocka att satsa på. Dessutom så finns det något som kallas "mini marble", vilket sägs vara ännu en variant / population / underart som tenderar att inte bli större än ca 30-35cm över disk (till skillnad från sina 50-80cm som den vanliga, och vissa "marbles" kan bli). Jag har själv ett gäng troliga sk. "mini marbles", och avlar på dem as we speak... ? Du kan läsa mer om dem i denna tråd: https://www.rovfisk.se/thread/121573/
Utöver den varianten så skulle jag rekommendera andra arter som inte blir så stora, och de är P. hystrix eller P. wallacei, P. reticulata och P. scobina... Alla dessa arter är mer eller mindre ganska ovanliga i handeln idag, och kostar ofta lite mer än den vanliga motoron, men jag kan lova dig att det är det värt. I alla fall om du är något begränsad till akvariets storlek, och om du är osäker på om du kommer vilja behålla den (vilket jag är rätt säker på att du kommer vilja. Har du väl skaffat en rocka så är man oftast fast sen... ?). Skulle du mot förmodan vilja sälja av den (eller om du blir tvungen av någon anledning) så brukar det finnas köpare i alla fall, till skillnad från den vanliga motoron. Som jämförelse så kan brukar en vanlig P. motoro kosta runt tusenlappen, eller strax där under, och de andra rockorna som jag nämnt kanske istället ligger på 2-4000 kr / st. Dock brukar P. reticulata vara nästan lika billig som motoro när den väl dyker upp. Och dessa sjunker inte heller i värde när de blir större, då könsmogna djur av dessa arter generellt sett är ganska eftertraktat.
3. jag brukar alltid förespråka att minimum mått på akvarium för de minsta rockorna (de som jag nämnde här ovan) är runt 200x80cm bottenyta, eller liknande. Och då kan man köra kanske 1-3 st livet ut, tillsammans med lite annan fisk också om man känner för det. Sen så är det ju inte så att fisken plötsligt dör eller mår dåligt bara för att akvariet är liiite mindre, men för att man skall kunna sköta dem bra och de skall kunna simma runt och röra på sig på en rimlig yta så anser jag i alla fall att det är lämpligt som minimum. Så t.ex. ett standard 960 liters, 200x80x60cm duger bra. Men större akvarium är alltid bättre, både för fiskens skull men framför allt för belastningens skull, se nästa punkt...
4. Den viktigaste punkten av alla! Vattenkvalitet, vattenkvalitet och vattenkvalitet... Filtrering och vattenbyten är A och O när man håller på med rockor. Största anledningarna till det är att rockor äter stora mängder mat, och producerar mycket mer avföring än "vanliga" fiskar, även om de skulle vara i samma viktklass som rockan. Dessutom är de samtidigt mycket känsligare än "vanliga" fiskar för höga halter av nitrit och nitrat. Därför ser man till att dels ha koll på sitt vatten, att man vet hur kvävecykeln fungerar, samt att man har en kraftig, gärna "överdimensionerad" filtrering och bra vattenbytesrutiner. T.ex. så här kan mina upplägg för mina akvarier med rockor se ut:
1)Akvarium: 2100 liter vatten. 2 st FX5 ytterfilter (mekanisk filtrering), 200 liter sumpfilter med moving bed (biologisk filtrering), 130 liter droppfilter (mekanisk och biologisk filtrering). Byter mellan 50-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller många stora rockor, och mycket annan stor fisk.
2)Akvarium: 500 liter vatten. 1 X FX5 ytterfilter (mekansik och biologisk filtrering). Byter mellan 60-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller enbart 3 st unga/små rockor, några jordätare och lite malar.
3)Akvarium: 1000 liter vatten, 250 liter sump (mekanisk och biologisk filtrering), 1 st powerhead á 1200 liter / h med stor filtermatta (mekanisk filtrering). Byter minst 70% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller tre st stora rockor, och lite annan fisk.
5. Ha respekt för gadden... Var försiktig när du skall flytta rockan, var försiktig när du är nere i akvariet och grejar. De är oftast lugna, men yngre rockor eller rockor som ännu inte känner sig helt trygga i akvariet kan få för sig att snärta till med gadden ibland. Även om det inte är dödshotande så vill du inte bli stucken.
Summa summarum: rockor är fantastiska djur, som kräver sin ägares energi och kärlek. De är mer krävande än andra fiskar på i princip alla plan, men de är också så otroligt givande, på alla plan. Fortsätt läsa på, skumma igenom trådar här på forumet, kollar youtubeklipp, fråga runt på forumet eller dra iväg PM om du känner för det, osv... Sen är det så klart learn by doing som är det bästa, efter att man sugit åt sig all info man kan hitta... I princip alla av oss som håller rockor har ju tappat en och annan, av olika anledningar. Sånt händer, och då lär man sig också. Men håll utkik på köp och säljavdelningen, kolla grossistlistorna, leta efter en rocka som du verkligen vill ha, och köp inte första, bästa, billigaste.
Wall of text, haha. Hoppas du orkar läsa!
Och tack för de fina orden ChristofferJonsson ?
Hur som helst, några svar på dina funderingar:
1. Konstigt nog så rekommenderas P. motoro ofta, men jag skulle nog vilja påstå att man inte kan köpa en mer olämplig rocka som första rocka. Den enda "fördelen" är att det är den absolut vanligaste och billigaste rockan på marknaden. Den är lätt att få tag i, och kostar inte så mycket. Problemet är att det är också en av de absolut största arterna. En hane kan hamna på ca 40-50cm över disk (alltså inte räknat med svansen som är ytterligare 20-30cm lång), och honor har potential att nå uppåt 70-80cm över disk. Så det första problemet som dyker upp är ju storleken på akvariet. Man får nog ligga på 2-4 kubik med bra mått för att kunna husera en eller flera st vanliga motoros, när de väl börjar komma upp i storlek. Om du läser i vårt artregister så är minimumet angivet som 250x120x60 cm, och det är baserat lite löst på "minimumregeln" samt deras förväntade storlek i akvarium, för det är absolut inte alla som blir 80cm. Det tillhör nog ovanligheten egentligen... Hur som helst, nästa problem som dyker upp är att den vanliga motoron ser väldigt tråkig ut jämfört med sina släktingar, vilket innebär ett väldigt dåligt andrahandsvärde. Det är svårt att ens skänka bort en vuxen, vanlig, grå/brun motoro eftersom de flesta som faktiskt har plats för en sådan, inte vill ha den.
2. För att fortsätta på denna punkten angående just P. motoro så finns det en variant, eller kanske en underart (inte vetenskaplig beskrivet än vad jag vet) som kallas Potamotrygon motoro "marble". Den är både mycket snyggare samt dyrare, och är därför en bättre rocka att satsa på. Dessutom så finns det något som kallas "mini marble", vilket sägs vara ännu en variant / population / underart som tenderar att inte bli större än ca 30-35cm över disk (till skillnad från sina 50-80cm som den vanliga, och vissa "marbles" kan bli). Jag har själv ett gäng troliga sk. "mini marbles", och avlar på dem as we speak... ? Du kan läsa mer om dem i denna tråd: https://www.rovfisk.se/thread/121573/
Utöver den varianten så skulle jag rekommendera andra arter som inte blir så stora, och de är P. hystrix eller P. wallacei, P. reticulata och P. scobina... Alla dessa arter är mer eller mindre ganska ovanliga i handeln idag, och kostar ofta lite mer än den vanliga motoron, men jag kan lova dig att det är det värt. I alla fall om du är något begränsad till akvariets storlek, och om du är osäker på om du kommer vilja behålla den (vilket jag är rätt säker på att du kommer vilja. Har du väl skaffat en rocka så är man oftast fast sen... ?). Skulle du mot förmodan vilja sälja av den (eller om du blir tvungen av någon anledning) så brukar det finnas köpare i alla fall, till skillnad från den vanliga motoron. Som jämförelse så kan brukar en vanlig P. motoro kosta runt tusenlappen, eller strax där under, och de andra rockorna som jag nämnt kanske istället ligger på 2-4000 kr / st. Dock brukar P. reticulata vara nästan lika billig som motoro när den väl dyker upp. Och dessa sjunker inte heller i värde när de blir större, då könsmogna djur av dessa arter generellt sett är ganska eftertraktat.
3. jag brukar alltid förespråka att minimum mått på akvarium för de minsta rockorna (de som jag nämnde här ovan) är runt 200x80cm bottenyta, eller liknande. Och då kan man köra kanske 1-3 st livet ut, tillsammans med lite annan fisk också om man känner för det. Sen så är det ju inte så att fisken plötsligt dör eller mår dåligt bara för att akvariet är liiite mindre, men för att man skall kunna sköta dem bra och de skall kunna simma runt och röra på sig på en rimlig yta så anser jag i alla fall att det är lämpligt som minimum. Så t.ex. ett standard 960 liters, 200x80x60cm duger bra. Men större akvarium är alltid bättre, både för fiskens skull men framför allt för belastningens skull, se nästa punkt...
4. Den viktigaste punkten av alla! Vattenkvalitet, vattenkvalitet och vattenkvalitet... Filtrering och vattenbyten är A och O när man håller på med rockor. Största anledningarna till det är att rockor äter stora mängder mat, och producerar mycket mer avföring än "vanliga" fiskar, även om de skulle vara i samma viktklass som rockan. Dessutom är de samtidigt mycket känsligare än "vanliga" fiskar för höga halter av nitrit och nitrat. Därför ser man till att dels ha koll på sitt vatten, att man vet hur kvävecykeln fungerar, samt att man har en kraftig, gärna "överdimensionerad" filtrering och bra vattenbytesrutiner. T.ex. så här kan mina upplägg för mina akvarier med rockor se ut:
1)Akvarium: 2100 liter vatten. 2 st FX5 ytterfilter (mekanisk filtrering), 200 liter sumpfilter med moving bed (biologisk filtrering), 130 liter droppfilter (mekanisk och biologisk filtrering). Byter mellan 50-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller många stora rockor, och mycket annan stor fisk.
2)Akvarium: 500 liter vatten. 1 X FX5 ytterfilter (mekansik och biologisk filtrering). Byter mellan 60-80% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller enbart 3 st unga/små rockor, några jordätare och lite malar.
3)Akvarium: 1000 liter vatten, 250 liter sump (mekanisk och biologisk filtrering), 1 st powerhead á 1200 liter / h med stor filtermatta (mekanisk filtrering). Byter minst 70% en till två gång(er) i veckan. Akvariet innehåller tre st stora rockor, och lite annan fisk.
5. Ha respekt för gadden... Var försiktig när du skall flytta rockan, var försiktig när du är nere i akvariet och grejar. De är oftast lugna, men yngre rockor eller rockor som ännu inte känner sig helt trygga i akvariet kan få för sig att snärta till med gadden ibland. Även om det inte är dödshotande så vill du inte bli stucken.
Summa summarum: rockor är fantastiska djur, som kräver sin ägares energi och kärlek. De är mer krävande än andra fiskar på i princip alla plan, men de är också så otroligt givande, på alla plan. Fortsätt läsa på, skumma igenom trådar här på forumet, kollar youtubeklipp, fråga runt på forumet eller dra iväg PM om du känner för det, osv... Sen är det så klart learn by doing som är det bästa, efter att man sugit åt sig all info man kan hitta... I princip alla av oss som håller rockor har ju tappat en och annan, av olika anledningar. Sånt händer, och då lär man sig också. Men håll utkik på köp och säljavdelningen, kolla grossistlistorna, leta efter en rocka som du verkligen vill ha, och köp inte första, bästa, billigaste.
Wall of text, haha. Hoppas du orkar läsa!
Och tack för de fina orden ChristofferJonsson ?
Tack så jättemycket för all information!
Kanske frågar mer snart igen men nu har jag en bra start på all info.
Tack snälla!?
Kanske frågar mer snart igen men nu har jag en bra start på all info.
Tack snälla!?
3 andra rockar det här!
Inga rockningar