Filtrering och vattenkemi

»

löv i akvarium

Tjenamors tänkte upplysa folk om vad löv kan ha för positiv effekt i akvarium :)Många som håller rovfiskar brukar ha dom i ganska barebone akvarium med sand och eventuellt en och annan rot. Det är inte ofta man ser mycket växter och inredning i rovkar oftast för att göra det så enkel som möjligt under rengöring. Själv så väljer jag ofta att gå biotopvägen inte bara för jag tycker det är snyggt men även för att det finns fakta på att fiskarna trivs bättre i mer naturliga miljöer, ett exempel på detta är just löv i karet.


Det positiva med löv är att dom släpper ifrån sig ämnen som har medicinska egenskaper. Det har inte gjorts någon direkt undersökning på effekten i akvarium och hos fiskar men hos människor så har man funnit att ämnen från löven har haft antiinflammatoriska och har antioxidanta effekter på människor. Det finns även ämnen som har anti mögel och bakteriela egenskaper som använd av växten under dess liv för uppenbara skäl.


Det finns även teorier om att löv kan påverka mängden tungmetaller i karet men även här har det ännu inte gjorts någon mer djupgående undersökning men man vet att rötter i karet har den effekten. För när biologiskt material bryts ner av bakterier och mögel (vilket inte är ett fult ord i dethär sammanhanget) så binder sig metallerna i organiska molekylkedjor. Det betyder så klart att metallerna inte försvinner men att dom är bundna och där med så kan de ej regera med resten av ekosystemet i karet.


Det negativa med löv är att dom färgar av sig i karet och det finns inte mycket att göra åt det tyvärr och att det sänker pht men det kan man dock göra något åt som att använda korall eller ciklid sand i karet för att buffra upp pht eller att använda stenar med hög kalk halt.


Det finns många fördelar med löv i akvarium, jag har endast skrapat ytan på vad det har för effekt. Det är värt att använda löv i sina kar och om inte i självaste karet så varför inte i sumpen eller filtret så slipper man ha det på botten. Man hör ofta att från rovfisk ägare att det inte finns någon riktig poäng med naturliga kar och att fisken vänger sig men detta är fel. En fisk som med vilket annat djur somhelst trivs bäst i sin specifika miljö.  
Det där med "medicinska egenskaper", gäller det för allla löv?
jag använder Katappa löv, alltså Indisk Al i det här fallet. Sen köper jag alltid Grade A+ såklart för bästa kvalitén. (Har även 2 säckar eklöv på balkongen som jag använder men dessa innehåller bara en bråkdel av de viktiga ämnena i jämförelse)

Det bästa ur "medicinsk" synpunkt är ändå att använda alkottar. Men vill man inte ha färgat vatten krävs stora vattenbyten och då förlorar man ju hela poängen, själv gillar jag blackwater looken och kokar därför en del at Katappalöven till extrakt som jag filtrerar i kaffefilter innan jag häller i karet.
Jo alkottar är bra menjag har yvärr itne hittat några där jag brukar leta. Självklart så finns det bättre löv att använda men eklöv ärr gratis trotts allt och att köpa löv till stora kar kan lätt bli dyrt. 
Skrivet av KarlOlsson
Jo alkottar är bra menjag har yvärr itne hittat några där jag brukar leta. Självklart så finns det bättre löv att använda men eklöv ärr gratis trotts allt och att köpa löv till stora kar kan lätt bli dyrt. 
http://www.ebay.com/itm/50-pcs-9-A-Catappa-Ketapang-Indian-Almond-Leaves-Shrimp-Betta-Discus-Cichlid-/221665808203?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339c4fcf4b


Löv är svinbilligt. 50st räcker länge, tar cirka en 1 månad för ett löv att förmultna. Jag har 720 liters kar, slänger i cirka 30 löv per månad.

Alkottarna är lite dyrare tyvärr, iallafall för denna storlek på akvarium. 
Viktigt dock att man har fiskar som städar akvariet.. Nu har jag inga rovfiskar längre så jag har 30 corydoras som städar botten åt mig. När löv förmultnar blir det ett helvete att försöka suga upp allt..
jo det är bra att ha städ patrull men många rovfisk ägare har större malar och ibland fei feng som är super på att suga upp skiten :)
hehe okej ;)
men prova köpa en sändning indian almon och kolla om du tycker är värt pengarna, jag föredrar dom starkt framför ek iallafall
Vart köper man dessa löv billigast? 
Skrivet av Punkfredd
Vart köper man dessa löv billigast? 
ebay, se till att du köper av en "top rated seller" så du får bra kvalité
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.