Channor

»

Channa Gachua VF visar aldrig sig

1/2
Införskaffade en Channa gachua för ca 1 vecka sedan. Köptes från butik där den va i ett väldigt litet kar med endast 1 sten i mitten. I butiken va den helt underbar, livlig och kom gärna fram till glaset och kollade på en.

Nu där hemma så går den ensam i en 310l med 2 stora rötter och mycket växter. Första dagen gömde den sig bakom växterna men kom fram lite då och då. Sen grävde den ett litet bo under ena roten och är där nu konstant. Han härjar på nätterna och "gräver" upp växter och sand.
Kommer han komma ut så småningom om eller ska jag ta bort roten han bor under. Mvh.
Kan vara lite svårt sånt där... En fisk i ett relativt litet kar har ju koll på exakt hela karet, framförallt om det inte är så mycket inredning. Den ser alla hörn och skrymslen som finns i karet och vänjer sig vid människorna som kommer fram till karet. Då kan den känna sig helt trygg med att det inte finns några hot där den bor. Men i ett helt nytt kar, som dessutom är större och har massa mer inredning så kan den säkert känna sig mindre trygg till en början eftersom den kanske inte har samma uppsyn över sitt "territorium". Troligtvis kommer den komma fram mer och mer med tiden allt eftersom den vänjer sig, men det kan säkert också hända att den aldrig riktigt kommer till ro i ett stort kar om den är ensam. Men det var ju bara gått en vecka hittills... Jag skulle nog gett den en vecka eller två till innan jag gör någon större förändring.

Du kan ju pröva att ta bort lite inredning / växter, eller släppa ner lite annan fisk tillsammans med den sedan annars... T.ex. ett gäng lugna ciklider av lagom storlek, eller kanske en grupp barber som inte är för små. Något som liksom visar channan att det är lugnt att vara ute och simma utan problem. Safety in numbers liksom.
Satte mig i 30min vid karet medan han låg och stirrade på mig, cm efter cm kom han ut och till sist kom han ut och tog en simtur 😀
Skrivet av BaconParadise
Satte mig i 30min vid karet medan han låg och stirrade på mig, cm efter cm kom han ut och till sist kom han ut och tog en simtur 😀
Se där ja! Den kanske bara är lite rädd för just dig! 😉Du får vinna över den på din sida med lite mat tror jag... Men fin bild och riktigt fin fisk! 😍
Tackar 😀 ja belönad blev han. Får fortsätta med att sitta där lite varje dag så blir nog detta bra
Skrivet av BaconParadise
Tackar 😀 ja belönad blev han. Får fortsätta med att sitta där lite varje dag så blir nog detta bra
Absolut. Det är ofta så med just rovfiskar faktiskt. De blir ju som sagt lite wet-pets!
Fin Gachua! :) Kul med flera channa nördar!
Channor kan vara ganska skygga trots deras roviga beteende och intelligens.
Kan tipsa om att inte ha allt för strömmande vatten då Gachua föredrar lite mer stillastående vatten. Flytväxter, växter och gömställen är att föredra.
Hoppas det går bra framöver!
Ja vattnet är inte alls strömt och gömställen fanns. Har idag möblerat om karet imed jag ska försöka få i en mal där. Så lite tillbaka på ruta 1. Men hoppas på det bästa då det är mer gömställen nu än innan
Lite uppdatering. Har nu tillsatt en "Chokladmal" till karet. Möblerade om hela karet och tog ut Channan innan. Lät malen komma i först sen Channan. Allt för att Channans revir skulle försvinna.
Första dagen blev jag lite osäker på ifall jag gjort rätt val då Channan gjorde 3 attacker mot malen, som visserligen inte verkade bry sig utan simmade lugnt vidare.
Igårkväll va det betydligt lugnare bägge simmade ihop utan några attacker eller tecken på problem. Dem låg tom under samma rot ihop ett tag.
Tankar och tips kring detta?
Det är väl egentligen bara att hålla koll och hoppas att de fortsätter hålla sams... Men om det skulle uppstå bråk ändå så är ju det bästa enligt mig att möblera om igen och tillsätta ännu mer inredning / gömställen. Om de båda kan känna att de har gömställen och utrymmen där de kan få vara ifred så borde de kunna vara sams.
Hej! Fick en liten fundering nu.
Fick ett påstående att vad jag tror är en Gachua egentligen är en Fireback?
Letar jag bilder så tycker jag faktiskt att dem ser snarlika ut. Någon som kan hjälpa mig?
Kan tillägga att den såldes som Gachua Fire&Ice.
Min är framme direkt när jag kommer fram till karet 🙂
Sjebbe du är ju vass på channor
Skrivet av tobiassorensen
Sjebbe du är ju vass på channor
Tror jag o Sjebbe redan har snackat om de och löst det.
Skrivet av JimmyKernell
Min är framme direkt när jag kommer fram till karet 🙂
Ja det gör min nu också, det behövdes bara tid och mat 😂 kommer fram till mig direkt och blir gärna handmatad.
Har dock en ny asiatica som jag försöker få "tam" nu
Passar på att fråga. Kör ni vinter och sommar perioder på era Channa Gachua kar, eller kör ni samma temp året om? Läst att vissa Gachuor är subtropiska.
Skrivet av mnml
Passar på att fråga. Kör ni vinter och sommar perioder på era Channa Gachua kar, eller kör ni samma temp året om? Läst att vissa Gachuor är subtropiska.
Har också tänkt lite på det, men jag kör utan någon värmare så får vi se hur det blir i vinter. Brukar bli lite kallare på ovanvåningen där jag har min. Men kommer nog inte bli kallare än 20 grader
Jag har inte läst hela tråden men: vissa firrar är helt enkelt lite mer besvärliga än andra. Det krävs tålamod och kontinuitet från ens sida. Jag tror helt enkelt att den var så pass bekväm i gamla karet att ett nytt ställe gjorde den nervös. En del är så bara, när jag fick mina katter så tog det ca 1 år innan de var 100% trygga. De var känsliga helt enkelt. En del vildbettor jag har, är fortfarande på sin vakt.
Jag tänker att så länge den äter och ser frisk ut så ger det sig med tiden. Att den kommer fram efter ett tag visar att den faktiskt vill vara social😊.
Det där ser helt klart ut som en channa sp laos fireback trust me :)
Skrivet av soulboy88
Det där ser helt klart ut som en channa sp laos fireback trust me :)
Jadu.. Jag säger inte emot dig. Har fått höra många namn kring denna Channa.
Gashua, Limbata, Fire&Ice och fire back.
Har en annan som är fire back och kan se vissa få skillnader.
Men lär mig gärna vad det är som får dig att påstår att de är Fire back.
1/2
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.