Vårdcentralen

»

Risken att blanda L-malar med fengäddor

Jag har fått frågan några gånger av lite olika folk: "kan man ha L-malar med fengäddor?", och jag brukar svara något i stil med att det går men det finns alltid en risk. Och jag upplever att det är väldigt olika från fall till fall då många faktorer spelar in, t.ex. storlek på fiskarna, antal, hur de är som individer, vilka arter det är, vilken fisk som introduceras först, osv...

Det som eventuellt kanske är att L-malen äter upp fengäddans slemskikt, samt skada fjällen, vilket kan leda till väldigt tråkiga sår och infektioner.

Jag har själv hållit massor av olika fengäddor i olika storlekar med olika L-malar utan problem. Allt från vanliga gibbiceps till L14 till L24 med både stora och små upper och lowerjaws. Någon gång ibland har jag sett små ljusa partier på någon fengädda eller öronål, men antingen så har det varit en engångsföreteelse eller så har jag i det fallet flyttat på fengäddorna eller L-malen/arna.

Men ibland kan det bli som bilderna visar. Katastrof... Och upplägget i mitt fall nu var inte optimalt, vilket kan ha varit anledningen till att det blev så här... I detta fallet släppte jag ner 8 st stressade nya fengäddor i akvariet där det redan gick 1 st medelstor gibbiceps och 2 st ganska bajtiga Pseudacanthicus spinosus (se bilder). Av dessa två olika arterna så är det gibbin som är en trolig bov generellt sett, om det skulle dyka upp gråa fläckiga sår under en längre tid. Men eftersom fengäddorna blev så här illa skadade över en natt, är jag ganska säker på att det är P. spinosus som är bovarna, då de kan vara extremt territoriella. Speciellt om de bott i akvariet utan konkurrens en längre stund och det plötsligt dyker ner 8st stora nya fiskar som är i vägen...

Kommer uppdatera här i tråden hur detta utvecklas. Malarna är flyttade på och 100% vatten är bytt i akvariet... Nu håller jag tummarna att detta läker utan några större komplikationer.
Fortsättning... Bilder från i förrgår och idag. Började bli lite rött och irriterat men har nu börjat läka igen. 80-90% VB varannan dag, samt lite rengöring av viss mekanisk filtrering.
Uppdatering. Nu har de flesta fengäddor läkt, och de har läkt bra. Bara några av de som blev värst drabbade som har lite grått kvar... Men inga sår och inga infektioner eller annat trist. Har trappat ner lite på vattenbyten nu då allt läkt fint som det ska.

Tur fengäddor har sina ganoidfjäll. 😀
Tråkigt, samtidigt som det är skönt att du hanterat det bra så fiskarna läkt.
Men å andra sidan, väldigt nyttig och lärorik tråd!
Skrivet av ericzon
Tråkigt, samtidigt som det är skönt att du hanterat det bra så fiskarna läkt.
Men å andra sidan, väldigt nyttig och lärorik tråd!
Ja, lite så jag tänkte. Eftersom jag själv fått frågan ett antal gånger så tänkte jag att det var lika bra att dokumentera och dela med sig nu när det väl hände mig.
Nu har de i princip läkt! Bara yttepytte lite kvar på en palmas och sen så får vi se hur/om fenorna växer ut igen på bl.a. teugelsin, nu när det läkt ihop... 🙂
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.