Övrigt

»

Mastacembelus shiranus rosette

Hej! Har precis skaffat världens sötaste lilla varelse: Mastacembelus shiranus rosette från The Great Lake Malawi och har googlat i princip ALLT men det finns ju tyvärr inga överdrivna mängder info om denna sötnos...behandlar den för vita prick just nu (upptäckte det tidigt, har behandlat honom/henne i en vecka & den äter fryst Artemia som en liten häst numera & verkar superpigg...so, fingers crossed....), är det någon här som har erfarenhet av denna art? Har den tillsammans med 6 fredliga Aulanocara-ciklider (3 par) + en liten men tuff Ancistrus, har bra PH i plurret, regelbundna vattenbyten etc, matar varannan dag med Artemia & ciklidpellets, många grottor att gömma sig i...behöver jag tänka på något annat? När det gäller min nya älskling går jag ÅL IN...(jepp, bor i Göteborg...😉)
👍lägg gärna upp en bild!
Jaså... Det var du som tog den!!! 😬 Eller i alla fall en av dem. Såg Kents video när han fick in den första, och åkte dit dagen efter han postat det klippet, och så klart var den redan såld. Och den andra han fick in var ju redan tingad när han la upp nästa klipp. Nu är du ju skyldig att minst lägga upp lite bilder, men gärna lite videos på den och karet den simmar i! 💪

Jag har inte någon erfarenhet av just den arten, men av lite andra pilnäbbar (Mastacembelus erythrotaenia, M. armatus, M. siamensis) och jag tror de flesta är ganska lika i sitt beteende och krav, förutom kanske vattenvärden osv, som kan skilja mycket beroende på var de kommer från. Förutom att jag antar att den trivs bra i "malawi-vatten" (alltså de parametrar man siktar på när man håller malawiciklider) så är det nog bara att se till att det inte finns någon springa, öppning eller hål någonstans i täckglasen eller lock på karet, eftersom de är extremt bra på att rymma. Eller ta sig in i små utrymmen, så som filterkammare eller ytterfilter (been there, done that).

De flesta pilnäbbar verkar dessutom kunna bli ganska så handtama, i alla fall de större arterna. Så du kan ju pröva för skoj skull om du kan vänja den vid att bli handmatas. Och lycka till med medicineringen!

Btw, hör gärna av dig till mig om du skulle få för dig att sälja av den... 😎
Hej! Hur lägger jag upp en bild? Ber så fruktansvärt mycket om ursäkt, men jag har en mindre hjärnskada från en dykolycka och i och med den...har jag i princip levt under en sten i många år. (Inget ont om stenar, några av mina bästa vänner är stenar jag plockat i norska grottor..lite tragiskt kanske...😊). Så min datakunnighet är i ungefär samma klass som den hos en olm från Slovenien....som levt under jord i en grotta under hela sin levnad. Jag har en massa bilder & klipp på min lilla Mastacembelus "Houdini" (the escape artist) i Google photo, men hur lägger jag upp dem?? (Så tacksam för hjälp!!)
Ha!!! Jepp det var jag som tog honom...hade en jäkla tur som råkade vara hos Kenth just den morgonen (egentligen i syfte att köpa lev mygg) men hörde om lilla Houdini och det var inte lätt att låta bli....😉. Och han är sötare än något barn jag själv kunnat producera så...inga planer på att sälja honom vidare tyvärr...sorry 😬.
Han heter Houdini med rätta...han har undersökt båda filterkamrarna rätt så grundligt. Fick till slut sätta nät över båda "utsugen" eftersom han simmade motströms & tog sig in den vägen 😉
När du svarar på en tråd, så klickar du på "ladda upp bilder..." under den ljusa knappen som säger "posta". När du valt en bild så måste den hinna laddas upp innan du klickar på posta. När den laddat klart (du ser när den laddar) så dyker en miniatyr av bilden upp. Om du klickar på "posta" innan den laddat klart så följer inte bilden med.

Är det Houdini på din profilbild tro? 😀
Jajamen, det är Houdini på min profilbild. Ska se om jag lyckas lägga upp några bilder.
Jag tror att jag lyckades lägga upp bilder på Houdini den här gången: tusen tack för hjälpen! Ursäkta den långa väntan, det har varit en del elände med sjukdomar på hemmafronten. Jag slängde med en bonusbild tagen i en fiskaffär i Göteborg bara för att den är så kul, det stod "25% levande" på en del akvarier med saltvattensfisk. Inte det man önskar när man ska köpa ny fisk, direkt 😉. (Naturligtvis var det priset ägaren menade, men det stod faktiskt inte förtydligat någonstans...)
Jag tror att jag lyckades lägga upp bilder på Houdini den här gången: tusen tack för hjälpen! Ursäkta den långa väntan, det har varit en del elände med sjukdomar på hemmafronten. Jag slängde med en bonusbild tagen i en fiskaffär i Göteborg bara för att den är så kul, det stod "25% levande" på en del akvarier med saltvattensfisk. Inte det man önskar när man ska köpa ny fisk, direkt 😉. (Naturligtvis var det priset ägaren menade, men det stod faktiskt inte förtydligat någonstans...)
Houdini bild
Ännu en Houdini bild
Gött med en updatebild! Så jäkla snygg fisk... Måste ha, någon dag... 😍Hur är den i beteende? Gömmer sig mycket?
Han gömmer sig en del på dagen, men är alltid framme när det vankas mat och även på natten. Det absolut bästa han vet är lev blackworms; ibland fyller jag en liten pet-flaska med det och vatten, och lägger den på botten. Då simmar han in i flaskan och proppar sig full med käk, ser riktigt gulligt ut. Ofta gömmer han sig under en av pumparna, nedgrävd i sanden. Lägger jag i fryst Artemia brukar hans nos sticka upp och så gräver han sig gradvis upp ur sanden och börjar glufsa i sig. Har inte haft honom många månader men han börjar redan bli en tjockis!
Han var ganska skygg mot de andra fiskarna (Aulanocara & Ancistrus) i början, men har blivit tuffare och tuffare med tiden. Häromdagen fick jag se honom köra bort en blå Aulanocarahanne för första gången: han nafsade den upprepade gånger i stjärtfenan tills den flyttade på sig. Han ser nästan ut som en liten spökmuräna på nosen och han verkar bli mer och mer respektingivande mot de andra invånarna! 🐍
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.