Akvarium och teknik

»

Ljusarmaturer till ett 900L

Jag skulle behöva slänga mina två gamla hemska T8 ramper åt skogen och ordna en ny och snyggare ljuslösning till mitt 900L. De här två gamla ramperna är avsedda att ligga på aluminiumramens inre kant men ligger nu direkt på täckglaskanterna (då den transparanta plexin som satt under lysrören var helt paj när jag köpte dom begagnat). Det repar glaset och känns som att det alltid är på gränsen till att glaset ska knäckas. Dessutom är ljuset kasst och ramperna skitfula. Och bara 5 av 8 hållare fungerar utan att glappa enormt. Ja, ni förstår.

Sen är det så att jag har två katter samt att fiskarna gillar att hoppa och skvätta. Någon form av skydd för karet är alltså ett måste. Katterna gillar dessutom också att hoppa, särskilt på akvariet. Den ena väger 7,5 kg så jag ser hellre att han hoppar på en styv aluminiumramp än ett sviktande täckglas på 4 mm.

Det ser alltså ut som att jag skulle behöva något form av ny heltäckande ramp med vettigt ljus. Gärna med luckor för matning och vettiga utgångar för alla ytterfilter och sladdar till cirkulationspumpar. Men jag tycker det är svårt att hitta något passande till ett 900 (200x75 men "innermått" för att något ska kunna ligga på den inre aluminiumkanten är 195,5x70,5).

Att ställa ledramper på glaset känns sådär. Att hänga de från taket men låta katterna hoppa på glaset utan skydd känns också sådär. Eventuellt finns också lösningen att använda någon lösning typ Seras led lysrör som kan placeras i alla lysrörshållare och har separat ström till varje lysrör som den nedan. https://www.cyberzoo.se/akvaristik/belysning/led-belysning-akvarium/sera-led-x-change/lysror-led-sera-daylight-sunrise.html

Kanske är en bra lösning? Någon som testat? Slipper köpa en troligen svindyr ny ramp även om kostnaden per rör blir en del. Men de riktigt fula och mindre bra befintliga ramperna blir då kvar...

Hilfe!
Du skulle ju kunna byta täckglasen till kanalplast eller plasttak till exempel, då kan katterna ha släktträff utan att nåt kan hända. Då funkar ju hängande lampor, alternativt lägga lamporna på distanser direkt på "taket". Vi skrotade täckglasen till vårat 720 då varje gång man rörde i dem så höll man andan i tron att de skulle ge upp, monterat plasttak istället med lamporna direkt på.
Såna här kanske vore något? Jag kör såna på mitt 8500L och det funkar finfint.

https://www.willabgarden.se/produkt/isolerplast-6-mm-700-mm-bredd/1969-1283 274kr för 2100x700mm
+
2st https://www.willabgarden.se/produkt/tatningsprofil-isolerplast/1902-1283 20kr
Lite silikon på kanterna och på med listerna så kommer det inget vatten i dom.

Fraktfritt dessutom :)

Intressant lösning där! Sjukt prisvärd dessutom... Är materialet hyfsat styvt eller kommer det att svikta en massa om katter går på det eller jag placerar någon LED-ramp på? Påverkar det ljusinsläppet något märkbart?Skrivet av Zybeer
Intressant lösning där! Sjukt prisvärd dessutom... Är materialet hyfsat styvt eller kommer det att svikta en massa om katter går på det eller jag placerar någon LED-ramp på? Påverkar det ljusinsläppet något märkbart?Det är tillräckligt styvt utan lister men med lister kan det bara bli bättre.

Jag har inte katt-testat men det ska nog inte vara några problem, är väl snarare att iom att dom är så lätta så kan det finnas risk att den åker av om man inte säkrar upp den.

Har märkt av att det kan mattas av lite men handlar nog mer om att man behöver torka av/göra rent dom lika gärna som man gör det med täckglas.

Ljusinsläpp har jag inte märkt av någon större försämring jämfört med glas.
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.