Emblem
  • Facebook: Jens Hägglund
Statistik
  • Skapade trådar: 100
  • Totalt antal poster: 1152
  • Uppladdade bilder: 984
  • Mottagna rockningar: 1314
  • Antal prestationer: 21 av 24
Upplåsta prestationer
88%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (6,10%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,60%)
The Big Mouth
Postat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,21%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (9,54%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,75%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,84%)
Mr Popular
Fått minst 1000 inlägg rockade
Extremt ovanlig (0,40%)
Mr Generous
Rockat minst 1000 inlägg
Extremt ovanlig (0,21%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,92%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,87%)
Look, My Camera Is A Phone
Postat minst 500 bilder
Extremt ovanlig (0,35%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,93%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,91%)
Rockstar 2016
Blivit en Rockstar för 2016
Extremt ovanlig (0,73%)
Rockstar 2017
Blivit en Rockstar för 2017
Extremt ovanlig (0,82%)
The Facebooker
Ihopkopplad med Facebook
Mycket ovanlig (4,73%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (7,00%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,81%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (3,96%)
One Time, At Band Camp
Skapat 20 nya trådar
Extremt ovanlig (0,92%)
The Creator
Skapat 50 nya trådar
Extremt ovanlig (0,19%)
Unika prestationer
Månadens postare, april 2016
Skrivit mest på forumet under månaden
Månadens postare, maj 2016
Skrivit mest på forumet under månaden
10 senast postade inlägg
Vilse i LED belysningens undervattens djungel!?
Jag smyger in en liten fråga här då ni verkar ha grym koll på ljus och led och jag verkligen inte har det. Vill ha ett trevligt ljus för bra skimmer på rovfisken samt framhäva mönstren på Fengäddorna med något rödaktigt ljus inblandat.

Vad tror nu om lösningarna nedan? Det hade varit ruskigt smidigt att kunna använda mina befintliga gamla skräpramper (T8) då de även fungerar som ett sätt att skydda täckglasen från hoppande katter...

https://www.cyberzoo.se/akvaristik/belysning/led-belysning-akvarium/sera-led-x-change/

Hur mycket "mer" ljust får man av ett ledrör jmf. motsvarande trötta T8? Tycker det är sjukt svårt att jämföra olika ljuskällor. En bra riktig ramp hade rimligen varit bäst men har inte möjlighet att hänga över karet eller ställa på som det ser ut just nu.

Tack på förhand :)
Simons fisk-tråd
Härligt saftiga bitar 🌭
En gång MFK... Part Deux
Det blev ett SunSun HW-704A. Jag har ett sedan tidigare och den här uppdaterade varianten fungerar riktigt bra (till skillnad från det gamla modellen som jag har haft en del strul med). Rätt mycket filter för en tusenlapp där det även ingår (enklare) filtermedia :)
En gång MFK... Part Deux
Härligt att ha hallen full av tunga paket 😊 Fiskarna blev så glada att de slog av kåpan på cirkulationspumpen...

Mina två Lapradei ville också vara med på en bild. De ser nästan ut att ha fattat tycke för varandra.
Svampus fiskar och kar
Vad är det för hiskeligt åbäke som skymtas bakom stjärten på pseudon?
Chili- och odlingstråd
Klart man odlar chili 😁 Satte lite små plantor sent i somras efter flytten då jag var otålig. 13 sorter igång från den odlingen samt några små apelsinträd, avocado och en liten mango bl.a. Orkar inte köra något extra ljus däremot så de blir lite rangliga. Tyvärr har jag trips lite överallt, får alltid det på min chili. Tror de har överlevt och följt med i flytten i en gammal palm jag tog med mig hit.

Längtar efter att sätta ut plantorna på balkongen i lite rejäla krukor!
En gång MFK... Part Deux
Sådärja, precis beställt ett nytt filter och mer Garnet Sand :D Nu kör vi igeeeeen!
Tankar runt frysfoder?
Samma foder hos mig i stort. Alaspa pollock, räkor med skal, skalade räkor, blåmusslor. Lite annat skoj när jag stöter på det men det där är nog basen utöver pellets/sticks.
Mina fiskar och kar
Mycket jag gillar här! Härligt att se!
Svampus fiskar och kar
Huvudet tar verkligen upp en stor del av den fiskens totala längd =) Väldigt läcker fisk! Alltid tråkigt när en Gar blir lite sned men det är ju nog svårt att helgardera sig mot för de vanliga mer robusta arterna. Kan tänka mig att det är riiiktigt utmanande för de där. Spännande att se hur den fortsätter att utvecklas och om den växer ifrån dina Florida :)

Typiskt att Fengäddor ska vara så kinkiga på lekfronten. Jag hade riktigt gärna testat att försöka få lek på någon art som ett "nästa steg" i min Fengäddsfacination men det känns ganska utmanande. Best of luck till dom hos @Sjebbe nu istället helt enkelt!
10 senast startade trådar
Ljusarmaturer till ett 900L
Jag skulle behöva slänga mina två gamla hemska T8 ramper åt skogen och ordna en ny och snyggare ljuslösning till mitt 900L. De här två gamla ramperna är avsedda att ligga på aluminiumramens inre kant men ligger nu direkt på täckglaskanterna (då den transparanta plexin som satt under lysrören var helt paj när jag köpte dom begagnat). Det repar glaset och känns som att det alltid är på gränsen till att glaset ska knäckas. Dessutom är ljuset kasst och ramperna skitfula. Och bara 5 av 8 hållare fungerar utan att glappa enormt. Ja, ni förstår.

Sen är det så att jag har två katter samt att fiskarna gillar att hoppa och skvätta. Någon form av skydd för karet är alltså ett måste. Katterna gillar dessutom också att hoppa, särskilt på akvariet. Den ena väger 7,5 kg så jag ser hellre att han hoppar på en styv aluminiumramp än ett sviktande täckglas på 4 mm.

Det ser alltså ut som att jag skulle behöva något form av ny heltäckande ramp med vettigt ljus. Gärna med luckor för matning och vettiga utgångar för alla ytterfilter och sladdar till cirkulationspumpar. Men jag tycker det är svårt att hitta något passande till ett 900 (200x75 men "innermått" för att något ska kunna ligga på den inre aluminiumkanten är 195,5x70,5).

Att ställa ledramper på glaset känns sådär. Att hänga de från taket men låta katterna hoppa på glaset utan skydd känns också sådär. Eventuellt finns också lösningen att använda någon lösning typ Seras led lysrör som kan placeras i alla lysrörshållare och har separat ström till varje lysrör som den nedan. https://www.cyberzoo.se/akvaristik/belysning/led-belysning-akvarium/sera-led-x-change/lysror-led-sera-daylight-sunrise.html

Kanske är en bra lösning? Någon som testat? Slipper köpa en troligen svindyr ny ramp även om kostnaden per rör blir en del. Men de riktigt fula och mindre bra befintliga ramperna blir då kvar...

Hilfe!
Ants Canada - Något liknande med akvarietema?
Jag fick upp några videos från Ants Canadas youtubekanal som förslag och efter att ha tittat lite grand så blev jag mer eller mindre hooked på att följa de väldigt detaljerade och välredigerade skildringarna av hur de olika myrkolonierna och övrigt liv i ett antal olika terrarier utvecklas. Han har tom. en del räkor och små rasboror som städpatrull i en mindre vattendel i ett av terrarierna.

https://www.youtube.com/channel/UCONd1SNf3_QqjzjCVsURNuA

Någon mer som har sett/fastnat för det här? Sjukt otippat för min del inte direkt är myrintresserad men det är bara så intressant... Hoppet tändes om att kanske, kanske har någon gjort något liknande med akvarietema? Typ att följa ett saltvattenskar över något år och se allt liv dyka upp och utvecklas ur den levande stenen. Eller något riktigt stort kar med mycket smått liv och få följa den utvecklingen. Möjligheterna borde vara väldigt stora! Den här killen har 2,5 miljoner subscribers med ett så pass nischat ämne...
Butiker i Göteborg som tar hem från Glaser?
Hos vilka lokala butiker brukar ni beställa Glaserfisk?
Köpa täckglas i Göteborg?
Ett av mina täckglas rämnade igår kväll, väldigt knepigt, helt utan yttre påverkan. Det blev som en fint vågmönster längs kanten.

Jag har två katter så inte jättebra att köra utan. Sen kan ju Fengäddorna ta sig ut ibland med. Finns det några rekommenderade ställen att få tag i nya glas här i Göteborg? Kanske tom på en helg?

Ping @svampus @sjebbe ?
Alternativ till Julas Blästersand
Avsedd för sandfilter bör den här väl vara likvärdig eller bättre? Dessutom just nu billigare ? Ska se hur den ser ut bara. Samma kornstorlek
Ladda upp videos i sina inlägg?
Jag hittar inte alternativet längre alls?
Brachyplatystoma capapretum
En "mini" Piraiba? Fanns inne hos Glaser nu. Fortfarande rätt stor men om det största exemplaret var under 90 cm i naturen kanske den här gynnaren lugnar ned sig vid 60?

Någon som testat?
Flytta mycket fisk 100 mil - hur blir det bäst?
Det är så att jag kommer att flytta inom det närmaste halvåret. Närmare bestämt ned till Göteborg. Vilket känns riktigt kul och spännande, särskilt när det finns så många aktiva eldsjälar där nere samt ett stort utbud på fiskfronten och nära till kontinenten :)

Men hur går jag till väga för att flytta all fisk och akvarier i 100 mil? Tar säkert 13 timmar med stopp och någon skåpbil/lastbil tänker jag. Hyra här och lämna där lösning bör säkert fungera?

Hur har ni gjort när ni har flyttat fisk långt för att minimera risk för dåligheter? Tack och lov har jag till största delen Fengäddor som inte gör buken upp i första taget men det finns en hel del malar, tigrar, knivar, gäddor, klätterfiskar, praktbotior, ålar etc med. Ett 900 L, ett 450 L, ett 230 L och ett 70 L ska också med på färden, samtliga igång.

Hur hade ni gjort? Hur har ni gjort vid liknande situationer? Det känns som ett rejält jobb att plocka isär, frakta iväg och bygga upp allt igen... Men jag släpper väldigt ogärna fiskarna då jag har samlat ihop vad jag har just nu över runt 4 år...
Skydda trägolv under akvarium
Det lutar åt en flytt inom en relativt nära framtid och då ser det ut som att jag måste klara mig utan mina nuvarande praktiska men fula plastmattor. Hur gör ni för att skydda eventuella trägolv (klickgolv och liknande)? Lite dropp och spill blir det ju alltid, ibland något värre om något filter jäklas. Finns det bra lösningar att ha under karen för att skydda golven?
Större akvarium i framtiden - hus med källare?
Jag och min sambo har så smått börjat fundera på att köpa hus, kanske. Och givetvis så börjar jag fundera kring vad som erbjuder bästa akvaristiska förutsättningar. Spontant tänker jag något utrustat med en rejäl källare med golvbrunn? Vet inte hur vanligt det är i vanliga hus iof. Sen börjar väl källare bli mer ovanligt pga risk att fukt tränger in utifrån och liknande?

Att bygga ett större kar på plats i källare eller bottenvåning tänker jag kan vara en god idé för att på sikt bygga stort. Hur har ni resonerat?

Alternativt ett garage full med akvarier a la Jozi men det hade varit trevligt att ha karen inne i det egentliga huset om möjligt. Golven är väl lite av ett potentiellt problem då klickgolv och liknande inte riktigt uppskattar väta.

Sen har jag idéer om att en rejäl damm skulle göra sig bra i trädgården...

Så helt enkelt. Vilken typ av boende bör jag leta efter så att det är väl anpassat till att gå riktigt bananas på fiskfronten? :D
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.