Akvarium och teknik

»

2000liter på torpargrund

1/4
Köpte en bostadsrätts villa, byggd 1993, under sommaren och har sedan dess fnulat på hur jag ska få in ett tillräckligt stort akvarium i huset.
Just nu lutar det åt att beställa ett kar på 250x120x70cm med någon form av "in tank sump" samt en benställning från http://akwarium.szczecin.pl, sen blir det nog en bakgrund från Aquadecor. Ursprungligen var tanken att få det platsbyggt av någon firma men hittade ingen som ville göra det till ett rimligt pris.

Största orosmomentet just nu är husgrunden eftersom huset har krypgrund/torpargrund och det verkar vara helt hopplöst att googla sig fram till hur mycket man egentligen kan belasta golvet. Har hittat siffror på 200kg/m2 totalvikt för hela golvytan, minst 300kg/m2 på balk mitt och 500kg/m2 som någon form av svårdefinierad max belastning för balkarna.

Min plan just nu är att täcka golvet under karet med en presslimma en platta av dubbel 15mm konstruktionsplywood på 350x130cm, dels för att sprida trycket men kommer sätta en sarg på den och klä den med dammduk som översvämningsskydd.

Sen kommer det egentliga problemet - jag antar att jag behöver sätta stöttor under golvet men är lite tveksam om det räcker att göra som jag gjort med mina andra kar och bara slå/pressa in stöttor mot asfaboarden. Kruxet är nämligen att jag inte kommer åt själva balkarna utan att riva bort minst asfaboarden.

Parketten sviktar under mina andra kar men jag misstänker att det beror på att parketten ligger med lite distans eller dämpningsmatta mot balkarna. Där braskaminen som levererades till huset stod är det förstärkt med en klack av lättbetongblock men även där har golvet sviktat lite.
Platsen jag har tänkt ha karet på är omgiven av två ytterväggar och en bärande innervägg.

Hur gör man enklast för att få att sova gott på nätterna efter att man har installerat ett 2000liters kar i ett hus med krypgrund?
Räcker det med att sprida lasten med plattan och pressa in stöttor under asfaboarden eller ska man ta sig omaket att öppna upp golvet helt sätta stöttor direkt mot balkarna eller kanske tom gjuta en klack? Ska jag göra något permanent ingrepp i golvet behöver jag fråga styrelsen i bostadsföreningen om lov med risk att de säger nej.

Någon som har gjort något liknande eller har andra erfarenheter som kan hjälpa?

Bild på hur det ser ut nere i min grund
Brädorna är garanterat spikade i bjälkarna :)
Vad är det för skit som sitter i ventilerna? Har du avfuktare där?
Tidigare ägaren hade satt igen några av ventilerna av någon anledning.
Ta bort det som sitter i ventilerna, ett av problemen med krypgrund är ju fukt. Sen kan du ju skära ett hål å titta var balkarna sitter, men som PatrickPata skriver lär brädorna sitta i balkarna. Att sätta stöttor med asfaboarden emellan är bara att begära problem. Du måste isånafall pressa in stöttan så pass hårt att du komprimerar asfaboarden till max, annars lär det hända grejer när du belastar uppifrån.
Fukt i krypgrunden via ventilerna är jag inte så orolig för (har en gång i tiden varit certifierad torrluftsmekaniker och plastpåsarna sitter inte kvar längre).

Med de andra karen (ett 575l och ett 420l) försökte jag få in stöttorna så rakt under där fötterna på benställningen skulle hamna som möjligt och där det inte fanns någon lämplig bräda att sätta stöttan mot skruvade jag upp en regel i brädorna så jag fick nått att sätta stöttorna mot som var i kontakt med brädorna (som jag också gissade är spikade i balkarna). Jag kan se att karen påverkar parketten runt fötterna på benställningen och jag har fått justera om 575liters karets fötter lite men de har inte börjat luta åt något håll (iaf inte så jag kan mäta det med vattenpasset).
Är det värt att ta bort parketten där akvariet ska stå och öppna upp ner till balkarna så jag blir säker på att plywooden verkligen ligger stumt mot balkarna eller kommer vikten på plattan att se till att parketten hamnar stumt mot balkarna utan att det blir snedare än vad karet tål?

Vågar man pressa underifrån med en domkraft eller finns det risk att man trycker loss någonting då?
https://www.rovfisk.se/thread/111455/
Här har du en som förstärk golvet, och förutom att göra det hade jag gjutit under och stöttat balkarna, 2000 liter vatten är inget å leka med. Sannolikheten att karet trycker ner golvet jämnt mot balkarna är rätt liten, trä är ju ett levande material som reagerar olika.
Hej,

Här kommer ett tips från snickaren.

Häng 45x195 reglar under brädorna genom att skråskruva dem upp i brädan,
Gör detta över hela den yta du ska ha akvarie på.
Skruva sedan en likadan på andra hållet så den hänger i de första du satte.
Lägg sedan betongplattor 40x40x5cm i singeln så de ligger plant.
Beroende på vilken plats du ha nedåt nu så kan du antingen slå in träkåkar med polyrethanlim mellan så de spänner mellan teglen och betongplattan alternativt om avståndet är större så skruvar du en 95x95 stolpe i både den övre och nedre reglen så den slutar 20mm ovanför betongplattan så slår du in träkilarna där. Bör vara tjärpapp mellan betongplatta och kilar.

Hoppas du hängde med.
Snackat lite med grannen som bott här sedan husen byggdes och konstruktionen är ungefär som jag misstänkte men med tillägget att det tidigare var plastmatta som man sannolikt har låtit ligga kvar när man sedan har lagt dit parkettgolvet.
Så vad jag behöver göra nere i grunden är jag inte så fundersam på (bra tips med polyuretan lim och träkilar) men behöver jag bryta bort parketten och få bort den gamla plastmattan och den dämpmatta som ligger under parketten eller räcker det med att lägg den dubbla plywoodsplattan direkt ovanpå parketten?
Hej,

Rent byggnadstekniskt så påverkar plastmattan inget.
Gällande foamen under parketten påverkar den inte heller då du kommer ha ett jämnt tryck över hela ytan.

Lägg en 25mm tjock plywood på parketten samt förstärk med en 5mm tjock stålplatta som är 60mm i diameter under fötterna.

Använd en linjelaser när du ställer upp karet och mät från glasbiten så du får samma värde, kontrollmät detta vid påfyllning så ingen sättning påverkar.

Mvh Håkan
Glasbotten menar jag inte glasbiten
Rent tekniskt är ju botten en glasbit :)
Ska jag sätta balkarna cc60? Sätter jag en betongplatta under varje "korsning" eller kan jag sätta dem glesare?
Översta bjälkarna cc300mm

Nedre cc 1200mm

En platta/ben i varje ände max 1200mm mellan dem.
Hur går det?
Det går lååångsamt framåt. Beställde virket i söndags och väntar på besked när det ska levereras, passade på att beställa hem när Beijer hade fri frakt. Sen vet jag inte riktigt när jag drar igång byggandet då jag väntar på att akvariefirman ska svara på lite frågor om utformningen av akvariet innan jag slutligen lägger beställningen.
Akvarie- och ölbryggar-hobbyn i samspel... Började bygga lite fast det går trögt satan att få svar från den polska akvarie firman och Beijer levererade fel längd på balkarna. Dessutom räckte limmet bara till så långt som syns på bilden
Tungt när det jävlas😀. Men det kommer bli bra👍🏻👍🏻
Skrivet av rambo
Akvarie- och ölbryggar-hobbyn i samspel... Började bygga lite fast det går trögt satan att få svar från den polska akvarie firman och Beijer levererade fel längd på balkarna. Dessutom räckte limmet bara till så långt som syns på bilden
Kör fejan. Jag får mitt nästa helg. Typ 2 månader sent men gör mig inget. Poppis kille
Skrivet av rambo
Akvarie- och ölbryggar-hobbyn i samspel... Började bygga lite fast det går trögt satan att få svar från den polska akvarie firman och Beijer levererade fel längd på balkarna. Dessutom räckte limmet bara till så långt som syns på bilden
Blir alltid bättre i slutändan då det jävlas i början😁
1/4
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.