Emblem
  • Användaren har inget emblem än.
Statistik
  • Skapade trådar: 5
  • Totalt antal poster: 37
  • Uppladdade bilder: 14
  • Mottagna rockningar: 36
  • Antal prestationer: 5 av 24
Upplåsta prestationer
21%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (6,10%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (9,54%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,92%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,91%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (3,96%)
10 senast postade inlägg
Byta inriktning?
För att mäta tempen på vattnet jag fyller på har jag lindat en bit aluminiumfolie runt slangen och sticker in tempproben på termometern jag använde när jag brygger öl under folien. Den reagerar inte blixt fort vid temp justeringar men ger en hint att man ligger rätt i temp.
2000liter på torpargrund
Så har nu fått en offert på ett akvarium levererat färdig byggt hem till tomtgräns av diamantaquarien och varit förbi en lokal smides firma och hört om de kan ge mig en offert på en ställbar bänk. Så än har jag inte gett upp :)
Någon som vet om diamantaquarien levererar så föraren kan lossa karet utan kundens hjälp eller om man behöver få fram en lastmaskin eller något?
Vilka rovfiskar föredrar du!? Hjälp!
Rocka, rovmal eller arrowana är ganska precis vad jag ville ha när jag skaffade mitt 575 för 15 år sedan :) Dock så läste jag på och konstaterade att jag hade varit för snål och köpt ett för litet kar för det.
OM man absolut prompt ska skaffa en rocka till ett 540liters kar, vilken man nog egentligen inte ska, så är en av flera grundförutsättning att filtreringen är i fullt inkört och om jag uppfattade ditt inlägg rätt så är karet ny startat (?) vilket gör att det är en ännu sämre ide. Sen är rockan den absolut utan jämförelse bästa fisken jag haft.
Så rockor - ge inte upp idén helt men vänta åtminstone ett år och räkna ut hur du ska lösa ett större kar för du kommer vilja ha det.
RTC - om du vill ha rovmalar så titta på Sorrubim Lima , inte lika maffiga som RTC, TSN och Perruno men kanske tom lite roligare beteende - ganska många stora malar verkar vara väldigt passiva.

Vilka rovfiskar föredrar du!? Hjälp!
Har själv ett 575liters som "huvudkar" även om ett större är på gång.
Har just nu en marble motoro rocka i karet tillsammans med en liten ornatopinis fengädda och ett par L075 malar. Rockan är på gränsen till för stor nu efter 3år och jag hade velat haft henne i ett större kar nyss.
Det jag har haft i karet tidigare i rovfisk väg är fengäddor, gäddciklider, lima malar, AT Dats och Channa Aurantimaculata. Om jag behåller karet i framtiden så kan jag tänka mig att det blir någon mellanstor tropisk channa, Aurantin blir lite för stor och det var lite bökigt att få till bra vinterdvala. Hade en Parachanna Africana för ett gäng år sedan som var mycket trevlig.

Vid 1400-1500 liter så är det väl inte så mycket som verkligen är standard, dvs någon bygger och håller dem på lager snarare än bygger på beställning, så det blir inte så väldigt mycket dyrare att beställa ett med mått som passar dig.
Visa fisken.
Många klagar på jänkarna som vägrar använda metriska mått men engelsmännen är värst som blandar metriska och imperial - har försökt följa en instruktion där de omväxlande använde newton och footpound för att avsluta med ett moment utan enhet
Visa fisken.
Tyckte jag såg en V8 i tråden tidigare och om du klarar av att omvandla foot-pounds till nm så ska det nog inte vara några problem med grains till gram :)

2000liter på torpargrund
Det suger ju en hel del.
Jag kanske får börja leta efter en annan leverantör iaf, fast om det inte dykt upp någon ny aktör de senaste 6 månaderna så blir kommer nog bli för dyrt.
2000liter på torpargrund
Fantastiskt segt att få svar från akvariebyggaren, nu svaras det inte på FB meddelanden heller :(
@faltaren: Hur har det gått för dig?
2000liter på torpargrund
Akvarie- och ölbryggar-hobbyn i samspel... Började bygga lite fast det går trögt satan att få svar från den polska akvarie firman och Beijer levererade fel längd på balkarna. Dessutom räckte limmet bara till så långt som syns på bilden
Vilse i LED belysningens undervattens djungel!?
Jag kikade runt en del 2014 när jag skaffade mitt 80x80x65 kar och valde då att bygga en egen ljusramp med powerledar istället för att skaffa en Maxspect. Var en del meck men ljuset blev bra tillslut iaf även om jag aldrig lyckades bygga en ramp som är lika snygg och smidig som en färdig köpt. Nått år senare uppgraderade jag mitt 575liters till LED och köpte då led lister från Åleds och monterade dem i min gamla heltäckande ramp vilket var ett mycket enklare bygge som ger bra ljus (iaf tillräckligt bra för mig) utan några brusande fläktar.
Kommer troligen bli "Åleds lister" i nästa rampbygge oxå.
Disco effekterna har jag fått bort genom att ha frostat täckglas i form av akrylplast från biltema, det stjäl en del ljus och plasten sviktar men jag kör ändå inte någon av ramperna på 100% och det sviktar inte mer än att det funkar.
10 senast startade trådar
2000liter på torpargrund
Köpte en bostadsrätts villa, byggd 1993, under sommaren och har sedan dess fnulat på hur jag ska få in ett tillräckligt stort akvarium i huset.
Just nu lutar det åt att beställa ett kar på 250x120x70cm med någon form av "in tank sump" samt en benställning från http://akwarium.szczecin.pl, sen blir det nog en bakgrund från Aquadecor. Ursprungligen var tanken att få det platsbyggt av någon firma men hittade ingen som ville göra det till ett rimligt pris.

Största orosmomentet just nu är husgrunden eftersom huset har krypgrund/torpargrund och det verkar vara helt hopplöst att googla sig fram till hur mycket man egentligen kan belasta golvet. Har hittat siffror på 200kg/m2 totalvikt för hela golvytan, minst 300kg/m2 på balk mitt och 500kg/m2 som någon form av svårdefinierad max belastning för balkarna.

Min plan just nu är att täcka golvet under karet med en presslimma en platta av dubbel 15mm konstruktionsplywood på 350x130cm, dels för att sprida trycket men kommer sätta en sarg på den och klä den med dammduk som översvämningsskydd.

Sen kommer det egentliga problemet - jag antar att jag behöver sätta stöttor under golvet men är lite tveksam om det räcker att göra som jag gjort med mina andra kar och bara slå/pressa in stöttor mot asfaboarden. Kruxet är nämligen att jag inte kommer åt själva balkarna utan att riva bort minst asfaboarden.

Parketten sviktar under mina andra kar men jag misstänker att det beror på att parketten ligger med lite distans eller dämpningsmatta mot balkarna. Där braskaminen som levererades till huset stod är det förstärkt med en klack av lättbetongblock men även där har golvet sviktat lite.
Platsen jag har tänkt ha karet på är omgiven av två ytterväggar och en bärande innervägg.

Hur gör man enklast för att få att sova gott på nätterna efter att man har installerat ett 2000liters kar i ett hus med krypgrund?
Räcker det med att sprida lasten med plattan och pressa in stöttor under asfaboarden eller ska man ta sig omaket att öppna upp golvet helt sätta stöttor direkt mot balkarna eller kanske tom gjuta en klack? Ska jag göra något permanent ingrepp i golvet behöver jag fråga styrelsen i bostadsföreningen om lov med risk att de säger nej.

Någon som har gjort något liknande eller har andra erfarenheter som kan hjälpa?

Firma som platsbygger akvarium
Någon som känner till någon som kan platsbygga ett akvarium, till någorlunda bra pris, i trakterna runt Motala?
Någon som har haft ett företag som platsbyggt ett akvarium? Prisskillnad mot att köpa ett färdigt och frakta hem det?
Skillnad på Motoro och Motoro
Sen ett par år har jag en marbled Motoro som är vildfångad i Colombia som jag nu står i valet och valt över om jag ska sälja innan jag flyttar eller ta stöket med att försöka flytta en rocka när jag har en flyttfirma som kommer ta 3-4 dagar på sig flytta mitt kar till det nya huset.
Rockan jag har har alltid varit pigg och aktiv, äter med glupande aptit men växer ändå långsamt (hon är idag ca25cm över disken), har aldrig rört några andra fiskar (har bl.a. relativt små malar med henne) och hon har aldrig visat någon någon tendens att villa slå med taggen även om man lyfter undan henne när hon blir alltför nyfiken på algskrapan eller nått annat när man gör nått i akvariet.
Har jag bara haft tur eller är alla marbled motoro som min? Ligger skillnader på individnivå eller mellan floder eller mellan länder?
Vad är oddsen att jag får tag på en ny rocka som fungerar som denna?
Auranti växer inte och har svullna ögon
Köpte tre C.Aurantimaculata för drygt ett år sedan och två av dem har växt som de ska och är idag ca 30cm. Den tredje har bara blivit lite drygt 20cm och har fått "buggeyes"/utstående ögon med valkar runt. Alla tre gick tillsammans tills de två som växer normalt parade ut sig och flyttade den tredje över till ett större kar.
Är det något att vara orolig över? Någon som har nått tips hur man blir av med bugeyes?
Större "möbelkar"
Vilka tillverkar schyssta stora kar (minst 800liter) med bra möbel och ramp av bra kvalitet?
Planerar att uppgradera lite när jag kommer hem från utlandet till hösten och hittar inget jag riktigt gillar förutom Åleds, men tycker han ramper är lite tråkiga (och det svider en del i plånboken).
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.