Akvarium och teknik
»Kallt västkustakvarium
Hej, jag kikar lite här ibland då jag är intresserad av att hålla våra inhemska fiskar. Det pratas ofta om kyla men det är sällan några kompletta lösningar presenteras. Jag har gjort ett eget projekt med att ha ett kallvattensakvarium där fokus verkligen är på att hålla en låg temperatur i akvariet för kallvattensfiskar och djur. Det här akvariet har nu varit igång i ungefär 8 månader och projektet i sig är väldigt lyckat än så länge, även om det likt alla mina projekt aldrig blir helt färdigt :-)
Jag är för övrigt ganska usel på att stava, så förlåt på förhand det för de skrivfel som blivit...
[ATTACH=CONFIG]7856[/ATTACH]
Akvariet har saltvatten, jag har fortfarande inte hållit något eget sötvattensakvarium någon så exakt hur man skulle lösa det huvudsakliga problemet som blir med ordentlig kyla i vattnet i sötvatten vet jag ännu inte... Mer om det sedan. Så saltvatten är det som gäller. Målen med projektet var att kunna hålla alger effektivt och att kunna reglera temperaturen bra. Ett ytterligare mål var att få ner energiförbrukningen så mycket det gick då akvariet står på Skövde Akvarieförening och vi delar broderligt på propparna där...
Jag börjar med akvariet.
Akvariet i sig ska kunna hålla åtminstone 8 grader var målet i ungefärlig 20 grader rumstemperatur. Jag har tidigare experimenterat med luftkylning men det är ett elände som kräver väldigt mycket omsorg(ska man ha en ordentlig kylning blir avdunstningen från karet direkt vidrig, har man även saltvatten som jag så blir alla fläktar kortlivade...) och man kan aldrig nå så låga temperaturer med avdunstningskylning. En kompressorkylare är det enda riktiga alternativet.
Utbudet är enormt och väldigt varierande i prisklasser. Jag är både snål och fattig så jag var något mindre ambitiös och köpte därför en Resun Mini-200 kylare. Den har en kompressor på 1/13 hästkraft. Jag köpte min från Fish-street: http://www.fish-street.com/resun_mini20_chiller_eu_delivery?category_id=146 Den kosta mig i slutändan ca 2000 kronor efter svensk införselmoms. Ca 1300 kr innan, dock från Hong Kong. Jag skulle hellre beställa från Storbritannien där de går köpa från nu. Det gick inte då.
[ATTACH=CONFIG]7846[/ATTACH]
Min erfarenhet av kylare är överlag god. Den är trevlig, den har en annan typ av fläkt med än de flesta andra kylare har vilket gör den här relativt tyst för en akvariekylare. Dock var iaf min fläkt av bedrövlig kvalitet. Den har gått sönder en gång men jag lyckades laga den, den låter bedrövligt nu dock och verkar blåsa lite sämre än innan. Min tanke är att hitta en ny fläkt av bra kvalitet att byta ut den mot. Med en W mättare så ligger kylaren på 140W när den är igång, det tycker jag är helt ok. Temperaturen går justera ända ner till 4 grader vilket är perfekt. Termostaten är lite för feg dock egentligen. Den fungerar så att den sänker ner vattnet till inställd temperatur sedan stänger den av sig. När tempen sedan stigit två grader så startar den igen. Jag hade föredragit 1 eller 1,5 graders skillnad istället för stabilitet. Men man kan inte få allt. Troligtvis går det koppla in en egen termostat för den händige. Jag driver vattnet till kylaren med en Eheim 1048. Eheimen har då ett förfilter på sig så det inte ska komma in skräp i kylaren. Det kan nog bli jobbigt...
[ATTACH=CONFIG]7847[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7853[/ATTACH]
När temperaturen sänks under 16 grader så kommer den kalla akvaristens största fiende och visar sig ansikte: Kondensen. Om du tar och kyler ett vanligt akvarium till 6 grader i ett vardagsrum kommer det bli en så sinnessjuk kondens på rutorna att du kan undra om det inte gått hål någonstans. Kondensen är en bieffekt av ett annat problem. Nämligen att glas är helt uselt på att isolera värme och kyla. Den släpper effektivt in värme från rummet om vattnet är kallare än omgivningen och tvärt om fall man vill ha det varmt och skönt i vattnet. En lösning är att bygga akvariet i 30 mm akryl. Det kommer ge en underbar isolering, otroligt liten förvränging av både bild och färger. Tjockleken övervinner även akrylens tråkiga mjukhet som annars tvingar fram urfula sarger som akrylkar plågas av annars. Akvariet kommer troligtvis även vara oförstörbart. Det finns en australisk kille med ett sådant här akvarium. Avundsjukan är grotesk här hemma. Men jag är fortfarande snål och fattig så någon 30 mm akryl är det inte frågan om. Jag körde på glas.
[ATTACH=CONFIG]7839[/ATTACH]
Jag har redan lagt begränsade ambitioner på karet för att få resultatet i sig så nära min vision som möjligt så jag köpte ett 120 liters akvarium från Imazoo istället. Sedan isolera jag den på alla sidor utom toppen och framrutan med 30 mm frigolit. Först måla jag dock sidorna med färg då min budget inte räckte till någon BTN slimline jag annars gärna haft, eller Aquaterra. Jag skulle dock fästa frigoliten med silikon, så först maskera jag där jag skulle lägga silikonet. Sedan målade jag. Jag ville silikona fast frigoliten dels så den satt bra, men även så att den skulle täta ordentligt och göra en sluten luftspalt mellan glaset och frigoliten så att ingen hemsk och ond rumsluft skulle cirkulera där och låta luftens fukt kondensera mellan frigoliten och glaset och skapa mögel och ondska däribak. Jag kan varmt rekommendera en annan färg än biltemas svarta listfärd med. Den täckte bra(efter 6 lager) men hade helt fel färg och dessutom krympte den av temperaturen efter några månader. Det bilda iofs ett underhållande mönster så det är inte katastrofalt. Men troligtvis är akrylfärg bättre.
[ATTACH=CONFIG]7849[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7840[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7845[/ATTACH]
Då jag ville kunna se in i akvariet så kunde jag dock ej sätta frigolit där med. Jag testa först att bara låta rutan vara fri men på grund av kondensen som blev så var det inte acceptabelt att göra en sådan lösning. Jag tog inspiration av fönster därmed och gjorde ett dubbelglas på framrutan. Jag köpte aluminuim U profil på Beijers och gjorde en ram av denna. Aluminium är bra för det är lätt och glassilikon fäster bra på det. Det är även lätt att kapa... Och det rostar inte. Jag silikona sedan fast ramen på framrutan. Sedan klista jag en ny 4 mm glasruta utanpå ramen. Jag försegla sedan dubbelglaset genom att fylla upp profilerna med glassilikon. Jag hällde även i en matsked silica gel torkningskulor inne i dubbelglaset för att de skulle ta upp den lilla fukt som fanns där. Dubbelglaset har fungerat riktigt bra, enda nackdelen är att det är omöjligt att fota med blixt in i akvariet. Vilket bara är bra för kamerablixtar är av ondo... Man märker även hur effektiv värmeledare aluminiumet är då det faktiskt kondenserar ibland på rutan ändå, men bara där det är aluminium bakom.
[ATTACH=CONFIG]7842[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7850[/ATTACH]
Jag använder streampumpar av typ Tunze 6015 för cirkulation av vattnet. De har dock magneter som fästs utanpå akvariet. Det fungera illa med min isolerande frigolit i vägen. Där fick jag skära ut hål i frigoliten först, sätta in magneten och sedan silikona fast rundeln som jag skar bort. Det fungera bra men man kan inte flytta pumparna i framtiden utan att tömma karet så som det står nu.
[ATTACH=CONFIG]7844[/ATTACH]
Jag nämnde ett problem tidigare, det har också med kylan att göra. Ner till 16 grader ungefär är inte så smärtsamt att köra akvariet som ett varmt ungefär. Men när vi sänker oss under 12 grader så händer en underlig sak. Nitrifieringsbakterierna går i dvala! Eller näst intill. Filterkapaciteten i tiogradigt vatten är något att gråta över. Helt kass. Då jag kör saltvatten dock och har högt PH så finns en bra lösning, det är skummaren. På grund av att vi har ett förhållande som är konstant mellan ammonium och ammoniak i akvariet och ammoniak är en gas så har skummaren en kanonbra fördel. Den kan lufta ut ammoniaken. Eftersom förhållandet är konstant så kommer ammonium förvandlas till ammoniak när vi luftar ut denne. Detta gör att vi effektivt kan plocka ut delar av nitrifikationscykeln innan den ens startat i princip! Skummaren får även ut en del skräp innan det börjat brytas ner. Men i praktiken räcker inte detta utan man måste fortfarande vara noggrann med att inte mata för mycket och ha ett mekaniskt filter som görs rent ofta. Djuren är ju växelvarma med för den delen så de behöver mindre mat när det blir kallare. I ett sötvattenskar fungerar detta inte så länge man inte håller uppe pht. Där skulle jag testa med större mekaniska filter man gör rent ofta och stora vattenbyten(om man har tillräckligt kallt kranvatten, annars får det kylas med. Kanske kan lösas med ett extra kar och kylklampar). Vore man en otroligt häftig människa skulle man kunna skapa ett ytterfilter med en värmeväxlare som värmer vattnet som kommer in i filtret och kyler det igen när det ska ut. Om någon här skaffar ett sådant blir han/hon min permanenta idol.
Fortsättning i nästa inlägg, jag skrev tydligen för mycket...
Jag är för övrigt ganska usel på att stava, så förlåt på förhand det för de skrivfel som blivit...
[ATTACH=CONFIG]7856[/ATTACH]
Akvariet har saltvatten, jag har fortfarande inte hållit något eget sötvattensakvarium någon så exakt hur man skulle lösa det huvudsakliga problemet som blir med ordentlig kyla i vattnet i sötvatten vet jag ännu inte... Mer om det sedan. Så saltvatten är det som gäller. Målen med projektet var att kunna hålla alger effektivt och att kunna reglera temperaturen bra. Ett ytterligare mål var att få ner energiförbrukningen så mycket det gick då akvariet står på Skövde Akvarieförening och vi delar broderligt på propparna där...
Jag börjar med akvariet.
Akvariet i sig ska kunna hålla åtminstone 8 grader var målet i ungefärlig 20 grader rumstemperatur. Jag har tidigare experimenterat med luftkylning men det är ett elände som kräver väldigt mycket omsorg(ska man ha en ordentlig kylning blir avdunstningen från karet direkt vidrig, har man även saltvatten som jag så blir alla fläktar kortlivade...) och man kan aldrig nå så låga temperaturer med avdunstningskylning. En kompressorkylare är det enda riktiga alternativet.
Utbudet är enormt och väldigt varierande i prisklasser. Jag är både snål och fattig så jag var något mindre ambitiös och köpte därför en Resun Mini-200 kylare. Den har en kompressor på 1/13 hästkraft. Jag köpte min från Fish-street: http://www.fish-street.com/resun_mini20_chiller_eu_delivery?category_id=146 Den kosta mig i slutändan ca 2000 kronor efter svensk införselmoms. Ca 1300 kr innan, dock från Hong Kong. Jag skulle hellre beställa från Storbritannien där de går köpa från nu. Det gick inte då.
[ATTACH=CONFIG]7846[/ATTACH]
Min erfarenhet av kylare är överlag god. Den är trevlig, den har en annan typ av fläkt med än de flesta andra kylare har vilket gör den här relativt tyst för en akvariekylare. Dock var iaf min fläkt av bedrövlig kvalitet. Den har gått sönder en gång men jag lyckades laga den, den låter bedrövligt nu dock och verkar blåsa lite sämre än innan. Min tanke är att hitta en ny fläkt av bra kvalitet att byta ut den mot. Med en W mättare så ligger kylaren på 140W när den är igång, det tycker jag är helt ok. Temperaturen går justera ända ner till 4 grader vilket är perfekt. Termostaten är lite för feg dock egentligen. Den fungerar så att den sänker ner vattnet till inställd temperatur sedan stänger den av sig. När tempen sedan stigit två grader så startar den igen. Jag hade föredragit 1 eller 1,5 graders skillnad istället för stabilitet. Men man kan inte få allt. Troligtvis går det koppla in en egen termostat för den händige. Jag driver vattnet till kylaren med en Eheim 1048. Eheimen har då ett förfilter på sig så det inte ska komma in skräp i kylaren. Det kan nog bli jobbigt...
[ATTACH=CONFIG]7847[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7853[/ATTACH]
När temperaturen sänks under 16 grader så kommer den kalla akvaristens största fiende och visar sig ansikte: Kondensen. Om du tar och kyler ett vanligt akvarium till 6 grader i ett vardagsrum kommer det bli en så sinnessjuk kondens på rutorna att du kan undra om det inte gått hål någonstans. Kondensen är en bieffekt av ett annat problem. Nämligen att glas är helt uselt på att isolera värme och kyla. Den släpper effektivt in värme från rummet om vattnet är kallare än omgivningen och tvärt om fall man vill ha det varmt och skönt i vattnet. En lösning är att bygga akvariet i 30 mm akryl. Det kommer ge en underbar isolering, otroligt liten förvränging av både bild och färger. Tjockleken övervinner även akrylens tråkiga mjukhet som annars tvingar fram urfula sarger som akrylkar plågas av annars. Akvariet kommer troligtvis även vara oförstörbart. Det finns en australisk kille med ett sådant här akvarium. Avundsjukan är grotesk här hemma. Men jag är fortfarande snål och fattig så någon 30 mm akryl är det inte frågan om. Jag körde på glas.
[ATTACH=CONFIG]7839[/ATTACH]
Jag har redan lagt begränsade ambitioner på karet för att få resultatet i sig så nära min vision som möjligt så jag köpte ett 120 liters akvarium från Imazoo istället. Sedan isolera jag den på alla sidor utom toppen och framrutan med 30 mm frigolit. Först måla jag dock sidorna med färg då min budget inte räckte till någon BTN slimline jag annars gärna haft, eller Aquaterra. Jag skulle dock fästa frigoliten med silikon, så först maskera jag där jag skulle lägga silikonet. Sedan målade jag. Jag ville silikona fast frigoliten dels så den satt bra, men även så att den skulle täta ordentligt och göra en sluten luftspalt mellan glaset och frigoliten så att ingen hemsk och ond rumsluft skulle cirkulera där och låta luftens fukt kondensera mellan frigoliten och glaset och skapa mögel och ondska däribak. Jag kan varmt rekommendera en annan färg än biltemas svarta listfärd med. Den täckte bra(efter 6 lager) men hade helt fel färg och dessutom krympte den av temperaturen efter några månader. Det bilda iofs ett underhållande mönster så det är inte katastrofalt. Men troligtvis är akrylfärg bättre.
[ATTACH=CONFIG]7849[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7840[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7845[/ATTACH]
Då jag ville kunna se in i akvariet så kunde jag dock ej sätta frigolit där med. Jag testa först att bara låta rutan vara fri men på grund av kondensen som blev så var det inte acceptabelt att göra en sådan lösning. Jag tog inspiration av fönster därmed och gjorde ett dubbelglas på framrutan. Jag köpte aluminuim U profil på Beijers och gjorde en ram av denna. Aluminium är bra för det är lätt och glassilikon fäster bra på det. Det är även lätt att kapa... Och det rostar inte. Jag silikona sedan fast ramen på framrutan. Sedan klista jag en ny 4 mm glasruta utanpå ramen. Jag försegla sedan dubbelglaset genom att fylla upp profilerna med glassilikon. Jag hällde även i en matsked silica gel torkningskulor inne i dubbelglaset för att de skulle ta upp den lilla fukt som fanns där. Dubbelglaset har fungerat riktigt bra, enda nackdelen är att det är omöjligt att fota med blixt in i akvariet. Vilket bara är bra för kamerablixtar är av ondo... Man märker även hur effektiv värmeledare aluminiumet är då det faktiskt kondenserar ibland på rutan ändå, men bara där det är aluminium bakom.
[ATTACH=CONFIG]7842[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7850[/ATTACH]
Jag använder streampumpar av typ Tunze 6015 för cirkulation av vattnet. De har dock magneter som fästs utanpå akvariet. Det fungera illa med min isolerande frigolit i vägen. Där fick jag skära ut hål i frigoliten först, sätta in magneten och sedan silikona fast rundeln som jag skar bort. Det fungera bra men man kan inte flytta pumparna i framtiden utan att tömma karet så som det står nu.
[ATTACH=CONFIG]7844[/ATTACH]
Jag nämnde ett problem tidigare, det har också med kylan att göra. Ner till 16 grader ungefär är inte så smärtsamt att köra akvariet som ett varmt ungefär. Men när vi sänker oss under 12 grader så händer en underlig sak. Nitrifieringsbakterierna går i dvala! Eller näst intill. Filterkapaciteten i tiogradigt vatten är något att gråta över. Helt kass. Då jag kör saltvatten dock och har högt PH så finns en bra lösning, det är skummaren. På grund av att vi har ett förhållande som är konstant mellan ammonium och ammoniak i akvariet och ammoniak är en gas så har skummaren en kanonbra fördel. Den kan lufta ut ammoniaken. Eftersom förhållandet är konstant så kommer ammonium förvandlas till ammoniak när vi luftar ut denne. Detta gör att vi effektivt kan plocka ut delar av nitrifikationscykeln innan den ens startat i princip! Skummaren får även ut en del skräp innan det börjat brytas ner. Men i praktiken räcker inte detta utan man måste fortfarande vara noggrann med att inte mata för mycket och ha ett mekaniskt filter som görs rent ofta. Djuren är ju växelvarma med för den delen så de behöver mindre mat när det blir kallare. I ett sötvattenskar fungerar detta inte så länge man inte håller uppe pht. Där skulle jag testa med större mekaniska filter man gör rent ofta och stora vattenbyten(om man har tillräckligt kallt kranvatten, annars får det kylas med. Kanske kan lösas med ett extra kar och kylklampar). Vore man en otroligt häftig människa skulle man kunna skapa ett ytterfilter med en värmeväxlare som värmer vattnet som kommer in i filtret och kyler det igen när det ska ut. Om någon här skaffar ett sådant blir han/hon min permanenta idol.
Fortsättning i nästa inlägg, jag skrev tydligen för mycket...
Inga rockningar
Här är fortsättningen på första inlägget.
Ett av mina mål var ju även att hålla alger så för dessa fick jag göra en bra lysramp. Alger vill ha mycket ljus, jag vill ha gröna alger som havssallat så röda våglängder var viktiga. Eftersom jag liksom inte haft sötvatten har jag heller inte haft lysrör på något akvarium. Så jag höll mig till det jag är van vid, det blev lysdioder. 36 stycken power leds blev det, där ljuset är fördelat på två tredjedelar 20,000K vitt ljus som ger ljus som är trevligt att se på och innehåller nödvändiga blå våglängder. Den sista tredjedelen blev rena röda dioder, hälften 620 nm rött och andra hälften 660 nm rött. Det röda ljuset är kraftigt och jobbigt att se på men de vita dioderna kompenserar upp detta. Den slutgiltiga ljusbilden ger ett ljus som påminner något om Aquarelle lysrör(mina nära och kära samt kamrater har lysrör så jag är inte helt avskild från de även om jag inte har några egna).
[ATTACH=CONFIG]7861[/ATTACH]
Lysdioderna monterades på en aluminium rätskiva från biltema, på motsatt sida montera jag två 80 mm fläktar. Detta var dumt. Jag skulle monterat dit en 92 mm fläkt istället. Nu kyler det väldigt bra men turbulensen när de två luftflödena kolliderar skapar oljud. Som dock drunknar i akvarielokalen som tur är... Dioderna körs på runt 2/3 styrka så rampen drar ca 60W. Det verkar vara tillräckligt. Jag har fått tillväxt på min blåstång bland annat.
[ATTACH=CONFIG]7863[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7858[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7862[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7860[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7859[/ATTACH]
I karet bor just nu två spindelkrabbor och en stenslutra. Stensnultran är jättefin och socialt missanpassad. Det går i princip inte ha några andra fiskar med den för de biter den ihjäl. Annars är de bra förstafiskar för de är mycket tåliga. De trivs även ganska bra i 20-22 gradig vatten, de äter allt, är lätta att hitta och fånga samt är intelligenta och intressanta fiskar att kika på. De är även släkt med Berggyltan som nog är mer i stil med vad som är en respektabel fisk på den här sidan :-)
[ATTACH=CONFIG]7857[/ATTACH]
Just nu är karet nere i 8 grader och vintern kör för fullt. Jag ska sedan höja det igen långsamt till ca 16 grader på sommaren och hösten. Även ljuset sänks nu på vintern för att höjas senare. Jag tror det är viktigt att försöka ge invånarna en vinterperiod. Vill man odla spigg tex är det i princip ett krav då många av våra djur är anpassade för att ha en vinterperiod och sedan en följande vår. Även algerna är skapta för detta. Vid vår yta är förhållande föränderliga under året. Om vi dyker och hämtar våra djur under termoklinen däremot så får vi såklart djur som vill ha mer konstanta förhållanden.
Det var väl det jag hade att säga än så länge om mitt kalla kar. Nu på året hoppas jag hitta mer alger, göra något åt min fisk, byta min kylarfläkt samt isolera slangarna till kylaren. Är det någon annan här som har igång ett kylt akvarium?
Ett av mina mål var ju även att hålla alger så för dessa fick jag göra en bra lysramp. Alger vill ha mycket ljus, jag vill ha gröna alger som havssallat så röda våglängder var viktiga. Eftersom jag liksom inte haft sötvatten har jag heller inte haft lysrör på något akvarium. Så jag höll mig till det jag är van vid, det blev lysdioder. 36 stycken power leds blev det, där ljuset är fördelat på två tredjedelar 20,000K vitt ljus som ger ljus som är trevligt att se på och innehåller nödvändiga blå våglängder. Den sista tredjedelen blev rena röda dioder, hälften 620 nm rött och andra hälften 660 nm rött. Det röda ljuset är kraftigt och jobbigt att se på men de vita dioderna kompenserar upp detta. Den slutgiltiga ljusbilden ger ett ljus som påminner något om Aquarelle lysrör(mina nära och kära samt kamrater har lysrör så jag är inte helt avskild från de även om jag inte har några egna).
[ATTACH=CONFIG]7861[/ATTACH]
Lysdioderna monterades på en aluminium rätskiva från biltema, på motsatt sida montera jag två 80 mm fläktar. Detta var dumt. Jag skulle monterat dit en 92 mm fläkt istället. Nu kyler det väldigt bra men turbulensen när de två luftflödena kolliderar skapar oljud. Som dock drunknar i akvarielokalen som tur är... Dioderna körs på runt 2/3 styrka så rampen drar ca 60W. Det verkar vara tillräckligt. Jag har fått tillväxt på min blåstång bland annat.
[ATTACH=CONFIG]7863[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7858[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7862[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7860[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7859[/ATTACH]
I karet bor just nu två spindelkrabbor och en stenslutra. Stensnultran är jättefin och socialt missanpassad. Det går i princip inte ha några andra fiskar med den för de biter den ihjäl. Annars är de bra förstafiskar för de är mycket tåliga. De trivs även ganska bra i 20-22 gradig vatten, de äter allt, är lätta att hitta och fånga samt är intelligenta och intressanta fiskar att kika på. De är även släkt med Berggyltan som nog är mer i stil med vad som är en respektabel fisk på den här sidan :-)
[ATTACH=CONFIG]7857[/ATTACH]
Just nu är karet nere i 8 grader och vintern kör för fullt. Jag ska sedan höja det igen långsamt till ca 16 grader på sommaren och hösten. Även ljuset sänks nu på vintern för att höjas senare. Jag tror det är viktigt att försöka ge invånarna en vinterperiod. Vill man odla spigg tex är det i princip ett krav då många av våra djur är anpassade för att ha en vinterperiod och sedan en följande vår. Även algerna är skapta för detta. Vid vår yta är förhållande föränderliga under året. Om vi dyker och hämtar våra djur under termoklinen däremot så får vi såklart djur som vill ha mer konstanta förhållanden.
Det var väl det jag hade att säga än så länge om mitt kalla kar. Nu på året hoppas jag hitta mer alger, göra något åt min fisk, byta min kylarfläkt samt isolera slangarna till kylaren. Är det någon annan här som har igång ett kylt akvarium?
Inga rockningar
Satan i gatan säger jag bara...riktigt häftigt!!
Idéen med värmeväxlare slog mig halvvägs in i första inlägget. Tyvärr är jag mätt på den svenska faunan efter allt snorklande och fiske att den kommer aldrig slå knut.
Åter igen, imponerande kar!
Idéen med värmeväxlare slog mig halvvägs in i första inlägget. Tyvärr är jag mätt på den svenska faunan efter allt snorklande och fiske att den kommer aldrig slå knut.
Åter igen, imponerande kar!
Inga rockningar
Inga rockningar
Wow, väldigt intressant läsning och helgrymt projekt! Akvarium med inhemska arter är nog något som många funderat på men aldrig riktigt kommer till skott. Med saltvatten har du dock höjt ribban några snäpp!
Håller med Sjebbe, riktigt imponerande!
Finns det fler arter du siktar på att hålla framöver?
Håller med Sjebbe, riktigt imponerande!
Finns det fler arter du siktar på att hålla framöver?
Inga rockningar
WOW! Sjukt intressant läsning, stort tack för att du delade med dig av ditt projekt! :) Kan man få se en helkarsbild?
Inga rockningar
Kul att det är intressant :-)
Sjebbe: Hur man kan tröttna på svenska faunan är obegripligt ;-) Finns ju hur mycket häftigt som helst. Det finns en Norsk kille som heten Jon-Olav. Han är en stor del av min inspiration och inspirera många av mina lösningar(snarare jag kopiera...). Han hälsa ju på en kompis i sin blogg i somras, kolla in rockan och hajen på bilderna längs ned här: http://www.jonolavsakvarium.com/planktonproject/201307/pproject201307.html
Hur du ska fiska upp de får du fråga någon annan om dock, det är det lurigaste med den här hobbyn. Att fiskaffären lever sitt eget liv ;-) Som tur är så är allt gratis...
Migraine: Tackar!
Johan_86: Tack. Jag vill gärna ha rötsimpa egentligen, de ser så fräcka ut. Men de verkar ännu besvärligare att hålla med sällskap än min stensnultra... Svart smörbult, sjurygg och sjökock är också väldigt häftiga fiskar. En Havsros hade inte suttit fel med det heller.
Tigerflickan: Jag är en bedrövlig fotograf men jag skickar med två bilder här. En från Augusti och en från november. Karet är egentligen i en uppstartsfas fortfarande så det ser lite blandat ut, just idag är det ganska kalt på alger i det då det är så lite ljus på nu på vintern. Till sommaren blir det spännande att se vad som tagit sig.
Augusti:
[ATTACH=CONFIG]7869[/ATTACH]
November:
[ATTACH=CONFIG]7872[/ATTACH]
Jag tar med lite andra bilder med på forna invånare. Min dödmans hand klara sig inte. Han uppskatta in när krabborna klättra så på han. Eremiten var sliten när jag fick han, krabban han rymde...
[ATTACH=CONFIG]7870[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7871[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7873[/ATTACH]
Sjebbe: Hur man kan tröttna på svenska faunan är obegripligt ;-) Finns ju hur mycket häftigt som helst. Det finns en Norsk kille som heten Jon-Olav. Han är en stor del av min inspiration och inspirera många av mina lösningar(snarare jag kopiera...). Han hälsa ju på en kompis i sin blogg i somras, kolla in rockan och hajen på bilderna längs ned här: http://www.jonolavsakvarium.com/planktonproject/201307/pproject201307.html
Hur du ska fiska upp de får du fråga någon annan om dock, det är det lurigaste med den här hobbyn. Att fiskaffären lever sitt eget liv ;-) Som tur är så är allt gratis...
Migraine: Tackar!
Johan_86: Tack. Jag vill gärna ha rötsimpa egentligen, de ser så fräcka ut. Men de verkar ännu besvärligare att hålla med sällskap än min stensnultra... Svart smörbult, sjurygg och sjökock är också väldigt häftiga fiskar. En Havsros hade inte suttit fel med det heller.
Tigerflickan: Jag är en bedrövlig fotograf men jag skickar med två bilder här. En från Augusti och en från november. Karet är egentligen i en uppstartsfas fortfarande så det ser lite blandat ut, just idag är det ganska kalt på alger i det då det är så lite ljus på nu på vintern. Till sommaren blir det spännande att se vad som tagit sig.
Augusti:
[ATTACH=CONFIG]7869[/ATTACH]
November:
[ATTACH=CONFIG]7872[/ATTACH]
Jag tar med lite andra bilder med på forna invånare. Min dödmans hand klara sig inte. Han uppskatta in när krabborna klättra så på han. Eremiten var sliten när jag fick han, krabban han rymde...
[ATTACH=CONFIG]7870[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7871[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]7873[/ATTACH]
Inga rockningar
Tröttnat är väl fel ord :) men mätt på det kanske låter bättre.
En kollega till mig höll sina humrar i en stor tank innan han kokade dem. Karet gick nog i hela sommaren i kallförråd. Han hämtade en jävla massa sten/grus och satte i en skummare. Ska se om jag hittar klippet på youtube.
Sånt som är mer avlägset och inte lika väldokumenterat lockar mig. Min dröm hade varit att spendera 1 månad långt in i djungeln någonstans i Asien vid en lagom bred och outforskad flod. Men det är ju jag det det :P
En kollega till mig höll sina humrar i en stor tank innan han kokade dem. Karet gick nog i hela sommaren i kallförråd. Han hämtade en jävla massa sten/grus och satte i en skummare. Ska se om jag hittar klippet på youtube.
Sånt som är mer avlägset och inte lika väldokumenterat lockar mig. Min dröm hade varit att spendera 1 månad långt in i djungeln någonstans i Asien vid en lagom bred och outforskad flod. Men det är ju jag det det :P
Inga rockningar
För mig är lite tvärt om på sätt och vis. Jag hoppade in i hobbyn med tropiska saltvatten, först för att jag tyckte fiskarna hade så fina färger och former. Men senare för att jag tyckte det skulle vara roligt att komma närmre levande koraller som jag bara sett på TV. Men när jag hållit på två år så började jag intressera mig mer för våra egna arter. Mest för att jag kom till insikt att jag kunde bra mycket mer om vad som fanns på Indonesiens kust än på vår egen. För mig var vår västkust otroligt främmande och exotisk med sina nedtonade färger och helt andra ekosystem. För mig blev hemma borta :-) Men det kan ju vara relaterat till att jag är uppvuxen här på mitten av Västergötland, mina erfarenheter av kusten innan akvaristiken var begränsad och jag var i princip inte intresserad av havet för något annat än som badplats.
Det jag är mest intresserad av med akvaristik är att bygga små ekosystem som man kan observera. Med det så försöker jag få akvarierna mina att sköta sig själva mer eller mindre så att jag kan observera. Med det innebär att mina kar ofta ser lite grova och smutsiga ut, men jag tycker det är kul att se hur invånarna själva rensar upp och ansar runt. Där är saltvattensakvaristiken ganska överlägsen för den har ett otroligt mycket bättre utbud på lägre djur och kryp som hanterar rester, överbliven mat och alger än sötvatten som i princip är beroende av snäckor, räkor och hoppet om att ens malar ska äta alger :-)
Det jag är mest intresserad av med akvaristik är att bygga små ekosystem som man kan observera. Med det så försöker jag få akvarierna mina att sköta sig själva mer eller mindre så att jag kan observera. Med det innebär att mina kar ofta ser lite grova och smutsiga ut, men jag tycker det är kul att se hur invånarna själva rensar upp och ansar runt. Där är saltvattensakvaristiken ganska överlägsen för den har ett otroligt mycket bättre utbud på lägre djur och kryp som hanterar rester, överbliven mat och alger än sötvatten som i princip är beroende av snäckor, räkor och hoppet om att ens malar ska äta alger :-)
Inga rockningar
Det är helt klart så att saltvattenets artrikedom överstiger sötvatten. Men havet slutar ju aldrig, det övergår ju till annat jorden runt. Medans en sjö avstängd från alla andra vattendrag kan innehålla arter som inte finns på någon annan plats på klotet. Således kan ekosystemet vara helt unikt...med det sagt så delar vi fascinationen men ditt vatten e kallt och salt och mitt är varmt och mestadels sött :)
Inga rockningar