Filtrering och vattenkemi

»

Sumpfiltrering på hjul!

Skapar en tråd för min sump till mitt ~1000 liters kar, som står på en träskiva med hjul!

Tror bara jag har postat lite blandade bilder på detta filterprojekt i min egen bildtråd (https://www.rovfisk.se/thread/70800/), så jag tänkte jag gör en egen tråd för det hela nu när det är klart, vilket det har varit ett tag. Men jag kom på idag när jag satt och kollade igenom lite bilder på mobilen att jag helt glömt av att ladda upp en video jag klippte ihop i somras när jag gjorde rent sumpen och använde min rullbara funktion för första gången! ?

Så jag börjar lite baklänges genom att posta klippet när det är färdigt, så ska jag försöka leta fram bilder från start till slut när jag byggde ihop allt, och posta det i kronologisk ordning sen... Kommer antagligen göra lite förändringar i sumpen vid nästa rengöring, kanske idag. bland annat justera om placeringen av viss filtrering, och knö ner mer biologiskt material. Men anyways, här är klippet i alla fall.
KING!
Blev faktiskt sjukt sugen på att fixa en sump nu.
Återkommer med beställning snart! Kan man få den levererad och installerad? :)
Skrivet av ericzon
KING!
Blev faktiskt sjukt sugen på att fixa en sump nu.
Återkommer med beställning snart! Kan man få den levererad och installerad? :)
Tack! Ja alltså, det är ju en av fördelarna med att montera hjul på. Hemleverans blir så mycket smidigare! ?
Så, jag börjar från början, bortsett från att ha burit hem själva akvariet och fixat med det... Första steget var att fixa själva avrinningen, dvs borra hål för genomföringar. Jag valde att köra med två st eftersom man med två rör kan skapa en "tyst" avrinning, och det är så klart en säkerhet med två rör istället för ett, om något skulle täppa igen.

Jag limmade all PVC förutom 90° vinklarna som sitter ihop med genomföringarna inuti själva akvariet så att jag kan vrida och vända på dem, vilket jag behövde när jag sedan skulle justera fram en "tyst" avrinning. Mer bilder och text hur jag gjorde avrinningen "tyst" kommer i ett kommande inlägg.
Nästa steg var att ställa dit själva sumpakvariet (110x45x45cm) för att kontrollera att avrinningen hamnat rätt, se till att avrinningen sitter där den ska med hjälp av en sorts rörklämma (tror jag de kallas?) som jag skruvade fast i ställningen, limma ihop PVCrören för returen och även se till att den sitter där den ska.

Jag fick även i denna veva hem min bakgrund från Aquadecor, vilket gjorde att jag även kunde kontrollera att allt fick plats och hamnade som jag tänkt. Bakgrunden är både hård och flexibel på samma gång, samt att den inte flyter. Så jag tryckte helt enkelt dit bakgrunden, lite grann i kläm mellan botten och stagen i toppen av karet, och den satt riktigt bra där. Inget lim eller silikon, inga magneter, ingenting mer än bakgeunden...

Dessutom blev det en "naturlig" utbuktning i bakgrunden precis där avrinningen är, vilket jag inte ens hade tänkt på, så det problemet löste sig självt. ?
Sedan var det att fortsätta med själva sumpen. Med tanke på det väldigt begränsade utrymmet inunder bänken, så fick det bli att konstruera en rullbräda för sumpakvariet. En gammal plyfaskiva som låg och skrotade räckte till både rullbräda och "landbana", för sumpen att rulla ut på.

Hjulen jag använde till rullbrädan är dessa, från Bauhaus: https://www.bauhaus.se/mobelhjul-25x13mm-fast
Och de ska enligt beskrivningen kunna bära upp 30kg / hjul. Eftersom att sumpen när det är toppfyllt (vilket det väldigt sällan är) rymmer ca 222 liter så kändes det ganska lagom med 10 hjul.

"Landningsbanan" blev alldeles perfekt i tjocklek (dvs precis samma som själva botten av ställningen som rullbräda och sump står på) när jag limmade fast en heltäckningsmatta på den sidan som ligger ner mot golvet vid användning. Så att sumpen kan rullas ut, utan att hamna på eller rulla över ojämnheter... Win win, och lite flax, for även detta var ett problem jag inte hade tänkt på förrän jag väl upptäckte att det var löst. ?

Även den totala höjden (sumpen + mjukt underlag + plyfaskiva + hjul) var något jag inte tänkt på, vilket gjorde att när jag först använde 1.5cm tjock cellplast så tog sumpakvariet i det ena avrinnigsröret med ventilen på... Så det fick bli ett tunnare material, ett sorts "golvunderlag", istället. Men, trots detta var hela arrangemanget ändå lite för högt för att jag skulle kunna komma åt de PVC rör i slutet av avrinningen som jag var tvungen att kunna plocka av och på (som man ser att jag gör i klippet. Så, jag fick ta till sågen och ta bort en del av de breda reglarna i själva akvariebänken. Även fast jag vet att det är en extremt stadig bänk med överdimensionerade mått och material, så kändes det "sådär" att sitta under ett vattenfyllt akvarium på 1 kubik samtidigt som man sågar i själva ställningen. ?

Nu har jag tyvärr inga bra bilder på hur jag gjorde med de två 90° vinklarna som är början på avrinningen i själva akvariet, så jag får försöka förklara det i text... Jag tror de flesta här inne har koll på hur det fungerar, men jag skriver ändå. Finns kanske någon som läser detta som inte hört / sett det förr. ?

Eftersom jag vill ha en tyst avrinning, så satte jag som nämnt en kulventil på det ena av de två avrinnigsrören. På samma rör, högst upp, så vred jag ner 90° vinkeln så att den i princip står vågrätt, istället för lodrätt som på de tidigare bilderna. Den andra 90° vinkeln står fortfarande lodrätt dock. Sedan, när jag väl vattenfyllt allt och satte igång returen till sumpen så finjusterade jag flödet på returpumpen samt kulventilen. Delvis fick sumpen inte tömmas för fort, och jag behövde se till att avrinningen med kulventil sväljer precis så mycket vatten så att vattenytan i huvudakvariet stiger sakta upp till den andra avrinningen och där sipprar endast "överflödet" ner. Dvs att det röret som har en ventil sväljer i princip 99% av allt vatten, medans det andra röret endast tar den sista 1%.

Viktigt att tänka på när man gör en avrinning på detta sätt är att vid ett strömavbrott måste sumpen kunna själva allt vatten som rinner ut, eftersom att det ena avrinningsröret är några cm under vattenytan, när system är igång. Detta är varför man ofta bygger en avrinningsbox eftersom att det då endast är vattnet innanför boxen som rinner ner i sumpen, vid ett strömavbrott. Men jag kontrollerade detta genom att toppfylla både huvudakvariet och sumpen, sedan satte jag igång returpumpen och väntade tills allt var stabilt. Sedan markerade jag var vattenytan hamnade i sumpen och ser alltid till att vattenytan i sumpen är ungefär där... Wall of text, men förhoppningsvis glädjer det kanske någon. ?
Därefter var det en av de roligare (och klurigare) delarna av projektet, att limma facken i sumpen... Här fick jag en hel del hjälp av diverse kunniga folk i hobbyn som guidade mig till hur jag skulle placera och placera facken. Eller, det fick jag snarare hjälp med innan jag ens skar till glasbitarna som skulle bli facken, men jag fick lite hjälp på vägen hur som helst. ?

Själva limmningen blev lite klurig iomed det väldigt smala utrymmet mellan facken, men jag löste det ganska bra. Inte särskilt snyggt estetiskt sett, men för första limmningen av fack i sump är jag ändå ganska nöjd med resultatet... Vet inte om det syns så bra på bilderna för övrigt, men varje fack är ca 1cm lägre än det tidigare, för att det skall finnas lite av ett naturligt "fall". Även om det inte är mycket.

Klippte och klistrade lite med plastraster och buntband för att skapa distanser mellan botten av sumpen och filtermaterialet, eftersom vattnet flödar ner genom materialet och upp genom de smala facken. Ville inte riskera att det blir alldeles tätt där nere, samt att det blev en bra sedimentering där också. Enkelt att se när det börjar bli mycket bös, och dags för rengöring.

Filtermattorna och filtervadden ni ser på bilderna här var bara ett "första utkast". Vid varje rengöring har jag bytt plats och ändrat på den mekaniska filtreringen lite, samt fyllt på med ännu mer biologisk filtrering. Mer bilder på det kommer sen.
Har du nån aktuell bild på sumpen där det är igång?
Skrivet av ChristofferJonsson
Har du nån aktuell bild på sumpen där det är igång?
Yes, det kommer. ?
Jag var tvungen att borra några hål i bakgrunden eftersom jag inte satt några raster eller liknande i den. Eftersom den inte är limmad någonstans tänkte jag att vattnet kommer flöda genom alla springor i kanterna men jag tänkte också att jag väntar och se hur det blir... Vattnet steg tyvärr i akvariet på utsidan av bakgrunden, vilket innebar att vattnet inte tog sig förbi bakgrunden tillräckligt snabbt. En tanke jag hade var att göra spår/tänder i bakgrunden högst upp, som en avrinning, men bakgrunden är för mjuk. Så det blev ett gäng hål i en skreva där det inte syns. Och det fungerade bra. Nu flödar vattnet genom bakgrunden i en lagom takt.

Fixade också belysning över sumpen så att man kan se vad som händer, och se vad man gör när man är där och grejar. ?

Första rengöringen = utvärdering. Filtervadden och de tätaste filtermattorna blev så klart snabbt smutsiga och behövde göras rent oftare. Eftersom det finaste "skall" vara sist i filtreringen och eftersom jag inte når längre in än knappt halva sumpen när den står där den ska stå, så bytte jag plats på dem litegrann. De hamnade i de sista facken, så att jag enkelt kan göra rent dem vid behov, utan att koppla loss och fulla ut sumpen.

Och just det, en sak jag glömde i förra inlägget. Jag var tvungen att komma på ett sätt för K1 materialet att inte hamna i nästa fack, och åter igen tog jag vad jag hade liggandes hemma. Ett sorts plastgaller som jag drog ihop med buntband till en cylinder, och tryckte in under den rutan som skiljer K1 materialet från nästa fack. Det fastnar lite K1 där ibland och jag kommer nog göra en bättre lösning på det i framtiden, men tills vidare så duger det. K1 moving bed:en drivs för övrigt av två st luftpumpar (marina 200) med totalt 360 l/h. Detta verkar duga, men kommer eventuellt uppgraderas längre fram.
Kul att se bra lösningar! ?

Var har du hittat det vita plastgallret? Brukar köpa från dammbutiken men det är rätt dyrt.. Det här kanske är billigare och lättare att få tag på?
Skrivet av Erik
Kul att se bra lösningar! ?

Var har du hittat det vita plastgallret? Brukar köpa från dammbutiken men det är rätt dyrt.. Det här kanske är billigare och lättare att få tag på?
Tack! Är mer nöjd med vissa lösningar än andra, hehe. Men det är ju hela poängen med DIY... Testa sig fram!

Just det vita gallret jag använt blev över på farsans jobb. Sånt som skulle slängas. Det brukar kallas för "plastraster undertak" eller "vetnitlationsraster". T.ex. här går det att köpa: https://undertaket.se/produkt/ventilationsraster/
Dock vet jag inte om det är riktigt samma sorts plast, och därmed tålighet som de som dammbutiken säljer. Men det duger bra till DIY-projekt. Har även använt dessa för att avdela kar.
Glömde av att posta sista uppgraderingen... Snubblade över lite biofiltrering för ett tag sedan och tryckte ned det i några av facken. Så, så här ser det ut idag. Kommer antagligen ändra/dra ifrån/lägga till något längre fram. Men det verkar fungera rätt bra som det är.
Skrivet av HampusH
Glömde av att posta sista uppgraderingen... Snubblade över lite biofiltrering för ett tag sedan och tryckte ned det i några av facken. Så, så här ser det ut idag. Kommer antagligen ändra/dra ifrån/lägga till något längre fram. Men det verkar fungera rätt bra som det är.
Hur funkar bio rören dränkta?
Har 10kg i mitt dropp filter och där funkar det bra, dock sugen på att köpa mer och ha i framtida sump med ☺️
Skrivet av FredrikÖsterby
Hur funkar bio rören dränkta?
Har 10kg i mitt dropp filter och där funkar det bra, dock sugen på att köpa mer och ha i framtida sump med ☺️
Är det bacteria house du syftar på? Isf skulle jag nog rekommendera att köpa mountain tree lotus root bacteria house från sävne koi istället. Är konstruerade för att ha genomflöde av vatten i sig på ett helt annat sätt än vanlig bacteria house som jag upplever kloggar igen ganska så enkelt när dom ligger i sump.

https://www.savnekoi.se/store/category/mountain-tree-316843
Härlig läsning tack Mäster!!.???
Skrivet av TobiasKing
Är det bacteria house du syftar på? Isf skulle jag nog rekommendera att köpa mountain tree lotus root bacteria house från sävne koi istället. Är konstruerade för att ha genomflöde av vatten i sig på ett helt annat sätt än vanlig bacteria house som jag upplever kloggar igen ganska så enkelt när dom ligger i sump.

https://www.savnekoi.se/store/category/mountain-tree-316843
Ja precis det är dom jag syftar på ?
Ja det var det jag har hört i koi grupperna med, har ju mina i showern av den anledningen samt att dom funkade bättre i bra syresättning om jag kommer ihåg rätt.

En jäkla nytta gör mina kilon iallafall slangen hoppade i veckan och några timmar utan den så var vattnet katastrof .
Skrivet av FredrikÖsterby
Ja precis det är dom jag syftar på ?
Ja det var det jag har hört i koi grupperna med, har ju mina i showern av den anledningen samt att dom funkade bättre i bra syresättning om jag kommer ihåg rätt.

En jäkla nytta gör mina kilon iallafall slangen hoppade i veckan och några timmar utan den så var vattnet katastrof .
Ja därav att kontruktionen på mountain trees bacteria house bättre som är slitsad eller vad man ska säga just för att vatten ska kunna flöda igenom. Pratade med kristoffer som driver sävne koi om just dessa då jag planerade en sump.
Skrivet av TobiasKing
Ja därav att kontruktionen på mountain trees bacteria house bättre som är slitsad eller vad man ska säga just för att vatten ska kunna flöda igenom. Pratade med kristoffer som driver sävne koi om just dessa då jag planerade en sump.
Okej, fick du provat dom?
Sugen på dom till nya karet men vet inte om det är värt pengarna?
Skrivet av FredrikÖsterby
Okej, fick du provat dom?
Sugen på dom till nya karet men vet inte om det är värt pengarna?
Nej jag har inte provat dom. Jag slängde i vanliga bacteria house i sumpen då jag behövde sån liten mängd pga jag kör moving bed i den sumpen med så var mest bara för att fylla ut sista facket. Hade inkörda bacteria house som jag tog.
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.