Sedan var det att fortsätta med själva sumpen. Med tanke på det väldigt begränsade utrymmet inunder bänken, så fick det bli att konstruera en rullbräda för sumpakvariet. En gammal plyfaskiva som låg och skrotade räckte till både rullbräda och "landbana", för sumpen att rulla ut på.
Hjulen jag använde till rullbrädan är dessa, från Bauhaus:
https://www.bauhaus.se/mobelhjul-25x13mm-fast
Och de ska enligt beskrivningen kunna bära upp 30kg / hjul. Eftersom att sumpen när det är toppfyllt (vilket det väldigt sällan är) rymmer ca 222 liter så kändes det ganska lagom med 10 hjul.
"Landningsbanan" blev alldeles perfekt i tjocklek (dvs precis samma som själva botten av ställningen som rullbräda och sump står på) när jag limmade fast en heltäckningsmatta på den sidan som ligger ner mot golvet vid användning. Så att sumpen kan rullas ut, utan att hamna på eller rulla över ojämnheter... Win win, och lite flax, for även detta var ett problem jag inte hade tänkt på förrän jag väl upptäckte att det var löst. ?
Även den totala höjden (sumpen + mjukt underlag + plyfaskiva + hjul) var något jag inte tänkt på, vilket gjorde att när jag först använde 1.5cm tjock cellplast så tog sumpakvariet i det ena avrinnigsröret med ventilen på... Så det fick bli ett tunnare material, ett sorts "golvunderlag", istället. Men, trots detta var hela arrangemanget ändå lite för högt för att jag skulle kunna komma åt de PVC rör i slutet av avrinningen som jag var tvungen att kunna plocka av och på (som man ser att jag gör i klippet. Så, jag fick ta till sågen och ta bort en del av de breda reglarna i själva akvariebänken. Även fast jag vet att det är en extremt stadig bänk med överdimensionerade mått och material, så kändes det "sådär" att sitta under ett vattenfyllt akvarium på 1 kubik samtidigt som man sågar i själva ställningen. ?
Nu har jag tyvärr inga bra bilder på hur jag gjorde med de två 90° vinklarna som är början på avrinningen i själva akvariet, så jag får försöka förklara det i text... Jag tror de flesta här inne har koll på hur det fungerar, men jag skriver ändå. Finns kanske någon som läser detta som inte hört / sett det förr. ?
Eftersom jag vill ha en tyst avrinning, så satte jag som nämnt en kulventil på det ena av de två avrinnigsrören. På samma rör, högst upp, så vred jag ner 90° vinkeln så att den i princip står vågrätt, istället för lodrätt som på de tidigare bilderna. Den andra 90° vinkeln står fortfarande lodrätt dock. Sedan, när jag väl vattenfyllt allt och satte igång returen till sumpen så finjusterade jag flödet på returpumpen samt kulventilen. Delvis fick sumpen inte tömmas för fort, och jag behövde se till att avrinningen med kulventil sväljer precis så mycket vatten så att vattenytan i huvudakvariet stiger sakta upp till den andra avrinningen och där sipprar endast "överflödet" ner. Dvs att det röret som har en ventil sväljer i princip 99% av allt vatten, medans det andra röret endast tar den sista 1%.
Viktigt att tänka på när man gör en avrinning på detta sätt är att vid ett strömavbrott måste sumpen kunna själva allt vatten som rinner ut, eftersom att det ena avrinningsröret är några cm under vattenytan, när system är igång. Detta är varför man ofta bygger en avrinningsbox eftersom att det då endast är vattnet innanför boxen som rinner ner i sumpen, vid ett strömavbrott. Men jag kontrollerade detta genom att toppfylla både huvudakvariet och sumpen, sedan satte jag igång returpumpen och väntade tills allt var stabilt. Sedan markerade jag var vattenytan hamnade i sumpen och ser alltid till att vattenytan i sumpen är ungefär där... Wall of text, men förhoppningsvis glädjer det kanske någon. ?