Emblem
  • Av forumet känd person
  • Facebook: Mikael Ahlin
Statistik
  • Skapade trådar: 11
  • Totalt antal poster: 97
  • Uppladdade bilder: 102
  • Mottagna rockningar: 204
  • Antal prestationer: 11 av 26
Upplåsta prestationer
42%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,27%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,77%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,61%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,44%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,41%)
The Mail Man
Skickat minst 50 PM
Mycket ovanlig (1,84%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,71%)
Rockstar 2017
Blivit en Rockstar för 2017
Extremt ovanlig (0,61%)
The Facebooker
Ihopkopplad med Facebook
Mycket ovanlig (3,48%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,53%)
Let's Talk About Fish Baby
Skapat 5 nya trådar
Mycket ovanlig (3,14%)
Unika prestationer
The Exhibitionist
Live-stream på forumet
10 senast startade trådar
Min Fesk ....
Lite fisk
Gissa fisken?
[ATTACH=CONFIG]12437[/ATTACH]
Black ghost lek
Ovanliga F2:or http://www.diskusforum.se/viewtopic.php?t=10857
Stockholms akvaristerna på Husdjursmässan.
Channa micropeltes, arowana . Leopoldi rocka, silverdollars mm
En skräckis i hängmattan.
Köp en riktigt läskig bok till semestern. Perfekt att njuta av i hängmattan.

http://m.adlibris.com/produkt/Show/7FBA3747-397A-4D5B-A78A-5A6C6D3DC371?titleId=f9a64832-4613-49f5-a034-a3d52337ded7
Happy New years pups...
[ATTACH]2956[/ATTACH]

Blev 7 nya Bd/Leo valpar idag...8-))
Filtrering för dummies av Ettfett
Filtrering for dummies.
Tänkte redogöra lite för filtrering här nedan, det finns massvis med olika medel som djuraffärer osv tycker att du ska köpa för att få ditt vatten att må bra. Tänkte mig en lite 101 här som förhoppningsvis gör hobbyn roligare och mindre dyr. Har du bara rätt filtrering bör du spara pengar på fiskinköp, mediciner, vattenberedningsmedel, filtermaterial och framförallt arbete.


1. Mekanisk filtrering;

Med mekanisk filtrering menas helt enkelt filtermaterial som mekaniskt stoppar partiklar från att fortsätta sin bana i själva karet. Till dessa räknas vadd, filtermattor, makaroner, osv. Dessa material renar vattnet från partiklar, växtmaterial, matrester och annat fritt flytande material. Detta gör att vattnet helt enkelt blir trevligare att titta på.

2. Biologisk filtrering;

Biologisk filtrering innebär att du odlar bakterier, som när man talar om en god bakteriekultur i exempelvis yogurt.

För att man ska förstå den biologiska filteringen bör man förstå ammonium och dess kretslopp. fiskarnas avföring, ruttnande mat och växtrester producerar ammonium precis som att kött som ruttnar i syre gör dig sjuk och luktar illa. Oavsett hur lite du matar osv kommer du att behöva någon form av biologisk filtrering för att konvertera denna ammonia till nitrit som i sin tur kan omvandlas till nitrat som fiskarna kan hantera i rimliga mängder.

För att odla dessa bakterier som omvandlar behöver du då ett material som gynnar bakteriernas tillväxt, alltså ett material med bra fäste och stor yta. För att exemplifiera använder jag nu kol. Kol är ofta en liten klump men skulle man "vika ut" en kolklump täcker den flera hektar i en skiva som är en molekyl tjock. På samma sätt finns det mer och mindre fördelaktiga material att ha i ditt filter för att stimulera tillväxten. Dessa går att köpa i din djuraffär, ofta dyrt men dessvärre ett nödvändigt ont. Vilka märken och produkter du vill använda är upp till din budget och smak men exempelvis kan Renas stjärnor hålla något i stil med 10 000 ggr sin egen yta i bakterier pga dess uppbyggnad. Svindyrt men en ganska svindlande tanke.

Biologisk filtrering är stommen för dina fiskars välmående. Sjukdomar i ditt kar beror oftare än inte i grunden på dålig vattenkvalitet som sänker fiskarnas immunförsvar vilket gör dem mottagliga för sjukdomar. Bakterier som kan skada dina fiskar finns ALLTID i vattnet och det kan man inte undvika om man inte använder en UV-sterilisator vilket inte heller är ett universalmedel. Det du kan påverka är din vattenkvalitet och därmed fiskens hälsa.

3. Vilket filter ska jag ha?

Det du ska tänka på när du väljer ett filter är att du filtrerar efter akvariets innehåll och inte vattenmängden. Exempelvis kommer du inte att behöva mer än en cirkulationspump (om ens det) och ett par växter i ett kar på 200 liter med en kampfisk i, medan du inte kommer att kunna gå efter filtrets anvisning "för kar upp till 500L" om du exempelvis planerar att köra ett kar med stora sydamerikanska ciklider. Har du ett kar som är tungt belastat kan du behöva 8 filtreringar i timmen. Ett filters storlek mäts i 2 kategorier, hur mycket vatten som strömmar genom det per timme och hur mycket filtermaterial det rymmer. Alltså, planerar du att ha väldigt många eller stora fiskar i ett 500 liter stort kar kan du mycket väl behöva filter som tillsammans filtrerar 4000 liter i timmen och har en sammanlagd kapacitet på 15-20 liter filtermaterial. För ett medelbelastat kar rekommenderar jag 3 ggr karets volym i omlopp per timme.

Ytterfilter; Ytterfilter är ett smidigt sätt att filtrera mycket vatten på utan att behöva koppla och trolla själv. De är filter som står under eller vid sidan om karet och suger vattnet in och igenom filtret och ut i karet igen och på vägen passerar filtermaterial. Dessa filter finns i många storlekar och fabrikat i olika prisklasser. Det de har gemensamt är en ganska lång serviceintervall och relativt sett stor volym. Dessa kan du fylla med antingen mekaniskt eller biologiskt material eller båda delar. Har du ett lite större kar kan jag rekommendera att ha 2 filter och köra ett med biologiskt material och ett med mekaniskt. På så sätt kan du minimera serviceintervallerna och maximera bakteriekulturens välmående. Du kommer behöva tvätta den mekaniska filtreringen betydligt oftare än den biologiska och du tappar automatiskt alltid en liten del av den biologiska filtreringen för varje tvätt eftersom du rent fysiskt sköljer bort en del bakterier och dels kommer temperaturskillnaden att skörda en del offer. Jag rekommenderar att alltid tvätta dina filter i akvarievatten (fyll upp akvarievatten i en bytta och skölj i den) eftersom det är en miljö som bakterierna är van vid.

Innerfilter: Dessa rekommenderar jag främst till planterade sällskapsakvarium eftersom innerfilter är bäst för mekanisk filtrering samt cirkulation. Växter omvandlar på naturlig väg ammonium till nitrat. Det innebär att du behöver mindre biologisk filtrering än i ett tungt belastat eller växtlöst kar (exempelvis afrikanska ciklidkar). Det ett innerfilter gör är att fånga upp partiklar i karet samt hålla vattnet i rörelse. Självklart kommer det att skapas en bakteriekultur även i dessa pumpar men eftersom materialen i dessa (vadd/filtermatta) oftast inte är optimerad för bakterietillväxt är de inte lika effektiva.

Slutprodukten i detta kretslopp är nitrat, fiskar tål nitrat hyfsat bra men nitrat är skälet till att du utför vattenbyten. I och med vattenbytet tar du ur vatten innehållandes nitrat och fyller på med vatten som inte innehåller nitrat. Detta är det som avgör hur ofta och hur mycket vatten du behöver byta. Har du ett tungt belastat kar kommer du att behöva byta mycket vatten ofta och tvärtom. I vissa kar med MYCKET riklig vegetation kan du få det så stabilt att du bara behöver fylla på för att kompensera för det vatten som avdunstar. Tänk också på att inte byta för mycket vatten på en gång då kranvatten ofta har helt andra värden än akvarievattnet. Eftersom fiskar tar upp syre genom vattnet via gälarna kan ett hastigt vattenombyte liknas vid att ett däggdjur kastas mellan nordpolen och Sahara. Jag rekommenderar att du (om du inte håller mycket speciella arter som ormhuvudsfiskar eller liknande men ni kan redan detta) byter mellan 20 och 50% i veckan för att hålla vattenvärdena hyfsat stabila.

Sump;

en sump är egentligen en bytta som står under eller över akvariet. Fördelen med dessa är att man kan lägga doppvärmare osv i denna samt att de pga sin storlek kan hålla mycket mer material. Jag tror inte att jag behöver gå in på sumpen eftersom de av er som funderar på en sump redan kan detta. Dock kan du ställa en bytta på akvariet och fylla med material med bara ett pumphuvud nere i vattnet om du skulle behöva komplettera din filtrering.

Automatiskt Vattenbyte;

Även detta brutal överkurs men går ut på att du kopplar upp akvariet direkt till vattenledningen och låter vattnet strömma igenom karet konstant med en avrinning direkt i avloppet. detta kan användas om du odlar eller funderar på att odla eftersom du kan applicera detta på många olika kar genom att låta vattnet rinna från kar till kar.Avslutningsvis kan jag säga att filtreringen är det viktigaste du lär dig inom hobbyn eftersom allt hänger på att du kan hålla samma takt på reningen som dina fiskar smutsar ner i.

"Akvaristik handlar om att lära sig att få vatten att må bra, först när du kan det bör du oroa dig för dina fiskars hälsa" // Japanskt ordspråk om akvaristik i tafflig översättning.

_________________
Cpt. Migraine

Kapten Fett - Se och darra!
Hjälp igen!!!! Helsingborg
Jag behöver minst 100 liter tempererat vatten ikväll kl 21 typ... I Helsingborg eller på vägen mot Sthlm ...

Skicka pm
Behöver hjälp...
Jag behöver eran hjälp att rösta på min Frus bok Nefilim.

http://www.storytel.se/rosta-fram-bocker

Tack på förhand.

/Micke
Hjälp!!
Nån som vet var jag kan köpa en sånn här

![ATTACH]2023[/ATTACH]

[ATTACH]2024[/ATTACH]

Eller en plastbalja som är minst 80x60 och 35 hög.

Tack ....
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.