Emblem
  • Facebook: Christopher Askerlind
Statistik
  • Skapade trådar: 3
  • Totalt antal poster: 364
  • Uppladdade bilder: 467
  • Mottagna rockningar: 841
  • Antal prestationer: 10 av 26
Upplåsta prestationer
38%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,27%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,49%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,72%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,99%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,62%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,46%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,39%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,70%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,59%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,47%)
30 senast postade inlägg
Vad gör du nu?
Områden i Värmland hade denna hemska Rhode Island liknande sås också, fruktansvärt. Jag som stockholmare som kanske är lite bortskämd med kebab kvalité kunde inte ens käka de.
Ett tips om man verkligen gillar god kebab så bör man besöka palmyra kebab i Årstaberg om man har vägarna förbi Stockholm.
Dom har fantastisk mat och har blivit röstade som bäst kebab i Sverige ett antal gånger tror ja.
Samt har lyckats hålla bra kvalité genom åren.
Man får mycket tillbehör som fantastiskt vitlökssås, aioli, humus, traditionellt syrade arabiska grönsaker, starka såser osv.
Ett måste för kebab älskaren.
Pannkakor
https://youtu.be/SD3WKbXhm6M
Vad för grönt ska man ha i en framtida djungel...
Det vi pratar om här är tekniskt sett ett DWC (deep water culture) system / aquaponiskt system dvs låg näring från fiskarna och ett konstant blött ofta medialöst system med syresatt vatten.
Ganska många växter kan överleva denna typen av miljö som säkert många som stoppat en klon eller en bit av en växt i ett kar nånting kan vittna om.
Detta gäller ju mycket på nästan alla aroider men många andra växter kan acclimaticera sig till denna typ av miljö.
Allt handlar ofta om små detaljer i systemet och olika växtsläktens och arters förmåga att anpassa sig.
Temperatur, ljus, mängd dissolverat syre/koldioxid i vattnet samt allt som spelar in där som ytstorlek, ytrörelse, mängd biomassa i karet vs filter osv osv.
Detta är varför vissa säger att en sak fungerar och en annan person säger att det inte alls funkar för kanske en specifik art.
Ofta är just mängden syre och rörelse i vattnet flaskhalsen för dessa typer av system, ett enkelt sätt att gå en säkrare väg isåfall eller kanske mer lämplig väg för mer syre krävande växter är drippsystem som te x en växtvägg i duk eller liknande eller ett droppfiltrer/drippsystem för växter eller ett NFT system (nutrients film tec).
Mycket mer arter än man tror kan överleva Hydro baserade system med rött moddningar och tänk. Ofta kan man kolla rötter för att förstå sig på hur bra en växt är på att ta upp vatten och syre, om vi liknar ett rotsystem med ett vattenlevande djurs gälar t ex, en lax har extremt fina tunna röda gälar i ett tajt byggt system för att utvinna maximalt med syre och ge energi till sina top atletiska muskler och kan utvinna mängder med syre med sina mjuka och fina gälars form och stora yta, vilket är great när vattnet är kallt och den är i t ex en älv i Vitvattnet och har mängder med syre runt sig att utvinna.
Men detta system kommer på en kostnad när temperaturen ökar och syret minskar i vattnet eller rörelsen i vattnet minskar så blir de tuffare för laxens gälar att utvinna syret den behöver. Eller när den tas upp i luften av en fiskare en varm sommardag då kollapsar gälarna totalt och laxen kan inte andas alls.
Vs t ex en krabba som har tjocka och rigida gälar som inte direkt är gjorda för att ta upp maximalt med syre utan är designade för att vara mer flexibla som rigida nog för att gå upp på land utan att kollapsa och andas atmosfäriskt syre nästan lika bra som syret ur vattnet.
Rötter är lite på samma nivå.. en begonia har t ex ofta väldigt rhizomorphiska rötter dvs väldigt delade och små och fina trådar, designade specifikt för att leverera massa svalkande vatten samt syre till dom stora fina bladen som träffas av massa sol.
Medans en aroid eller en orchidé är designade för mer flexibel lösning då dom ofta växer i halvsol och är ofta designade för att klättra epifytiskt på en annan växt som ett träd så har dom flera typer av rötter, dom har rhizomorphiska rötter som är bra på samma sak som begonian men dom har också så kallade luftrötter som används på flera sätt, mycket för att fästa sig när dom klättrar men även för att skapa rhizomorphiska rötter i fall den behöver dom.
Stora tjocka luftrötter som orchidéer eller aroider har är inte great för att ta upp vatten och syre men dom är starka och härdiga mot miljön och kan konvertera till rhizomorphiska rötter ifall av olika som storm och den går av eller som när man skapar kloner och klipper en planta.
Ändå kör folk aroider i passiv Hydro och aktiv Hydro och allt däremellan med blandade resultat men ibland med fantastiska resultat.


Denna rant blev kanske lite lång och urspårad men ville mest få fram poängen att med rätt tänk och förståelse för arten och kemin och fysiken bakom allt som händer i plantans miljö så kan man lyckas med dem flesta arter oavsett hur olämpliga dom först känns för systemet.

Det finns folk som odlar potatis i Aeroponics system... Och alocasior som är knölar växer i stillastående dammar i Asien.. medans vi råkar övervattna dom i ett extremt dränerade substrat så ja menar allt går med rätt tänk.
Sorry att de blev knasigt långt hehe

/Z
Nols Ciklidhobby skall byta ägare!
Fuuuuck yeaaa dude!! 🤟🤟🤟
Chili- och odlingstråd
Sötman från ananasen gör den lite förädisk dock inget man vill överdosa på det är ändå habanero.
Lite på starkare sidan men inte överdrivet.
Stora tropiska land botaniker tråden
More plonts...
Chili- och odlingstråd
MADS ftw
Habanero ananas
Äta pizza - med eller utan bestick?
Italiensk mardröm
Äta pizza - med eller utan bestick?
Jepp detta va nåt ja gick igenom i pannkakstråden.
Plätt är tradionellt ett annat rikare recept som gör på grädde och allmänt mer lyxigare.
Men idag görs många plättar på samma pannkaksrecept. Men det är fel de va en lyxmåltid ännu mer än pannkaka.
Dvs inte samma sak maträtt på nåt sätt.

Här skär dem flesta bra pizzerior upp pizzan i slizes btw.
Äta pizza - med eller utan bestick?
Oh lord 🤦🤣 not again..
Äta pizza - med eller utan bestick?
Pannkaka görs i stekpanna och plättar görs i plättlagg så enkelt va det.
Samt olika recept som vi också då gått igenom men detta är off topic.

Se mitt inlägg om pannkakans historia och hur det fungerar i olika länder för vidare info.

Vill inte säga att ni däruppe har fel (Jo det vill ja ju) men alla andra länder genom all historia tänker som vi normala.

Tillochmed Ötzi, "Ismannen" som påträffades infryst i en glaciär för ett par år sen hade en tunn pannkaka i magen när han dog.

Detta handlar således om recept och form och historisk lingvistik inte om personligt tycke.

Men som sagt off topic.
Vad gör du nu?
Gör hemmagjord snickers Deluxe med jordnötssmör cornflakes, mörk choklad, choklad krokant och jordnötter mmm

Hälsningar kocken som inte vet vad som är gott. 😁😉
Äta pizza - med eller utan bestick?
Ok ok nu ska vi förklara calzonens lite konstiga ursprung här för att förstå saken bättre.
Calzone är en riktig pizza tekniskt sett. Den är uppfunnen av italienarna i Neapel på 1700 talet.

Och även om jag nästan skulle personligen klassa den som en pirog också så är det en pizza.

Varför svenskar inte käkar calzone med händerna har att göra med receptet och mängden ingredienser.

När dessa uppfanns och även idag i Italien så är dessa gjorda av surdeg som fylld med få ingredienser dvs en, två max tre ingredienser precis som riktig pizza ska vara.
Inte som våra försvenskade tjock bastardiserade saker med 5 eller fler ingredienser.
Den traditionella calzonen fylldes t ex med ost av någon form, mozzarella, parmesan eller liknande, och kanske lök och ofta ett ägg men aldrig med tomatsås.

Samt att dessa ofta kom i små paket tänk gorbys pirog size i halvmåne form och friterades eller stektes i olja.

Därav så åt man dessa i farten på väg till jobbet t ex tradionellt.

Jag gillar inte calzone personligen eller den försvenskade versionen ska väl sägas då dessa blir väldigt degiga och blöta, men dom få gånger jag har käkat calzone så har jag faktiskt skurit den på mitten och käkat den med händerna.

Så slutsats vår calzone är inte en calzone därav nästan måste den käkas av vissa med bestick.

Riktig calzone äts med händerna

Lite källor.

In Italy
Sandwich-sized calzones are often sold at Italian lunch counters or by street vendors, because they are easy to eat while standing up or walking.[12] Fried versions of the calzone are typically filled with tomato and mozzarella: these are made in Apulia and are called panzerotti.[13]


In Basilicata, a variety of calzone is known as pastizz, which originated between the 18th and 19th century.[14] Pork (or, more rarely, goat meat), eggs and cheese are main ingredients for the filling.

The Sicilian cuddiruni or cudduruni pizza is distantly related to the calzone. This is a dish stuffed with onions (or sometimes other vegetables, such as potatoes or broccoli), anchovies, olives, cheese and mortadella; the rolled pizza dough is folded in two over the stuffing and the edges are sealed before the dish is fried.

Alla arga nog?! Perfekt då e jag glad 😁

PS pannkaka har vi gått över redan Danne, ni förlorade! 😉😁
Äta pizza - med eller utan bestick?
Noice, räkmacka ser ja dock som undantagsfall mer som smörgåstårta. Där kan bestick accepteras. Mest pågrund av mängden pålägg vs macktjocklek.
Vad gör du nu?
🌟 perfekt kväll
Äta pizza - med eller utan bestick?
Klart de funkar men mest för att det tekniskt sett inte ens är en macka.
"Brödet" på Subway är så mycket socker så det i Irland inte kan klassificeras som bröd 🤣

Samt så lägger dom till det man gör yogamattor av så tekniskt sett borde de inte ens klassas som människoföda överlag.

Sen är det ju papper runt hela grejer om man inte börjar med att skala hela "mackan" så har ja aldrig haft nå problem med att käka det som en macka.
Mackor och korv med bröd osv är ju gjort för att ätas i farten, hur gör ni när ni ska iväg snabbt och inte äter där? Plockar upp bestick och shit på tunnelbanan eller i bilen då eller?! Haha

Ush nej tack äter hellre mat då!
Äta pizza - med eller utan bestick?
Vad har kunskapen av vad som gör mat god med matlagning att göra...? Tänkte du verkligen igenom denna comeback?

Barn som sagt... Noll logik, noll förnuft.

Detta börjar bli mer korkat än pannkaks tråden... 🤦
Äta pizza - med eller utan bestick?
Det är sånna här människor som kollar på big bang teori för att de är smart och two and a half men för att det är roligt.
Dvs inga människor vars åsikt bör tas på allvar då dom tydligen är insane.
Äta pizza - med eller utan bestick?
Djr83 har ingen talan om mat överlag, äter man inte ost för att ost är äckligt eller svamp för att svamp är äckligt trots att det finns bokstavligen talat tusentals sorter av bägge som smakar extremt olika, samt knappt lagar mat så har man ingen talan om vad och hur man äter saker.
Då äter man som ett petigt barn och barn har ingen talan om gastronomi.

Folk som äter macka med bestick ska sitta på dårhuset överlag.

PS har också långt skägg och mustasch men äter med munnen inte med skägget eller mustaschen så ser inte problemet där riktigt.
Jozis garageburkar..
Awesome!
Vad gör du nu?
Ja e också lat men belöningen är stor.

Perfekt väder inatt, ingen måne, nästan noll fukt i atmosfären, kallt för spegeln i kameran och inge moln!
*Hint hint*
Äta pizza - med eller utan bestick?
Käka pizza med bestick är för mig som att äta varmkorv i bröd med bestick.. det är ju en mat som är designad för att ätas med händerna..
Politiker äter pizza med bestick.

PS! Billys är inte pizza, borde knappt klassificeras som människo mat.
Vad gör du nu?
Detta va runt 19:00, försöker få svampushampush att plocka upp och återupptäcka sin fina kamera hehe.

Hehe säger jag och postar lite mobilbilder lol
Vad gör du nu?
Njuter av vinter himmel
Idé torka till bräckvattens akvarium.
Ormhassel är det, trollhassel är giftigt och ej att rekommendera.
Jozis garageburkar..
I created a monster... 🤣
Jozis garageburkar..
Tror på nån sorts mellanväg skulle va bäst isåfall.
1000 kanske blir mycket men om man kollar på klippet ja skickade, det var ju 1000 kardinaler och 1000 rödmunnar på 5300 liter.
Och nåt man märker är ju som du säger att kardinaler sprider ut sig mer speciellt utan nå stora fiskar som du säger.
Detta är lite grunden till min förkärlek till rödmunnar då dom verkligen kan stimma tajt och snyggt.

Men som jag nämnde nån mellanväg där är nog mer att rekommendera beroende på art/arter.
Som typ 500 rödmunnar och kanske 100-200 mellanstora tetror skulle se galet snyggt ut i jozis otroligt läckra tank.
Och som du nämner nåt som dom kan frukta lite smått så stimmen blir tajta och snygga.
Men nu har han ju redan lagt till nåt som små tetror skulle frukta lite smått iallafall.. spoiler ..

Annars stödjer ja både galaxys och guppymix kör vafan!!

Eller så trycker han ner 200 paradoxa hehe.. best of two worlds..

Annars lägger jag mitt stöd bakom massa ovanliga philodendrons hängandes över kanten och några kajman ödlor hehehe but thats probably just me...
Tetraodlingstråden
Sant bättre tillgång på käk i vår.
Gul snö har bra tillgång till urea dock ska ju va antiseptiskt så kanske hindrar mögelrisken för rommen hehe.

Sugen på att dra igång ett försök på mina rödmunnar men blir så mycket meckigare att fixa från en lägenhet mitt i storstan än hus på landet.

Kardinaler kan man aldrig ha för många av!
Tetraodlingstråden
Hehe guppy Danne 😁

Ok men då missförstod ja rätt angående torv och kokos då.
Gillar idén med lövkompost dock då man verkar kunna köpa sig lite tid och buffert med att de ofta leder till infusorer och andra smådjur indirekt.

Blå Peru är så läckra, spännande! tycker absolut du ska dra igång detta projekt. Finns ju en del snö att smälta om man behöver rent vatten.

Gissar på att processen är liknande gällande dessa tetror?!

Danne och säkert andra med honom behöver ju nån mellanstor tetra för att fylla upp sitt nya sällskaps kar så blir säkerligen lättsålt.


Jozis garageburkar..
Zero ruins everything 😁
30 senast startade trådar
Stora tropiska land botaniker tråden
Ok efter mycket påtryckningar från vår Kära herr Hertzman så startar jag nu en tråd för diskution, tips å Trix och rent bild show-off inom tropiska landväxter och annat som lever brevid, runt eller på våra kar.

Vad har ni medlemmar för växter hemma kanske i ett paludarium, vivarium, terrarium eller bara som rena husväxter?

Vet inte om detta egentligen är off-topic kanske mer Side topic för mer utbredning av biotoperna i våra hem.
Skrik till om tråden bör flyttas.

Är det något ni vill ha hjälp med eller dela av er av tips eller bara skryta om?

Då jag vet att ni kan ta hand om fisk och växter i era kar så är jag säker på att ni gömmer en hel del botaniska hemligheter i era hem.

Dela gärna med er av bilder, allt från vanligare husväxter till komplexa paludarium byggen och allt där emellan.

Kan bli kul att se! ( Tills Danne kommer in och knäcker oss alla)

Vi kanske tillochmed kan h lite av en stickling/klon bytar plats här om detta inte är emot reglerna.

Jag börjar med att slänga in lite random bilder på sånt jag har hemma. Philodendrons i huvudsak men även en hel del monsteror, begonior, anthuriums och andra mer ovanliga växter som jag samlat på mig genom åren. Mestadels epifyter eller hemiepifyter.
Blandade bilder både från ett litet vivarium samt random växter som letat sig in i mitt hem.

Poäng på den som kan nämna alla på latin!
Tips på alternativ till luftstenar
Tja grabbar å flickor!

Det har varit en del snack om stora luftstenar i andra trådar så jag tänkte bara tipsa om ett alternativ.
Detta kan kanske vara användbart till både hårdhänta större fiskar men även för bra rörelse i sumpar och andra filtreringar.

Jag jobbar inom aquakultur och vi använder två olika typer av diffusorer.

Pre-PUR® ett typ av enkelt blått plaströr med en stark gummi/plast membran med små spår i.
Och för mindre luftning använder vi Aquapor EPDM en mindre stav med EPDM gummi membran.

Både dessa kan släppa igenom enorma mängder luft för att skapa maximal turbulens i vattnet eller ett filter.
Men man kan också köra en mindre mängd luft och få väldigt små bubblor och väldigt bra syremättnad.
Bägge är extremt lättdrivna!

Lägger in två bilder så ni ser hur dom ser ut, hoppas det är ok.
Lägger även in en bild på en aquapor stav driven med en liten 400l/h luftpump.
Kopplar du in en sådan på 2000-3000 l/h så kokar du en hel IBC med media.

Peace/Z
L-mal kar i asiatisk stil
Hej fellow rovisar, första egna tråden så be kind.
Jag har på senare tiden fastnat i panaquer,  pseudacanthicus och liknande.. ja större L-mal träsket helt enkelt!

Jag har även spanat runt extra mycket på asiatiska Facebook grupper.
Jag har försökt diskutera lite med medlemmar på dessa grupper men med deras engelska är ganska knackig så har det varit svårt att få ut specifik information om setup för filtrering och liknande..

Har börjat uppskatta rena kar med bar botten och endast trä, som asiater är så duktiga på!

Frågan är denna, hur håller folk som har way för många stora L-malar i relativt små kar botten och vattnet så otroligt rent!?

Jag bara antar att dem mer belästa (be..surfade...) whatever, mer erfarna rovfisk entusiasterna vet vad jag pratar om när jag säger tungt belastade bare bottom L-mal kar från Asien!

lägger till en bild så alla förstår vad jag menar! Inte egen bild!

Kör alla i asiatiska länder droppfilter och hysterisk cirkulation i sina burkar? För på forum kan det kännas just så!

Men även bra filtrering förklarar fortfarande inte hur man kan se en bild med 4 panaquer och 10 andra medelstora L-malar i ett 300 liters kar utan en enda smutspartikel "läs korvar" i hela karet... eller!?

bonusfråga att fundera på.
Hur skulle du bygga upp ett ultimat L-mals kar?

(förutom råna panta rei) ;)
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.