Emblem
  • Facebook: Christopher Askerlind
Statistik
  • Skapade trådar: 2
  • Totalt antal poster: 294
  • Uppladdade bilder: 220
  • Mottagna rockningar: 633
  • Antal prestationer: 10 av 25
Upplåsta prestationer
40%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,27%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,50%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (8,82%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Extremt ovanlig (0,97%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,67%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Vanlig (22,41%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,41%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (3,47%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,63%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,48%)
10 senast postade inlägg
Rätt foder till rätt djur, vad stämmer och varför?
Tror det har diskuterats en hel del på detta forum men basic kunskap är det du kommer komma längst på. Att förstå fiskens krav och fysiologi och grundlig näringslära för då är det bara att läsa ingredienserna så vet du direkt.
Tyvärr är det svårt att hitta bra foder idag, många gillar hikari, Dr bassler, tropical, sera, ocean nutrition osv men få har rakt igenom bra och riktiga ingredienser precis som halvfabrikaten vi människor nu över på till stor del så handlar allt om ören och kronor. Detta slutar i 99 procents fall med utfyllning och syntetisk vitaminboost istället för vitaminrika bra ingredienser.
Börjat du läsa på baksidan av burkar så kommer du märka mönster i form av majs, vetemjöl, överbliven jäst från ölbranchen, soja osv osv dvs nån typ av utfyllnad ofta i form av en kolhydratkälla. Väldigt få har noll utfyllnad i sina foder och dom som inte har det som north-fin, vissa ON, repashy är mycket dyrare men det är ju mer mat för pengarna så. Köper du en burk hikari som är hälften av pengarna i jämfört med north-fin säger vi så har du inte sparat hälften du har förlorat hälften av fodret i form av vetemjöl å annat som bara kommer gå rakt igenom fisken.
Som jag skrev innan de bästa är att göra själv då kan du själv bestämma vad som bör finnas i fodret. Samt kan använda färska fina ingredienser vilket betyder att du inte behöver boosta med syntetiska vitaminer.
Vad gör du nu?
https://youtu.be/vvU_ZoMEZWI
Jedi!!
Vad gör du nu?
Brukar ha 3 katter och 2 hundar tiggandes brevid karet när jag matar. Blir mycket protester om dom inte får en bit repashy eller räka var hehe.

En av hundarna har även lärt sig tiderna på automataren hehe. Han går igenom golvet och städar ett par gånger per dag. Väldigt praktiskt.

Matar man med räkor eller egengjort frysfoder så får man ex antal katter på sig och får nästan putta bort dom från plastbunken med foder. Matmonster..

https://youtu.be/AFSeGt8RJUk
Vad gör du nu?
Du borde testa! Borde funka i mitt huvud. Thomas e nog nån som kan ha koll på hur du ska koppla detta han e grym på sånt där.
En voltmätare vore kul att ha på väggen brevid eller nåt hehe.
Vad gör du nu?
Du får koppla en röd varning led till vattnet hehe ..daaanger danger Will Robinson!!
Vad gör du nu?
Ha! Hur har du gjort med teknik på detta kar, nå speciella moddar? Om man får fråga ..
Rockstar 2020 och årets julkalender!
Icke att förglömma! Bra jobbat tigerflickan!
Rockstar 2020 och årets julkalender!
Kan bara hålla med förra talare.
Verkligen fantastiskt både av danne som värd och skådis och Thomas av editeringen.
Helt otroligt bra jobbat grabbar. Riktigt jävla bra!
God jul på er!
Rätt foder till rätt djur, vad stämmer och varför?
Jag har jobbat med fiskodling, vatten och som fiskeguide större delen av mitt liv.
Är utbildad limnolog och microlimnolog samt har gått utbildning inom landbaserad fiskodling, patologi inom ichtologi samt genetik och förädling samt massa annat.
Har även jobbat på en hel del fiskodlingar samt jobbat som konsult för andra fiskodlingar och designat fiskodlingar både i sverige, Afrika och Sydamerika. Samt designat och byggt upp Europas största bioflock vannamei räk odling.
Har även jobbat med SLU för att ta fram nya hållbara mikrobiologisks bakteriebaserat foder, algbaserade intensiv odlingar och bioflock system för olika arter och semi intensiva integrerade odlings system.
Titel ..de vetefan ..fiskgalen..typ.
Men har också sett baksidan av branschen så..

Angående nisses fråga med giraffmalen.
Nej du kommer inte få danskarna issues,då pratar vi stora mängder fel fett, mycket större än vad som finns i pellets, även om jag hade valt bort hikarin personligen men mest pågrund av överdrivet kolhydrat och stärkelse innehåll.
North-fin har great foder som är mest baserat på krill, alger och fisk dvs bra fetter.
Men eget foder baserat på riktig kunskap inom ämnet är absolut det bästa. Insektsbaserat eller fisk baserat och varierat. Dock är ju svältperioder ingen dålig idé. Man får tänka på att fisk i det vilda kan gå långa perioder utan mat speciellt rovfisk. Att pausa mat helt en dag eller två är verkligen inget problem och kan va positivt.
Rätt foder till rätt djur, vad stämmer och varför?
Bra initiativ.

Jag tänker inte tackla alla frågorna som folk hade här men så många jag kommer ihåg hehe.

Christopher nämnde att hans fiskar har för en försmak för algtabletter, detta är en bra startpunkt.
Alger innehåller inga enorma mängder proteiner men ändå växer fisk på det och fisk gillar det ofta (även om just algtabletter/maltabletter är ett helt kapitel för sig) så innehåller alger mestadels fetter eller växtlipider ibland upp till 80-90 %.
Detta faktum kan ju få en att tro att lipider i det stora hela är bra, och på ett sätt är detta sånt och på ett annat falskt.
Alg baserade lipider är liknande dom fetter som återfinns i kräftdjur,fiskar osv och är mycket olika till däggdjurs och landväxt baserade fetter.
Och detta har till stor del med smältpunkt att göra och hur fiskarna fysiologi fungerar.

Jag kan dra en liten anekdot för att förtydliga problemet.

Året är ..ehh .. 50-60 talet har jag för mig.. och danskarna ska precis börja sin regnbåge odling som dom är så kända för.
Dom började med att plocka ut way för få avelsdjur så detta ledde tillslut till inavels depression men det är inte relevant i storyn.
Sen började dom experimentera med foder, och det är här vi kliver in i storyn. Danskarna märkte gå ska snabbt att även fast fiskar behöver protein precis som allt levande så kan fiskar metaboliseras fetter på ett helt annat sätt än vi landdjur metaboliserar fetter.
När vi äter fetter eller sockerarter så skapas direktenergi (läs energi eller sparat extra fett) och vi har svårt att bygga kropp och celler med dessa fetter i jämförelse med vattenlevande djur.
Men fiskar fungerar fysiologiskt inte riktigt på samma sätt.
Dvs danskarna förstog ganska snabbt att man kan ersätta proteiner med fetter och få ut ungefär samma resultat av tillväxt.
Detta var lukrativt då protein började bli dyrare och dyrare och mycket dyrare än fetter och oljor och lipider.
Dvs danskarna började experimentera med mindre och mindre mängder protein och istället mer och mer Ratio av fetter.
Detta fungerade utmärkt till en början. Mycket pågrund av fiskarnas fantastiska förmåga att använda fetter för celluppbygnad.
Man köpte in enorma mängder fiskolja till odlingarna och ökade Ration från protein mer och mer.
Och fiskarna växte och var glada ..för en stund.
Sedan vart inte bara fiskmjölet som stor för proteinet dyrare utan även fiskolja blev mer och mer åtråvärd och såklart dyrare.
Då började danskarna experimentera med andra typer av fetter och lipider.
Och här börjar problemen..
Danskarna kom på att rapsolja var väldigt likt fiskolja på många sätt men otroligt mycket billigare så dom bytte ut mer och mer fiskolja till växtfetter som raps och liknande.
Tillslut låg dom på över 80% rapsolja i fodret och fiskarna växte som satan och mådde tillsynes bra. Tills en dag dom kom till odlingen och fiskarna simmade uppåner!
Detta hände pågrund av felaktiga fetter och för stor mängd fetter, och regnbågarna började samla överbliven mängd fett på buken lite liknande hur vi landdjur gör med för stor Ratio fett,stärkelse, sockerarter.
Dvs en fisk som lever i vatten kan inte metabolisera den mängden fetter och skapar detta vaxliknande fett i buken och eftersom fett är lättare än vatten så flippade dom uppåner.
Detta är inte så bra för en fisk på många nivåer.
Och sen kom dom riktiga problemen. Helt plötsligt så började fiskarna samla så mycket fetter i kroppen att fettet som är insprängd mellan musklerna (Dom vitgula sträcken emellan muskelfibrerna på regnbågen) blev så pass breda att kroppen inte längre kunde hålla ihop och fisken började fysiskt gå sönder i köttet!

Och där kom busten på danskarna regnbåge bom någon gång på 80 talet.

Vad lär vi oss då av detta?!
Jo absolut kan man ge fetter till fiskar men man får äkta sig för ration.
Och land fetter som växtfetter och landdjur fetter har en högre smältpunkt och kan inte riktigt ersätta fetter och lipider skapade av alger och kräftdjur osv.

Detta försiggår även idag men till mindre skala och Ratio.

Du kan tillochmed observera detta om du köper odlad fisk som lax och regnbåge och öring. Vilket du gör då vild fisk är nästan icke förekommande i butiker idag.
Och här kommer vi in på skillnaden på vissa djur och djur i fångenskap.
En vild lax eller regnbåge ligger nånstans mellan 11-14 % fettinnehåll beroende på säsong och hur bra den käkat på senaste medans en odlad lax eller regnbåge idag ligger någonstans mellan 28-32% fett.
Samt att detta fettet är inte alls lika nyttigt och har inte i närheten av samma mängd omega 3 och omega 6 som fiskodlings maffian ... förlåt industrin gärna vill påstå.

Dom har inte bara en högre nästan dubbel mängd fett vilket inte direkt gör fisk nyttigt längre utan har även ännu mer fett pågrund av att det är så alla djur låser in gifter den inte kan metabolisera.

Samma storyn går även att dra om proteiner, ni kanske kommer ihåg när man började mata kor med kor och hur bra det gick.

Fisk och djur i naturen har mycket mindre fetter då dom måste jobba för käket och äter mindre sällan och stabilt än en i fångenskap.

Kolla skillnaden på våra uppdragna grisar i jämförelse med vildsvin eller en älg i jämfört med en ko.
Samma grundkoncept. Det är inte bara mer magert kött utan fetterna som finns där är även extremt mycket nyttigare.
Kolla på oss västerlänningar i jämfört med en xingu indian. Kost och energi ut är en väldigt stor del av fysiologi.

Sen kan man även gå in på landdjur protein vs vattenlevande djurs protein.
Som någon nämnde så här oxhjärta en stor mängd protein och en väldigt låg mängd fett då det är en extremt hårt arbetande muskel.
Och det mesta säg 90% av fetterna som finns där återfinns på utsidan av muskeln och går att skära bort och på så sätt få en ännu mer fettsnål produkt.
Men det finns alltid en viss mängd insprängd fett eller intermuskulärt fett i alla muskler. Och dessa är svåra att skära ut.
Samt att landdjur proteiner som någon annan nämnde är överlag svårare att metaboliseras för vattenlevande djur än landdjur.
Dvs även om proteininehållet är högt så får fiskarna inte i sig allt.
Jag har haft en uträkning på den exakta procenten men kan inte hitta den just nu.
Kontentan är hur som helst att äter en fisk en annan fisk så kan den på samma sätt som fetter inte metabolisera allt protein utan en stor del blir bara restprodukt dvs bajs.
Dvs även fast tekniskt sett så här oxhjärta mer protein än säg torsk, räka, tonfisk eller liknande så blir slutenergin mindre då dom inte är designade för detta.

Absolut äter fiskar landdjur i naturen, åk upp till Jämtland och fiska gädda med en mus imitation så ska du se på fan! Har plockat både gädda och tillochmed öringar med hela musfamiljer i magen. Men detta handlar om extrem konkurrens och brist på näring i vattensystemet.

På samma sätt som vi käkar en burgare eller dricker läsk och tror att detta är bra eller är näring då vi blir mätta så är detta katastrof i för stor Ratio eller längd av tid.
Hela vår art trycker enorma mängder socker t ex och försöker intala sig själv att detta är ok även om nästan varenda allvarlig sjukdom är kopplat till just överdrivet mono och polysaccarin intag.

Jag har säkert missat något men detta är grunden till mina tankar till varför oxhjärta absolut kan användas som treat nångång då och då. Men proteiner och fetter från vattenlevande djur, växter eller insekter alltid är bättre i längden.


10 senast startade trådar
Tips på alternativ till luftstenar
Tja grabbar å flickor!

Det har varit en del snack om stora luftstenar i andra trådar så jag tänkte bara tipsa om ett alternativ.
Detta kan kanske vara användbart till både hårdhänta större fiskar men även för bra rörelse i sumpar och andra filtreringar.

Jag jobbar inom aquakultur och vi använder två olika typer av diffusorer.

Pre-PUR® ett typ av enkelt blått plaströr med en stark gummi/plast membran med små spår i.
Och för mindre luftning använder vi Aquapor EPDM en mindre stav med EPDM gummi membran.

Både dessa kan släppa igenom enorma mängder luft för att skapa maximal turbulens i vattnet eller ett filter.
Men man kan också köra en mindre mängd luft och få väldigt små bubblor och väldigt bra syremättnad.
Bägge är extremt lättdrivna!

Lägger in två bilder så ni ser hur dom ser ut, hoppas det är ok.
Lägger även in en bild på en aquapor stav driven med en liten 400l/h luftpump.
Kopplar du in en sådan på 2000-3000 l/h så kokar du en hel IBC med media.

Peace/Z
L-mal kar i asiatisk stil
Hej fellow rovisar, första egna tråden så be kind.
Jag har på senare tiden fastnat i panaquer,  pseudacanthicus och liknande.. ja större L-mal träsket helt enkelt!

Jag har även spanat runt extra mycket på asiatiska Facebook grupper.
Jag har försökt diskutera lite med medlemmar på dessa grupper men med deras engelska är ganska knackig så har det varit svårt att få ut specifik information om setup för filtrering och liknande..

Har börjat uppskatta rena kar med bar botten och endast trä, som asiater är så duktiga på!

Frågan är denna, hur håller folk som har way för många stora L-malar i relativt små kar botten och vattnet så otroligt rent!?

Jag bara antar att dem mer belästa (be..surfade...) whatever, mer erfarna rovfisk entusiasterna vet vad jag pratar om när jag säger tungt belastade bare bottom L-mal kar från Asien!

lägger till en bild så alla förstår vad jag menar! Inte egen bild!

Kör alla i asiatiska länder droppfilter och hysterisk cirkulation i sina burkar? För på forum kan det kännas just så!

Men även bra filtrering förklarar fortfarande inte hur man kan se en bild med 4 panaquer och 10 andra medelstora L-malar i ett 300 liters kar utan en enda smutspartikel "läs korvar" i hela karet... eller!?

bonusfråga att fundera på.
Hur skulle du bygga upp ett ultimat L-mals kar?

(förutom råna panta rei) ;)
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.


Ta del av Sveriges största forum för rovfisk och andra vattenlevande djur. Gå med eller logga in om du redan har ett konto. Du kan även logga in med ditt Facebook-konto.